Google+ To Φανάρι : Τρομοκρατημένοι οι δανειολήπτες! Ουρές έξω από τα Ειρηνοδικεία

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Τρομοκρατημένοι οι δανειολήπτες! Ουρές έξω από τα Ειρηνοδικεία

Τελευταία μέρα για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη
Σπεύδουν κατά κύματα στις καταναλωτικές οργανώσεις για να αντιμετωπίσουν τη… λαίλαπα των πλειστηριασμών του 2016
Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση
Τρομοκρατημένοι δανειολήπτες σπεύδουν σε καταναλωτικές οργανώσεις και συλλόγους για να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη... λαίλαπα των πλειστηριασμών που έρχεται από το νέο έτος. Κοσμοσυρροή σημειώνεται στα γραφεία του....
ΕΚΠΟΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά και στον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.
«Εχει αυξηθεί πάρα πολύ ο κόσμος που έρχεται σε εμάς για να βοηθηθεί. Και αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο κόσμος με όλα αυτά που ακούει έχει θορυβηθεί πάρα πολύ. Με αυτά που ανακοινώθηκαν πιστεύουμε ότι πολλοί θα έχουν πρόβλημα με τα δάνειά τους και περιμένουμε να δούμε εάν θα πουληθούν ή θα μεταβιβαστούν σε άλλες εταιρίες. Πάντως, οι τράπεζες ήδη έχουν κινητοποιηθεί και στέλνουν ειδοποιητήρια στους δανειολήπτες. Μένει να δούμε εάν θα λειτουργήσει η εξωδικαστική διαδικασία, γιατί ακόμα δεν την έχουμε δει» είπε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία θεωρεί ότι θα υπάρξουν πλειστηριασμοί σπιτιών.
Γεμάτο κόσμο είναι και το γραφείο του Συλλόγου Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ο πρόεδρός του Χαράλαμπος Περβανάς συναντά κόσμο για να τους ενημερώσει και να τους βοηθήσει.
«Υπάρχει μεγάλη αγωνία από πάρα πολύ κόσμο. Αυτοί που θα δυσκολευτούν περισσότερο για άλλη μία φορά είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, δεν μπορούσαν να ενταχθούν ούτε στον νόμο Κατσέλη. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος» λέει ο κ. Περβανάς.
Οπως επισημαίνει, οι δανειολήπτες καλούνται καταρχάς να προσέλθουν στην τράπεζα για να ρυθμίσουν το δάνειό τους. «Με τον εκβιασμό ότι, αν δεν το κάνουν, κινδυνεύουν να χάσουν το ακίνητό τους. Αν δεν προσέλθουν, η τράπεζα τους στέλνει νέα προειδοποιητική επιστολή. Αν όμως κάποιος δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί για τον έναν ή τον άλλον λόγο, χαρακτηρίζεται "μη συνεργάσιμος" και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών από την τράπεζα, ακόμη και μέσω πλειστηριασμού» λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών τονίζει ότι 5.000.000 Ελληνες είναι δέσμιοι των δανείων και κυρίως των γενικών όρων. Οπως αναφέρει, αν κάποιος είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ και το πλήρωνε, έπειτα από 10 χρόνια εξακολουθεί να χρωστά το ίδιο ποσό. «Το θέμα με τα δάνεια μπορούσε να λυθεί μέσα σε 24 ώρες. Απλά με εκκαθάριση των συμβάσεων για να εξαλειφθούν αυτοί οι γενικοί όροι. Εμείς το έχουμε προτείνει κατ΄ επανάληψη, αλλά δυστυχώς κανείς δεν ακούει» κατέληξε ο κ. Περβανάς.
 Πηγή

 Ουρές έξω από τα Ειρηνοδικεία


Ουρές σχημάτισαν από τα ξημερώματα οι δανειολήπτες έξω από τα Ειρηνοδικεία προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες και να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να ενταχθούν στις παλιές διατάξεις του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Χαρακτηριστικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί και της αγωνίας και της ανασφάλειας των δανειοληπτών είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί συνωστισμός σε όλα τα Ειρηνοδικεία. Σύμφωνα μάλιστα με τους δικηγορικούς συλλόγους μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν κατατεθεί από τις αρχές του χρόνου μέχρι και χθες Τρίτη 6.250 αιτήσεις.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία καθώς πολλοί εκ των δανειοληπτών μπορούν να προστατευτούν και από τον νέο νόμο που θα ισχύσει από το 2016. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών με ερμηνευτική εγκύκλιο έδωσε προθεσμία 47 ημερών στους δανειολήπτες που επιθυμούν υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να συγκεντρώσουν τα 17 δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, 57.500 οφειλέτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται πλήρως από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικία. Αντίθετα για τους 80.500 δανειολήπτες που δεν ανήκουν σε αυτή την ομάδα προβλέπεται μερική προστασία.
Όσοι πάντως δεν ενταχθούν στις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, μπορούν να προσφύγουν απευθείας στην τράπεζα προκειμένου να υπαχθούν σε ρύθμιση μέσω μείωσης δόσεων σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.
Δικηγορικός σύλλογος: Δεν επιλύεται το πρόβλημα
Σύμφωνα με τους δικηγόρους η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά «αντιθέτως δημιουργεί νέα νομικά αδιέξοδα στους δανειολήπτες και τους νομικούς παραστάτες τους, αφού προβαίνει σε contra legem ερμηνεία του νόμου».
Στην πράξη, σύμφωνα πάντα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ελλάδος, η συγκεκριμένη εγκύκλιος «χορηγεί μεν παράταση ως προς την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων στον φάκελο του δανειολήπτη που τηρείται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, αλλά η παράταση αυτή είναι κενή περιεχομένου, αφού δεν επιλύει το βασικότερο πρόβλημα που συνίσταται στην αδυναμία του οφειλέτη να υποβάλει νομότυπη και παραδεκτή Αίτηση και να τύχει της δίκαιης κρίσης του Δικαστηρίου».
Για τον λόγο αυτόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος ζητεί από την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα νομοθετικά αναστέλλοντας έως τις 29/02/2016 για λόγους ανωτέρας βίας για όσους έχουν αιτηθεί έως και την 31/12/2015 αναλυτικές βεβαιώσεις οφειλών και αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τα ξένα funds και η ανασφάλεια
«Οι ουρές ντροπής στα Ειρηνοδικεία αποδεικνύουν ότι κανείς δεν πίστεψε αυτή τη φορά τα ψεύτικα λόγια της Κυβέρνησης περί προστασίας της Α΄ κατοικίας. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα και αναζητούν προστασία στο νόμο ΠΑΣΟΚ για να σώσουν τα σπίτια τους», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την ανασφάλεια που αισθάνονται χιλιάδες δανειολήπτες καθώς από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναμορφωμένος νόμος Κατσέλη.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς, τα ξένα funds δεν μπορούν να αγοράσουν τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά δάνεια, καθώς και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου