Google+ To Φανάρι : Αμερικανοαρμένικη «σφήνα» στις τέσσερις άδειες!

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Αμερικανοαρμένικη «σφήνα» στις τέσσερις άδειες!

Ψάχνεται τώρα και για σταθμό ο... μυστηριώδης Πολ Καζαριάν! Η σκιώδης συμμαχία με «τελειωμένο» καναλάρχη και ο επίδοξος Έλληνας διαμεσολαβητής
 Στο πρόσωπο του εκκεντρικού, αμφιλεγόμενου και μάλλον... γραφικού Αμερικανοαρμένιου επενδυτή Πολ Καζαριάν, καθώς και στα δολάρια του μυστηριώδους fund Japonica, προσβλέπει πλέον τμήμα της εγχώριας μιντιακής διαπλοκής για να αποκτήσει, με ξένα κόλλυβα, μία από τις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πηγές, τη... θεόσταλτη λύση ποστάρει σε εκδοτικά γραφεία γνωστός εγχώριος παράγων με πολιτικές φιλοδοξίες, που οραματίζεται να ηγηθεί οικουμενικής κυβέρνησης....
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και τρία χρόνια, ως άλλος Αρτέμιος Σώρρας, ο Καζαριάν επιχειρεί να «σώσει» την ελληνική οικονομία ισχυριζόμενος ότι, με βάση λογιστικά πρότυπα που εφαρμόζονται σε εταιρίες (συνήθως φαλιρισμένες), το χρέος της χώρας μας είναι σχεδόν αμελητέο! Και αυτό το λίγο που απομένει, μόλις 18% του ΑΕΠ, είναι εξαιρετικής ποιότητας, κάτι σαν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Ψυχασθενής, θα σκεφτείτε. Οχι. Απλά σφόδρα απελπισμένος. Ο κύριος αυτός, αμέσως μετά το εθνοσωτήριο PSI, είχε την έμπνευση να... μπουκώσει το equity fund που διαχειρίζεται και ακούει στο εξωτικό όνομα Japonica με ελληνικά ομόλογα, διαισθανόμενος, όπως και ορισμένοι ντόπιοι οραματιστές, το επερχόμενο success story! Κοινώς, ό,τι είχε και δεν είχε το έσπρωξε σε αυτή τη διορατική επένδυση με αποτέλεσμα σήμερα να κλαίει τα λεφτά του (και όχι μόνο τα δικά του...). Σύντομα κατάλαβε τι έκανε και αναλώθηκε σε διεθνή εκστρατεία για να αποδείξει ότι τα φαινόμενα απατούν! Γυρνώντας δεξιά και αριστερά, προσπαθεί να πουλήσει τη θεωρία ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται βουνό επειδή απλούστατα μετριέται με λάθος τρόπο. Ή, αλλιώς, «χρέος που δεν έχει πιθανότητα να αποπληρωθεί, δεν πρέπει να λογίζεται ως χρέος...» Βροχή συνεντεύξεων, διαλέξεων, άρθρων, ακόμη και πληρωμένων καταχωρίσεων, προωθούν αυτό το ανεφάρμοστο μοντέλο δημιουργικής λογιστικής, απεικονίζοντας όμως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την αγωνία του πρώην investment banker της περιβόητης Goldman Sachs και νυν διαχειριστή κεφαλαίων, ο οποίος παρέσυρε τους μετόχους του σε επενδύσεις ελληνικών ομολόγων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Εξηγήσεις
Η υπόθεση είναι μάλλον για γέλια, αφού και βάση να είχαν τα λογιστικά πρότυπα που επικαλείται το αφεντικό της Japonica, δεν έχει μπει στον κόπο να εξηγήσει πώς θα πείσει τη Eurostat, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Βερολίνο να τα υιοθετήσουν. Ο Καζαριάν παρακινεί τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις να κηρύξουν διεθνή ανένδοτο και να αρχίσουν να μετρούν μονομερώς το χρέος με τη δική του μέθοδο λογιστικής απεικόνισης, ώστε να πείσουν τις αγορές ότι η ελληνική οικονομία πετάει! Δυστυχώς, κάπου εδώ τελειώνει και η πλάκα. Αν η Αθήνα επιχειρούσε ποτέ να διαπραγματευτεί πάνω στη θεωρία ότι τα χρέη της ευρωζώνης δεν αποτιμώνται σωστά, λόγω χρήσης λάθος λογιστικών προτύπων (σ.σ.: δηλαδή να ακυρώσει το Μάαστριχ), θα έτρωγε καρπαζιά από τους δανειστές χειρότερη και από αυτήν που θα της επιφύλασσαν αν ζητούσε ευθέως «κούρεμα» στο χρέος. Γιατί οι Γερμανοί, ακόμη και δίκιο να είχε ο φωστήρας Καζαριάν, δεν θα δέχονταν ποτέ να αλλάξουν τα πρότυπα της μέτρησης του χρέους και μάλιστα δραματικά εις βάρος τους. Τους τελευταίους μήνες ο επίδοξος σωτήρας της ελληνικής οικονομίας έχει αντιληφθεί ότι η θεωρία του δεν... περπατάει ούτε καν στην απελπισμένη Ελλάδα, που λίγο έλειψε να αγκαλιάσει τις ιστορίες του Σώρρα για την Τράπεζα της Ανατολής! Γι' αυτό και ανακάλυψε νέο μέσο διείσδυσης. Με πληρωμένες καταχωρίσεις σε «προσεκτικά επιλεγμένες» εφημερίδες, διαμηνύει την πρόθεσή του να μας βρει, με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια, κατάλληλο υπουργό Οικονομικών. «Ζητείται υπουργός Οικονομικών για την Ελλάδα» έλεγαν οι πληρωμένες ρεκλάμες της Japonica και περιέγραφαν τα προσόντα που πρέπει να έχει.

Δεν είναι βέβαιον πόσοι δήλωσαν υποψήφιοι για... πρόσληψη, αλλά πρόσφατα ο Καζαριάν προχώρησε ακόμη περισσότερο και ζητά από τον πρωθυπουργό να διορίσει έναν μάνατζερ ως «εκτελεστικό διευθυντή ανάκαμψης», που θα μπορούσε να συντάξει κρατικό ισολογισμό στα πρότυπα αρεσκείας της Japonica. Αυτός ο μάνατζερ, σύμφωνα με τις καινοτόμες ιδέες του Αμερικανοαρμένιου, θα έχει υπέρτατη εκτελεστική εξουσία και θα αναφέρεται μόνο στον Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, ο κ. Καζαριάν επισημαίνει με νόημα (και κάτι μας θυμίζει αυτό...) ότι δεν μπορεί η χώρα με 80 δισ. ευρώ Προϋπολογισμό να διατηρεί 650.000 υπαλλήλους. Θεωρητικά όλη αυτή η ασύντακτη αρλουμπολογία έπρεπε να έχει πεταχθεί στο καλάθι των αχρήστων. Εις πείσμα της λογικής, όμως, κάποιοι στην Ελλάδα, που προσβλέπουν στη δική τους σωτηρία και όχι της χώρας, περιφέρουν τον Καζαριάν ακόμη και σε υπουργικά γραφεία.

Κυριολεκτικά «υιοθετημένος» από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του γνωστού δικηγόρου και άλλου επίδοξου εθνικού σωτήρα (πρόσφατα ανακοίνωσε και την ίδρυση πολιτικού φορέα) Γιάννου Γραμματίδη, ο Καζαριάν επιχείρησε επαφές με προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Λέγεται ότι από τις θεωρίες του συγκινήθηκαν στο παρελθόν ο ευφάνταστος σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης, αλλά και ο άσχετος από οικονομικά υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου Ευ. Βενιζέλος, που αναμάσησε τα περί λανθασμένων λογιστικών προτύπων ακόμη και μέσα στην ελληνική Βουλή. Γρήγορα, όμως, ο ίδιος ο Σαμαράς τον απομάκρυνε, καταλαβαίνοντας πού θα οδηγούνταν, κυρίως επειδή διαπίστωσε ότι η «υιοθεσία» και οι συνεχείς προσκλήσεις από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με πρωτοβουλία Γραμματίδη δεν αντανακλούν ανάλογη συμπάθεια από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο Αρμένιος επενδυτής αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη επιφύλαξη, καθώς θεωρείται ανορθόδοξος και «αντισυστημικός», με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει τη στήριξη του αμερικανικού administration.

Από τη σημερινή κυβέρνηση, τις απόψεις Καζαριάν φαίνεται να ασπάζεται ο πάλαι ποτέ δραστήριος Δημήτρης Μάρδας, που διακρίνεται άλλωστε και αυτός για τις νεωτερικές ιδέες του. Ευτυχώς, ο κ. Μάρδας... ταξίδεψε από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν μπορεί σήμερα να μετουσιώσει τα μεγαλεπήβολα οράματα των νέων λογιστικών προτύπων σε πράξη. Οι προσπάθειες προσέγγισης όμως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Ως άνθρωπος της Japonica στην Ελλάδα εμφανίζεται ο παλαιός επικοινωνιολόγος του Γιώργου Σουφλιά Βασίλης Κάββαλος, πρώην συνεταίρος του Γιώργου Φλέσσα της Civitas και συνεργάτης, επίσης, στο παρελθόν του Κωστή Χατζηδάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη επιχειρηθεί μία βολιδοσκόπηση του νέου αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για συνάντηση με τον Πολ Καζαριάν, αλλά αυτή την ώρα κυριαρχούν άλλες, σοβαρότερες, προτεραιότητες.
Γι' αυτό και οι εγχώριοι «διαμεσολαβητές» χτύπησαν άλλες πόρτες, απευθυνόμενοι σε προβληματικό (λόγω της οικονομικής θέσης του) εκδότη-καναλάρχη, την εφημερίδα του οποίου προτιμά άλλωστε η Japonica για τις περίεργες καταχωρίσεις της.

Πυρετός για να κλείσει άμεσα μια συμφωνία!
Τα ίδια πρόσωπα προσπαθούν να πείσουν τον Καζαριάν ότι χρειάζεται οπωσδήποτε τηλεοπτική φωνή στην Ελλάδα για να περάσει τις απόψεις του, καθώς και έναν ισχυρό ντόπιο συνεταίρο από το σημερινό μιντιακό κατεστημένο. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει τον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες έχει δημιουργήσει πυρετό στο στρατόπεδο των «μεσολαβητών», που πιέζουν τον Αμερικανοαρμένιο να έρθει σε συμφωνία με τον καναλάρχη το συντομότερο δυνατόν. Η ιδιορρυθμία όμως του συγκεκριμένου επενδυτή δεν αφήνει περιθώρια βεβαιότητας για την ευτυχή κατάληξη του εγχειρήματος...

Ο διοπτροφόρος «λευκός ιππότης» με θητεία στην (γνώριμη) Goldman Sachs
Γόνος πλούσιος αρμενικής οικογένειας που διώχτηκε από την Τουρκία στη διάρκεια της Γενοκτονίας, ο 60χρονος πλέον Καζαριάν τιμά την ιδιαίτερη πατρίδα του ως ενεργό μέλος του αρμενικού λόμπι. Με σπουδές στην αφρόκρεμα των αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Βates, το διεθνούς φήμης Brown και το Columbia, βρέθηκε από νωρίς στη γνωστή και μη εξαιρετέα Goldman Sachs ως στέλεχος στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής, με ειδίκευση στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Ινδαλμά του υπήρξε ο Βρετανός καθηγητής Μπέντζαμιν Γράχαμ, μέντορας του Γουόρεν Μπάφετ και θεωρητικός του value investing, δηλαδή των επενδύσεων σε προβληματικές εταιρίες και γενικότερα σε κινητές αξίες που είναι πολύ φθηνές. Με απολύτως εκκεντρικό lifestyle και σήμα κατατεθέν τα γυαλιά «πατομπούκαλα», ο Καζαριάν ίδρυσε τη δεκαετία του 1990 το equity fund Japonica, δίνοντας το όνομα του δρόμου όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι του στο Ροντ Αϊλαντ.
Φετίχ τα γυαλιά
To τυπικό modus operandi του είναι να παίρνει θέσεις σε απαξιωμένες επιχειρήσεις, τις οποίες προσπαθεί να επαναφέρει σε κερδοφορία προτού τις πουλήσει σε τρίτους. Ο Καζαριάν, που δεν αποχωρίζεται ποτέ τα γυαλιά-φετίχ, είχε πρωταγωνιστήσει πριν από αρκετά χρόνια στην αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων, όπως η αμερικανική Allegheny International και η Sun Beam-Oster, σε ένα μεγάλο για τα τότε δεδομένα deal αξίας 630.000.000 δολαρίων. Είχε επίσης παρέμβει ως «λευκός ιππότης», επενδυτής-σφήνα δηλαδή, σε άλλον αγοραστή με προσφορά 1,6 δισ. στη Chicago North Western, αλλά και σε μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες, όπως η πρόταση αναδιάρθρωσης με 2,4 δισ. δολάρια της αμερικανικής Borden.
Από τότε όμως το fund Japonica Partners περιήλθε σε επενδυτική αφάνεια και ουδείς γνωρίζει με τι προέλευσης κεφάλαια μπήκε το 2013 στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικού χρέους, ύψους, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, 3 δισ. ευρώ!

Το χρέος
Ο εκκεντρικός Καζαριάν εμφανίζεται να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μία από τις προβληματικές επιχειρήσεις του. Βασικό του επιχείρημα είναι ότι η χώρα μας αδικείται από τις μεθόδους λογιστικής απεικόνισης που ακολουθούνται στην Ε.Ε. με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εάν το χρέος της αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Πολύ βολικό πράγματι για κάποιον που θέλει να δει τα ομόλογά του να απογειώνονται, βολικό ίσως και για κάποιους στην Αθήνα που πιστεύουν ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις, και σίγουρα εξαιρετικά βολικό για κάποιους ντόπιους «προβληματικούς» επιχειρηματίες της μιντιακής διαπλοκής που ψάχνουν «λευκούς ιππότες» για τα υπερχρεωμένα κανάλια τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου