Google+ To Φανάρι : Πληροφόρηση για τα «κόκκινα» δάνεια μέσω 30 νέων ΚΕΠ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Πληροφόρηση για τα «κόκκινα» δάνεια μέσω 30 νέων ΚΕΠ

Στη δημιουργία 30 εξειδικευμένων Κέντρων Πληροφόρησης για δανειολήπτες προχωρά το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται ουσιαστικά για εξειδικευμένα ΚΕΠ, μέσω των οποίων θα παρέχεται αναλυτική ενημέρωση σε πολίτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια για την προσέγγιση του προβλήματος με βάση τη νέα νομοθεσία, αλλά και τον τρόπο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό...
«Το κράτος οφείλει να συστήσει έναν θεσμό 100% έγκυρο, ώστε οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής» εξήγησε ο Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται υπό διαμόρφωση οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία 30 τέτοιων κέντρων σε όλη τη χώρα.
Εξωδικαστική επίλυση
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε επίσης στις υπόλοιπες κινήσεις για την ενίσχυση της εξωδικαστικής και προδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων.
Η πρώτη, όπως είπε, είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει ότι υφίσταται για τον δανειολήπτη ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και υποχρεώνει το ίδρυμα να αναπροσαρμόσει την οφειλή. Η δεύτερη είναι η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ακόμη και ο ίδιος ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται από δικαστή, ο οποίος θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την θέση της Αρχής. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμη ότι θα είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα σε αυτά όπου εμπλέκεται πρώτη κατοικία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου