Google+ To Φανάρι : Βουκουρέστι: Δίδακτρα 3.300 € στο ελληνικό (δημόσιο) σχολείο!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Βουκουρέστι: Δίδακτρα 3.300 € στο ελληνικό (δημόσιο) σχολείο!

Από τον Αγγελο Σκορδά
 «Κόβουν την επαφή με την πατρίδα στα παιδιά μεταναστών»
Το αναφαίρετο δικαίωμα της συμμετοχής τους στη δωρεάν παιδεία, το οποίο -σύμφωνα με το Σύνταγμα- απολαμβάνουν όλοι οι συνομήλικοί τους, έχουν χάσει πολλά Ελληνόπουλα που ζουν με τις οικογένειές τους στο Βουκουρέστι, εξαιτίας μιας... ιδιαιτερότητας του ελληνικού σχολείου της πόλης...
Οπως καταγγέλλει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Γεώργιος Γκόνος, πατέρας τριών παιδιών και επί 17 χρόνια κάτοικος της ρουμανικής πρωτεύουσας, στην οποία διατηρεί επιχείρηση, το -κατ' ευφημισμόν- δημόσιο ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά» αξιώνει από τις οικογένειες των μαθητών την καταβολή υπέρογκων διδάκτρων προκειμένου να προχωρήσει η εγγραφή τους σε αυτό!

Μάλιστα ο κ. Γκόνος, ο οποίος έχει ήδη κοινοποιήσει το ζήτημα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και αναμένει απάντηση, υπογραμμίζει ότι το ίδιο πρόβλημα με αυτόν αντιμετωπίζουν πολλοί ακόμα Ελληνες αλλά και πολλοί Ρουμάνοι, οι οποίοι ως οικονομικοί μετανάστες βρέθηκαν για χρόνια στη χώρα μας, δημιούργησαν οικογένειες, τα παιδιά τους έμαθαν ελληνικά και πλέον επιστρέφουν στη χώρα τους. Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 16) αλλά και του νόμου 2413/1996 περί «Ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό» (ΦΕΚ 124/14-6-1996), αν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού διορίζεται ή αποσπάται από το υπουργείο Παιδείας, τότε το σχολείο υπάγεται στη δικαιοδοσία του. Για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, στο οποίο δικαιούνται να φοιτούν Ελληνες και Κύπριοι μαθητές, το 2008, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του, υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Συλλόγου Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Βουκουρεστίου Μνημόνιο Συναντίληψης.
Ανάμεσα σε άλλα, από το μνημόνιο καθίσταντο σαφής η υποχρέωση του υπουργείου να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου με αποσπασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και διδακτικό εποπτικό υλικό αλλά και αυτή του συλλόγου για την εξασφάλιση του κτιρίου και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία του.
«Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο όντως έχει διορίσει ή αποσπάσει την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σήμερα στο σχολείο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επιμένει να ζητεί την πληρωμή δυσβάσταχτων διδάκτρων, που αγγίζουν τα 3.300 ευρώ ανά παιδί! Παρόλα αυτά, μέχρι και το σχολικό έτος 2014-2015 υπήρχε μια σχετική "ανοχή" από πλευράς της διοίκησης του συλλόγου. Οι οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το σύνολο του ποσού υπέγραφαν ξεχωριστά συμβόλαια» εξηγεί ο κ. Γκόνος, ο οποίος πέρσι είχε και ο ίδιος υπογράψει έναν αντίστοιχο συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο καλούταν να πληρώσει 1.000 ευρώ και για τα τρία του παιδιά.

«Ανήμερα την 25η Μαρτίου, όμως, έλαβα ένα μήνυμα από τη γραμματεία του σχολείου με το οποίο μου γνωστοποιούνταν η αναθεώρηση του συμβολαίου. Το νέο συμβόλαιο με υποχρέωνε να πληρώσω 5.800 ευρώ, τα οποία παρουσιάστηκαν και ως "φιλική" τιμή, μια και "κανονικά" θα έπρεπε να πληρώσω 9.900 ευρώ και για τα τρία παιδιά μου. Σε περίπτωση που αδυνατούσα να αντεπεξέλθω στις παράλογες απαιτήσεις του συλλόγου, μάλιστα, με ενημέρωσαν ότι δεν θα γινόταν δεκτή η εγγραφή των παιδιών στο σχολείο» συνεχίζει ο ίδιος.

Το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας του μοναδικού ελληνικού σχολείου της πόλης έχει οδηγήσει εκατοντάδες γονείς στην επιλογή δημόσιων ρουμανικών σχολείων, με αποτέλεσμα τα περισσότερα Ελληνόπουλα να μην έρχονται σε επαφή με τη μητρική τους γλώσσα, τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας τους. Την ίδια στιγμή το ελληνικό σχολείο έχει μετατραπεί σε ένα «κλειστό κλαμπ» για τους γόνους μεγαλοστελεχών ελληνικών επιχειρήσεων και ο αριθμός των μαθητών του σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο δεν ξεπερνά τους 50.
Μάλιστα πρόσφατα το σχολείο μετακόμισε σε έναν από τους πλέον ακριβούς δρόμους του Βουκουρεστίου. «Αυτό που προτείνουμε, όσοι από τους γονείς έχουμε αναγκαστεί, λόγω των παράλογων οικονομικών απαιτήσεων, να διαγράψουμε τα παιδιά μας από το σχολείο με πόνο καρδιάς, είναι να θεσπιστούν δίδακτρα τα οποία θα είναι σε θέση, αφενός, να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες και, αφετέρου, θα αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών. Αν το ποσό ήταν στα 300 ευρώ ετησίως, οι μαθητές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τους 600 και το σχολείο να γνωρίσει άνθιση» καταλήγει ο κ. Γκόνος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου