Google+ To Φανάρι : «Σκοτσέζικο ντους» για τον ¨Σουλτάνο¨!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

«Σκοτσέζικο ντους» για τον ¨Σουλτάνο¨!

Μυρτώ Μπούτση
Δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση το κόμμα Ερντογάν, λένε οι δημοσκόποι. Βάζει στο στόχαστρο και πάλι τα media!
Κι όμως, δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, παρά το μέτωπο που άνοιξε με το PKK κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (του Ισλαμικού Κράτους αλλά και των Κούρδων ανταρτών) τον Ιούλιο. Παρά τις διώξεις...
των μελών του μετριοπαθούς κουρδικού κόμματος HDP και παρά τις διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων και την πίεση στα μεγάλα ΜΜΕ. Νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Metropoll δείχνει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύξησε μεν κατά μία μονάδα (από 40,9% σε 41,4%) τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου, όμως δεν θα καταφέρει -τουλάχιστον με αυτά τα αποτελέσματα- να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παράλληλα αύξηση δύο μονάδων σημείωσε το κεμαλικό αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αύξηση μίας μονάδας το ακροδεξιό MHP στο 15,3% και σταθερά κρατά το 13% του κουρδικό HDP του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Στο μεταξύ, τους διεθνείς τίτλους σε ό,τι αφορά την τουρκική ειδησεογραφία μονοπώλησε η είδηση της δικαστικής έρευνας για «τρομοκρατική προπαγάνδα», που ξεκίνησαν χθες Τούρκοι εισαγγελείς εις βάρος του ομίλου Dogan Media Group, που εκδίδει τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Hurriyet». Και όλα αυτά, μία μέρα αφού η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του περιοδικού «Nokta», που κυκλοφόρησε με εξώφυλλο-προϊόν φωτομοντάζ, με τον Τούρκο πρόεδρο να βγάζει μία selfie με φόντο το φέρετρο ενός Τούρκου στρατιώτη.

Τη λάσπη -κατά τον ιστότοπο της εφημερίδας «Hurriyet»- εκτόξευσε (σύμφωνα με τον ιστότοπό της) πρώτη η φιλοκυβερνητική Gunes, η οποία σε εξώφυλλό της κατηγόρησε τον ιδιοκτήτη του ομίλου Dogan (στον οποίον ανήκει και το CNN Turk) Αϊντίν Ντογάν ότι υποστηρίζει τους αντάρτες. Νωρίτερα ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής «Milliyet» Καντρί Γκιουρσέλ είχε απολυθεί για σχόλιό του στο twitter, με το οποίο κατέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο. Εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, μαζί με τις ένοπλες συγκρούσεις εις βάρος των Κούρδων κλιμακώνεται και η ένταση με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, σε μια χώρα που έχει «κερδίσει» χαμηλή θέση στις διεθνείς μετρήσεις για την ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων.

«Συμμορφώθηκε» και ο Νταβούτογλου
Η σκιά του Ερντογάν πέφτει βαριά επάνω στον Νταβούτογλου, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν συμμετείχε καν -του το αποκλείει ο θεσμικός του ρόλος- στο συνέδριο του ΑΚΡ, στο οποίο ο πρωθυπουργός του επανεξελέγη παμψηφεί στην ηγεσία του κόμματος. Αυτό σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στη γείτονα, επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους «ανθρώπους» του Ερντογάν έλαβαν θέσεις σε κρίσιμες εκτελεστικές επιτροπές. Σύμφωνα με τον αναλυτή Χαλίλ Καραβέλι της πολιτικής επιθεώρησης «The Turkey Analyst», οι διαρροές για πιθανή υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ απέναντι από τον Νταβούτογλου έκαναν τον πρωθυπουργό να «συμμορφωθεί» με την προεδρική γραμμή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου