Google+ To Φανάρι : Τουλάχιστον 46.000 τζιχαντιστές προπαγανδίζουν το μίσος μέσω Twitter (BINTEO)

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Τουλάχιστον 46.000 τζιχαντιστές προπαγανδίζουν το μίσος μέσω Twitter (BINTEO)

Έρευνα για την ευρεία χρήση του από μέλη και οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους διεξήγαγαν ο συγγραφέας και αναλυτής σε θέματα εξτρεμισμού, J.M. Berger, και ο ειδικός...
... σε θέματα τεχνολογίας και στατιστικής, Jonathon Morgan.

Δημογραφικά χαρακτηριστικά
Μελετώντας τα προφίλ 20.000 υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπήρξαν τουλάχιστον 46.000 προφίλ τζιχαντιστών και υποστηρικτών τους, με τους περισσότερους να εντοπίζονται στην Συρία και το Ιράκ.

Πέρυσι, το Twitter διέγραψε χιλιάδες προφίλ τζιχαντιστών, γεγονός που δείχνει ότι τέτοιου είδους προφίλ πιθανότατα να ήταν πολύ περισσότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση λιγότερα από 90.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τα φιλικά προς το Ισλαμικό Κράτος προφίλ θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: υποστηρικτές του ISIS που προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πιστεύω τους χωρίς επιτυχία, κατάσκοποι του ISIS που κρατούν χαμηλό προφίλ και κατάσκοποι των αντίπαλων δυνάμεων με ισχυρό εξτρεμιστικό προφίλ που στόχο έχουν τον εντοπισμό των υποστηρικτών. Ο μεγαλύτερος αριθμός προφίλ ανήκει, όπως είναι αναμενόμενο, στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Κινητά
Εκτιμάται πως ο κάθε χρήστης έχει αναρτήσει κατά μέσο όρο 2.219 tweets, ενώ το μέσο προφίλ είχε 1.004 ακολούθους. Όσον αφορά τα κινητά με τα οποία συνδέονταν οι χρήστες, σε μεγάλη πλειοψηφία (69%) ήταν Android.

Τοποθεσίες
Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 20.000 χρήστες που εξετάστηκαν, οι 292 είχαν ενεργοποιήσει την τοποθεσία τους σε τουλάχιστον ένα tweet, κάνοντας εφικτό τον εντοπισμό τους. Πιο συγκεκριμένα, το 28% είχε βάση το Ιράκ και την Συρία, με την Σαουδική Αραβία να ακολουθεί (27%). Καμιά άλλη χώρα δεν παρουσίασε ποσοστό μεγαλύτερο από 6%.

Αυτό οδήγησε το Ισλαμικό Κράτος να διατάξει τον Δεκέμβριο του 2014 τα μέλη του να απενεργοποιήσουν το GPS από τα κινητά τους. Όποιος δεν εφάρμοζε την οδηγία μέσα σε ένα μήνα, θα αναγκαζόταν να παραδώσει το κινητό του, το οποίο θα καταστρεφόταν.

Εκτός από την τοποθεσία GPS, πληροφορίες για την τοποθεσία των εξτρεμιστών ελήφθησαν και από άλλες πηγές, όπως είναι οι ωριαίες άτρακτοι, το μίνι «βιογραφικό» των χρηστών του Twitter και άλλα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι χρήστες στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτά, ένας μεγάλος αριθμός εντοπίζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όπως όμως επισημαίνουν οι ερευνητές, υπάρχει αναντιστοιχία τοποθεσίας GPS και επιλεγμένης τοποθεσίας, η οποία οφείλεται στην προσπάθεια των εξτρεμιστών να τρομοκρατήσουν τους Αμερικανούς.

Όσον αφορά τις ωριαίες ατράκτους, οι περισσότεροι εξτρεμιστές επέλεξαν εκείνη της Βαγδάτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζώνη ώρα της Αθήνας έρχεται τρίτη σε επιλογή, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή προσαρμόζονται και πολλές χώρες της Ανατολής.

Ακόλουθοι
Το 73% των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους έχουν λιγότερους από 500 ακόλουθους ο καθένας. Μόλις το 4% απευθυνόταν σε κοινό που ξεπερνούσε τα 5.000 προφίλ. Μπορεί ο αριθμός να ακούγεται μικρός, όμως, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον μέσο χρήστη. Κατά μέσο όρο, τα προφίλ των Ισλαμιστών είχαν 177 ακόλουθους, την στιγμή που ο μέσος χρήστης του Twitter έχει μόλις 61. (huffingtonpost)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου