Της Γεωργίας Λινάρδου
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1953
Ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος παρακολουθεί στενά την
εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην Λευκάδα ...
αν και ο σταθμός του ΒΑΝ στο νησί έχει κλείσει από το 1993 κι έκτοτε «δεν αναστήθηκε», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.
αν και ο σταθμός του ΒΑΝ στο νησί έχει κλείσει από το 1993 κι έκτοτε «δεν αναστήθηκε», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.
Με προσοχή παρακολουθεί την μετασεισμική ακολουθία των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (6,5 βαθμοί κατά το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).
Τον ρωτάμε για το αν πιστεύει πως έχει ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στην Κεφαλονιά.
Τότε ο πρώτος σεισμός που είχε γίνει Κυριακή 9 Αυγούστου του 1953 με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης ήταν 6,4 των βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Δύο ημέρες μετά έγινε ένας δεύτερος σεισμός των 6,8 βαθμών. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ήταν μεγέθους των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Μέχρι που στις 13 Αυγούστου έγινε ο καταστροφικός σεισμός των 7,2 που στοίχισε την ζωή σε 871 ανθρώπους και τον τραυματισμό 1690 κατοίκων σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Κυριολεκτικά τα νησιά ισοπεδώθηκαν με ανυπολόγιστες ζημιές.
Ο καθηγητής Βαρώτσος απαντά: «Βεβαίως» και συμπληρώνει πως: «Εκεί υπάρχουν και επιμέρους παρακλάδια» (εννοώντας μικρά ρήγματα).
-Μπορούν, δηλαδή, αυτά τα «παρακλάδια» να ενισχύσουν την διεγερσιμότητα του μεγάλου ρήγματος και να προκαλέσουν μεγαλύτερο σεισμό;
«Βεβαίως και μπορούν» είναι η απάντηση του καθηγητή Βαρώτσου ο οποίος μας παραπέμπει στην Βιβλιογραφία για τον καταστροφικό εγκέλαδο της Κεφαλονιάς του 1853.
«Στην Κεφαλονιά όταν έγινε ο σεισμός του ‘53 είχαν προηγηθεί δύο μικρότεροι και εν συνεχεία ο τρίτος ήταν ο καταστροφικότατος», λέει ο καθηγητής.
Σε ότι αφορά στην διαφορετική καταγραφή που έχει γίνει ως προς το μέγεθος του σεισμού στη Λευκάδα –οι μεν δίνουν 6,1 και οι δε 6,5- ο καθηγητής Βαρώτσος θεωρεί πως αυτό εξηγείται καθώς χρησιμοποιούνται «διαφορετικά είδη φυσικών μεγεθών» ως προς την καταγραφή.
Το ΒΑΝ δεν διαθέτει σταθμό στην Λευκάδα εδώ και 22 χρόνια. Λειτουργεί ακόμη ένας στα Γιάννενα και ένας ακόμη στον Πύργο Ηλείας.
Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν εννέα σταθμοί.
Για την παρακολούθηση της σεισμικής διέγερσης για την περιοχή της Αττικής, υπάρχουν δύο σταθμοί του ΒΑΝ, ένας στην Κερατέα κι ένας ακόμη στο Λουτράκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου