Google+ To Φανάρι : ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ! Ιδέα δεν είχε για τα κενά λἐει το υπουργείο!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ! Ιδέα δεν είχε για τα κενά λἐει το υπουργείο!

Ιδέα δεν είχε για τα κενά στα σχολεία το υπουργείο! (14.500 στην Πρωτοβάθμια)
Ρεπορτάζ
Αγγελος Σκορδάς
Ούτε μια ούτε δύο ούτε καν μερικές δεκάδες αλλά συνολικά 272 (!) σχολικές μονάδες παρέμειναν κλειστές φέτος, όταν στα υπόλοιπα σχολεία της επικράτειας χτυπούσε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Κυκλάδες, Ηράκλειο, Εύβοια, Δωδεκάνησα, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου ήταν οι πλέον...
προβληματικές, με τα κενά σε διδακτικό προσωπικό να αφήνουν ακέφαλα ολόκληρα σχολεία (μονοθέσια και μη), ενώ οι κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προσπαθούν να μπαλώσουν όπως όπως τις μαύρες τρύπες της εκπαίδευσης.
Τι κι αν επιστρατεύτηκαν εθελοντές, τι κι αν επιχειρήθηκαν αναγκαστικές μετακινήσεις, όπως συνέβη σε 22 περιπτώσεις στην Αρκαδία, τι κι αν ξαναμπήκαν στις αίθουσες οι σχολικοί σύμβουλοι, όπως συνέβη σε τέσσερις περιπτώσεις στη Ρόδο, η παρτίδα δεν σώθηκε και σε 92 δημοτικά σχολεία και 180 νηπιαγωγεία ο αγιασμός δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα, όπως επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Θανάσης Κικίνης, τα κενά δεν προβλέπεται να καλυφθούν έως τα Χριστούγεννα! Οσον αφορά τον αριθμό των «ορφανών» θέσεων εκπαιδευτικών, αυτές αγγίζουν τις 14.500... παρά ένα, ενώ, αν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η σούμα ξεπερνάει τις 21.000!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βασίλη Παληγιάννη, αιρετό εκπρόσωπο στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) του υπουργείου Παιδείας, από τις σχολικές αίθουσες απουσιάζουν 3.640 δάσκαλοι, 1.660 νηπιαγωγοί, 1.822 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, ενώ τα υπόλοιπα κενά αφορούν άλλες θέσεις εκπαιδευτικών καθώς και τμήματα παράλληλης στήριξης. Την ίδια στιγμή, βάσει των στοιχείων του ΚΥΣΠΕ, την πρωτιά σε ελλείψεις δασκάλων κατέχει το Ηράκλειο με 305 και ακολουθούν η δυτική Αττική με 281, η Αιτωλοακαρνανία με 280, ο Πειραιάς με 246, οι Κυκλάδες με 206 και τα Δωδεκάνησα με 201. Αντίστοιχα, όσον αφορά τους νηπιαγωγούς, τα σκήπτρα κρατά και πάλι το Ηράκλειο με 202 κενά και ακολουθούν η Αιτωλοακαρνανία με 131, οι Κυκλάδες με 89, η ανατολική Αττική με 83, η Κέρκυρα με 78 και η δυτική Αττική με 69.
Λιγότερη Ιστορία και Βιολογία στο πρόγραμμα της Γ' Γυμνασίου
Μειωμένη θα είναι από φέτος η ώρα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας για την γ' γυμνασίου, βάσει του νέου ωρολόγιου προγράμματος σπουδών που καταρτίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και θα ισχύσει από το τρέχον σχολικό έτος. Ετσι το μάθημα της Ιστορίας, ένα από τα πλέον βασικά που διδάσκονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων, θα καταλαμβάνει πια μία αντί για δύο ώρες στην γ' γυμνασίου. Πάντως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας της τελευταίας τάξης του γυμνασίου δεν θα αλλάξει. Αντ' αυτού, στο μάθημα θα υπάρχει μείωση της ύλης, η οποία δεν θα αφορά τα πρώτα -θεωρούμενα «σημαντικά»- κεφάλαια.

Αντίστοιχη μείωση (μία ώρα) προβλέπεται και για το μάθημα της Βιολογίας στην ίδια τάξη (θα διδάσκεται μία ώρα αντί για δύο). Ωστόσο, η Βιολογία διδάσκεται πλέον και στις προηγούμενες τάξεις του Γυμνασίου (δύο ώρες στην α' τάξη και μία στη β'), επομένως το άθροισμα των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος παραμένει ανεπηρέαστο.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των βιωματικών δράσεων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μαθήματα όπως Τοπική Ιστορία, Περιβάλλον - Φύση και Ασκηση, Σχολική και Κοινωνική Ζωή (ΣΚΖ) και... Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ). Τα παραπάνω μαθήματα (επιλογής) θα καταλαμβάνουν δύο ώρες από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι νέες οδηγίες αναμένονται να κοινοποιηθούν στα σχολεία ολόκληρης της χώρας στο τέλος του μήνα.

Αναρτήθηκαν οι πίνακες αναπληρωτών καθηγητών
Μόλις χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι οι προσωρινοί Ενιαίοι Πίνακες Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών των κλάδων και ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016 βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων, καθώς αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ), http://e-aitisi.sch.gr. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα το απόγευμα είχαν αναρτηθεί οι αντίστοιχοι πίνακες αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών. Οι μεν πρώτοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση έως την ερχόμενη Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δεύτεροι έως την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.
Ενστάσεις
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι θα παραλαμβάνονται ενστάσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ένταξη στους ανωτέρω πίνακες, στην αλλαγή της σειράς κατάταξης (για θέματα που έχουν να κάνουν με μόρια τελευταίου και προτελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, μόρια προϋπηρεσίας, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων, βαθμό και ημερομηνία κτήσης πτυχίου, μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας και την ιδιότητα πολυτεκνίας), στην ιδιότητα της τριτεκνίας και την κτήση ή μη παιδαγωγικού πτυχίου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου