Google+ To Φανάρι : Οι αγρότες στα μπλόκα, ο Α.Τσίπρας σε σύσκεψη και οι δανειστές ζητάνε περικοπές στις συντάξεις...

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Οι αγρότες στα μπλόκα, ο Α.Τσίπρας σε σύσκεψη και οι δανειστές ζητάνε περικοπές στις συντάξεις...

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"
Η απόβαση των αγροτών στην Αθήνα, οι διαδηλώσεις όλων των επαγγελματικών ομάδων  καθώς και οι συνεχείς αναφορές των δανειστών ότι το πρόγραμμα πρέπει να πετύχει όλους τους στόχους δημιουργούν έντονες αντιδράσεις στην Κυβέρνηση ενώ η κοινωνία βράζει.
Είναι χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης η χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου...
με τους καθ ύλην αρμόδιους υπουργούς Γ.Κατρύγκαλο και Β.Αποστόλου για να συζητήσουν τι μπορεί να γίνει στα ζητήματα του ασφαλιστικού και του Αγροτικού.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης συνομιλίες και επαφές και με άλλους υπουργούς και συνεργάτες του, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει και σήμερα Κυριακή. Ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται και για την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό.
Ψάχνουν αντισταθμιστικά για τους Αγρότες
Ηδη αρχίζει να ρίχνει στο τραπέζι το «καρότο» του ΟΓΑ, αφού κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως προτίθενται να διατηρήσουν την αυτονομία του. Οπως εξηγούν αυτό θα γίνει με τον διαχωρισμό της προνοιακής λειτουργίας του για όλους τους ασφαλισμένους, από την αντισταθμιστική που θα αφορά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την απάντησή του την Παρασκευή σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
Σε συνέντευξή του ο κ. Αποστόλου προαναγγέλλει επίσης βελτιωτικές κινήσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, πρωτοβουλίες για την αγορά των αγροτικών προϊόντων και θεσμικές αλλαγές για να αρθούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας σε ρηλεοπτικό σταθμό, κάλεσε τους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, λέγοντας ότι όλα είναι συζητήσιμα. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα, όπως και ότι «αν δεν έρθουν, αναλαμβάνουν την ευθύνη».
Πίσω στα μπλόκα οι αγότες 
Στα μπλόκα επιστρέφουν χιλιάδες αγρότες μετά την ολοκλήρωση, το μεσημέρι του Σαββάτου, του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, στο οποίο συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας οι συγκεντρωμένοι άγγιξαν τις 12.000 άτομα. Ανάλογου μεγέθους ήταν και το συλλαλητήριο της Παρασκευής.
Αγρότες από 68 μπλόκα, από τον Προμαχώνα έως την Κρήτη, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό, ζητώντας ταυτόχρονα ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.
Στο Σύνταγμα βρέθηκαν ακόμα περισσότεροι αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, o επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και πλήθος κόσμου.
Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 οπότε άρχισε και η αποχώρηση των αγροτών από την πλατεία και η σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.
Καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας σήμερα και χθες- προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποίησεών τους.
Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Συντονιστικής, ζητείται η απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Το βράδυ της Κυριακής λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.
Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε εκ νέου: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε:
«Τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου». Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης. Χτυπάει ανθρώπους του μόχθου, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και τον μόνο παραγωγικό ιστό που έχει απομείνει στη χώρα».
Οι δανειστές θέλουν να εξαφανίσουν τις συντάξεις
Η βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση (-0,7% έναντι πρόβλεψης για 0,0%)  αλλά και ο εκτροχιασμός των δαπανών (στα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) για τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου το 2015 δημιουργούν τους όρους για πιο άμεσες και σκληρές παρεμβάσεις στις συνταξιοδοτικές δαπάνες προκειμένου να κλείσουν οι "τρύπες" του κρατικού προϋπολογισμού.
Τις παρεμβάσεις αυτές ζήτησε με προχθεσινό άρθρο του ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κ. Paul Thomsen.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Εργασίας και θεσμών έχει πέσει η πρόταση για σταδιακή κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" το 2017-19 και για τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και όχι μόνο για όσες καταβληθούν από 1/1/2016 (ή από τη δημοσίευση του νόμου).
Η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου, με βάση τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα οδηγούσε σε σταδιακές (συγκεκριμένα, για την επόμενη 3ετία) μειώσεις έως 15% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200-1.400 ευρώ. Η "διέξοδος" της μεγαλύτερης -από την αρχικά προβλεπόμενη- μείωσης κύριων συντάξεων γίνεται ολοένα και πιο "αναγκαία" καθώς διογκώνεται το κύμα αντίστασης ενάντια στο χαράτσι του 20%, όπως δείχνει και η "κατάληψη" της πλατείας Συντάγματος από τους αγρότες των μπλόκων και άλλους διαδηλωτές.
Στόχος μιας τέτοιας παρέμβασης θα ήταν η διασφάλιση της εξοικονόμησης συνταξιοδοτικών δαπανών ύψους 1,9% του ΑΕΠ, ή έως 3,2 δισ. ευρώ (βάσει των προβολών της Κομισιόν) την περίοδο 2015-18.
Σενάριο για σταδιακό "τσεκούρι" έως 15% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200-1.400 ευρώ μεταξύ 2017-19.
Έτοιμη να εκραγεί η κοινωνία
Μήνυμα αγωνίας εκπέμπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος διαπιστώνοντας πως «η κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης». Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος παρουσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο- είχε εκλεγεί στις 18 Φεβρουαρίου- ο κ. Παυλόπουλος αφήνει σαφείς αιχμές για τις ευθύνες του ΔΝΤ στην αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα ενώ στέλνει και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την ΕΕ πως η χώρα μας δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε στο ελάχιστο την εθνική της κυριαρχία αλλά θα τη θωρακίσει ακόμα περισσότερο.
Σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, όπως αποκαλύπτει εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως οι θεσμοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τουλάχιστον δύο πράγματα: πως οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες και η κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και στα πρόθυρα της έκρηξης, και δεύτερος πως για την αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων φέρουν μεγάλη ευθύνη εκείνοι που τα σχεδίασαν.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου