Google+ To Φανάρι : Τουρκία: Δημοσιογράφος θα πάει φυλακή 32 χρόνια επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία: Δημοσιογράφος θα πάει φυλακή 32 χρόνια επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ποινή φυλάκισης 32 ετών βρίσκεται αντιμέτωπος ο Berkant Gültekin, αρχισυντάκτης στην καθημερινή εφημερίδα Birgün, στην Τουρκία. Ο δημοσιογράφος έχει κατηγορηθεί ....
.. ότι σε οκτώ συνολικά άρθρα που δημοσίευσε στην εφημερίδα προσέβαλε τον ισχυρό άνδρα της γειτονικής χώρας, τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για κάθε ένα από τα δημοσιεύματα που «προσβάλουν» τον Ερντογάν, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία έχει παρατηρηθεί «τσουνάμι» μηνύσεων για προσβολή του προέδρου Ερντογάν και του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), από το οποίο δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν, εκτός από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, πολλοί δημοσιογράφοι και άλλα δημόσια πρόσωπα, ακόμα και ανήλικοι μαθητές, αλλά και η Μις Τουρκία του 2006, Merve Büyüksaraç, η οποία κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε τον Ερντογάν με αναρτήσεις της στο Twitter και στο Facebook.

Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των δημοσίων προσώπων, αλλά και των απλών πολιτών, που έχουν γίνει στόχος της αστυνομίας για «προσβολή» του Ερντογάν, έχει οδηγήσει μέρος του Τύπου στην Τουρκία να κάνει λόγο για «νέα μέθοδο εκφοβισμού των πολιτικών του αντιπάλων».

Πάντως, «την μερίδα του λέοντος» για προσβολή του Ερντογάν κατέχουν οι δημοσιογράφοι ενώ η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Human Rights Watch» έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί σε  ανηλίκους για προσβολή του Ερντογάν και κάλεσε την Τουρκία να δώσει τέλος στις ποινικές διώξεις πολιτών για προσβολή και εξύβριση δημοσίων προσώπων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου