Google+ To Φανάρι : «Οχι» εισέπραξε ο Κατρούγκαλος από όλα τα κόμματα

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

«Οχι» εισέπραξε ο Κατρούγκαλος από όλα τα κόμματα

Οι αρχηγοί δεν έδειξαν πρόθυμοι για την «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού
Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθέρογλου
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα να εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ασφαλιστικό, όταν πάει στη Βουλή, θα συγκεντρώσει πάνω από 153 «ναι» (που αποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία), ωστόσο χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπέστη ψυχρολουσία στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ολοι έπιασαν την «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού, αλλά κανείς δεν έδειξε πρόθυμος να την κρατήσει μαζί με την κυβέρνηση.....
Οι 170 σελίδες-φωτιά παρελήφθησαν, αλλά δεν συνυπεγράφησαν από εκείνους που στο παρελθόν ψήφισαν -για το... καλό του ασφαλιστικού συστήματος και για τις επόμενες γενέες- εξίσου επώδυνα μέτρα. Με το «καλημέρα», λοιπόν, φάνηκε πού θα κατέληγαν οι συζητήσεις.
Η πρώτη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν με τον υπηρεσιακό αρχηγό της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η Ν.Δ., αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της Ν.Δ. είναι και σαφείς και ξεκάθαρες, και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.
«Καμία παρουσίαση»
Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι, με βάση την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο, προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μια συναίνεση στο λάθος. Η Ν.Δ., διαχρονικά, ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου».
Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ε.Κ., ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες και τις επικουρικές, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για το κατά πόσον οι δανειστές θα κάνουν δεκτές τις προτάσεις για αύξηση των εισφορών και επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
Οπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης, «με τον τρόπο που προχωρούν, θα καταρρεύσουν. Τρώνε χρόνο».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παίρνοντας στα χέρια του το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι «οι ανησυχίες μας για την πορεία του Ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλον τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει, για τη διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».
Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, η οποία δήλωσε: «Λέμε "όχι" στη μείωση των συντάξεων, λέμε "όχι" στην αύξηση των εισφορών. Λέμε, όμως, "ναι" στην αύξηση των πόρων του Ασφαλιστικού, με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά επί της τελικής πρότασης όταν κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στη Βουλή».
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού έστειλε στη συνάντηση τον βουλευτή Γ. Αμυρά, μια και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους. Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημόσιων σχέσεων της κυβέρνησης».
Στη Βουλή με κανονική διαδικασία
Την εξαίρεση στον κοινοβουλευτικό... κανόνα των τελευταίων ετών σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η κατάθεση στη Βουλή να γίνει με την κανονική διαδικασία και όχι με το επείγον ή το κατεπείγον! Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εμφανίζονται δύσπιστοι, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, με τους δανειστές να πιέζουν για την ταχύτερη ψήφιση των συμφωνηθέντων. Και αυτό με δεδομένο ότι ο Γ. Κατρούγκαλος δύσκολα θα έχει έτοιμο προς επεξεργασία και ψήφιση το νομοσχέδιο πριν από τις 20 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, ακόμα κι αν υπάρξει μια σχετική συντόμευση, δηλαδή να μη μεσολαβήσουν επτά ημέρες μετά την πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή.
Ψεύτικες οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, λέει η Χρ. Αυγή
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Χρυσής Αυγής στη δημοσιοποίηση του σχεδίου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, την ώρα που για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση «ξεχνούσε» να συναντηθεί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. «Η σφαγή εκατομμυρίων μικροσυνταξιούχων από την ξεπουλημένη συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου γίνεται με τη σύμπραξη όλων των μνημονιακών πολιτικών αρχηγών, που στις 14 Αυγούστου υπερψήφισαν το τρίτο "αριστερό" Μνημόνιο, και μόνη δύναμη αντίστασης ενάντια στην ξενοκρατία τη Χρυσή Αυγή» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.
Μάλιστα, χαρακτηρίζουν «ψεύτικες» τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, «αφού συντόμως οι συνταξιούχοι θα γνωρίσουν μία ακόμα μείωση των συντάξεών τους, ενώ αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον θα λαμβάνουν φιλοδώρημα και όχι σύνταξη».
Τέλος, αναφορικά με τη «ρήτρα βιωσιμότητας», οι επιτελείς του κόμματος σημειώνουν ότι πρόκειται για διαφημιστικό κόλπο της κυβέρνησης, μια και έχει ήδη συμφωνηθεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων.
Και «μήνυμα» του Προέδρου στον υπουργό για δικαιοσύνη
Σαφές «μήνυμα» προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ότι το Ασφαλιστικό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην έννοια της δικαιοσύνης εξέπεμψε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους!
«Το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Στις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται στις εισφορές - οι συντάξεις δεν μπορεί να είναι κάτω από τις εισφορές που έχουν καταβάλει τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι. Τα ισοδύναμα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό αυτό το πρίσμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος και προς τους εταίρους.
Αιχμές
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς, όπως είπε, «πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν είναι μεταφρασμένο». Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, παρά τις εκτιμήσεις στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Από αύριο αρχίζει σκληρή διαπραγμάτευση και ελπίζουμε ότι αυτή η διαβούλευση θα αντανακλά τη βούληση της κοινωνίας, δηλαδή ότι δεν θα ανεχθεί κανείς μειώσεις κύριων συντάξεων» υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε ότι το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της Ε.Ε. και, έπειτα από 11 διαδοχικές μειώσεις, θα πρέπει να μπει ένα «φρένο».
Τέλος, ζήτησε εκ νέου τη βοήθεια και των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται συστράτευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε αυτά που μπορούν να συμφωνηθούν».
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου