Google+ To Φανάρι : Τσίπρας: Οι Έλληνες δεν επέλεξαν τη ρήξη, αλλά συμβιβασμό - Καταθέσαμε προτάσεις - Tusk: Συμφωνία ή Grexit 12/7

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Οι Έλληνες δεν επέλεξαν τη ρήξη, αλλά συμβιβασμό - Καταθέσαμε προτάσεις - Tusk: Συμφωνία ή Grexit 12/7

Τιμή για μένα να μιλάω στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
 Η επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «απαντώντας» επί της ουσίας στις επικρίσεις του προέδρου της ΕΕ, D. Tusk, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, ανέφερε ο Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη λύση για τα προβλήματα της. Είναι τιμή μου να μιλώ στον ναό της Δημοκρατίας και να απευθύνομαι στους αιρετούς εκπροσώπους της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα και για την ευρωζώνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε το γενναίο ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, παρά την τρομοκρατία και την εκστρατεία φόβου, δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Η αποστροφή αυτή του κ. Τσίπρα προκάλεσε το χειροκρότημα μερίδας ευρωβουλευτών, οι οποίοι σήκωσαν πλακάτ με τη λέξη «Όχι».

Τα σημερινά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στα προγράμματα των τελευταίων πέντε ετών, σημείωσε ο πρωθυπουργός και δεν είναι αποτέλεσμα πέντε μηνών.

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα και στη διαπραγμάτευση το τελευταίο πεντάμηνο. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρώπη είτε θα είναι δημοκρατική είτε θα είναι δύσκολο να επιβιώσει.

Χρειαζόμαστε μια κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη λύση για τα προβλήματα μας, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Οι προτάσεις μας δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.

Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής, έχουν εξαντληθεί τα όρια του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή, από το να διεκδικήσει να απαλλαγεί από αυτήν την πορεία.

Το "πείραμα" στην Ελλάδα δεν πέτυχε, τόνισε. Σκληρά μέτρα λιτότητας εφαρμόστηκαν και σε άλλα κράτη της Ευρώπης, πουθενά όμως δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής λύσης, που θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Τις επόμενες δύο ημέρες θα κάνουμε τις προτάσεις μας πιο συγκεκριμένες, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν πρέπει να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού. Καταθέσαμε την πρόταση μας στο Eurogroup, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Το αίτημα μας περιλαμβάνει και μια άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Εάν δεν βάλουμε στην ατζέντα το θέμα της ανάπτυξης δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση.

Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και λιγότερο υφεσιακά μέτρα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Οι προτάσεις μας για τη χρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση του χρέους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς, αποσαφήνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Τα χρήματα από τα έως σήμερα προγράμματα δεν πήγαν στον ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα έχει να λάβει χρήματα από τον Αύγουστο του 2014. Το πρόγραμμα και τότε και τώρα δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση. Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για τα κακά δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε ότι ευθύνονται και οι ελληνικές κυβερνήσεις που ενίσχυσαν τη διαπλοκή, τη διαφθορά, που άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή «Το 10% των Ελλήνων διαχειρίζεται το 56% του ελληνικού πλούτου.

Και αυτό το 10% την περίοδο της κρίσης βρέθηκε στο απυρόβλητο. Αυτές τις μεγάλες αδικίες τα μνημόνια και τα προγράμματα δεν τις αντιμετώπισαν».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το "τρίγωνο" της διαπλοκής στην Ελλάδα. Σήμερα ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Η ελληνική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και για αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη έχει μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Για αυτό μιλάμε για Ενωμένη και όχι Διαιρεμένη Ευρώπη. Αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα αποτρέψει τη ρήξη. Θα αναλάβουμε όλοι μας την ιστορική ευθύνη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας. Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού άκουσε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες του

Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει πολύ καιρό πριν. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο. Πώς είναι δυνατό να έχουμε εξουσιοδοτήσει το ΔΝΤ να έχει λόγο και να μην έχει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Γιατί αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ισχυρή δέσμευση να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, παρέδωσε προτάσεις 47 σελίδων, που έγινε δεκτή ως βάση συζήτησης.

Οι δεσμεύσεις μας είναι δεδομένες αλλά διατηρούμε το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών. «Εχετε δίκιο ότι υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συντάξεις, το είπαμε πρώτοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι αν οι χώρες που έχουν πρόβλημα δεν έχουν δικαίωμα επιλογής ας μην κάνουν εκλογές, ας διορίζονται οι κυβερνήσεις. Εάν οι συνομιλίες διεξάγονταν μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία εδώ και πολύ καιρό, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και όχι να πραγματοποιείται πίσω από κλειστές πόρτες.

«Η ευθύνη αυτή δεν είναι δική μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο».

Πώς είναι δυνατό να έχουμε εξουσιοδοτήσει το ΔΝΤ να έχει λόγο και να μην έχει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Την προηγούμενη Δευτέρα καταθέσαμε προτάσεις που έγιναν δεκτές ως βάση συζήτησης. Έχουμε καταθέσει προτάσεις, έχουμε καταθέσει κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Έχουμε ισχυρή δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Έχετε δίκιο στην Ελλάδα υπάρχουν από το παρελθόν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

«Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Ζητάμε απομείωση του χρέους για να επιστρέψουμε τα δανεικά», εξήγησε ο πρωθυπουργός. Η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν το 1953, όταν αποφασίστηκε η διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ. M. Weber. Αύριο θα καταθέσουμε προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Tusk (Ε.Ε): Η ανικανότητά μας για συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας

Για πρόβλημα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας, προειδοποίησε ο Tusk.

Ο κ. Tusk τόνισε ότι είναι αφελής όποιος αγνοεί τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Η Ευρωζώνη και το Eurogroup θα συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια από τον ESM», ανέφερε ο Tusl. «Χθες έγινε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για το ελληνικό ζήτημα.

Πριν από δύο εβδομάδες πιστεύαμε ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα ήταν εφικτή», σημείωσε ο Tusk. Η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και του τραπεζικού της συστήματος και είναι βέβαιο ότι θα είναι οδυνηρό για τον ελληνικό λαό.

Αυτό θα εχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και γεωπολιτικά και, αν έχει κανείς αυταπάτες ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, είναι αφελής. Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία διορία.

Οπως είπε και ο Πλούταρχος είναι εύκολο να ψέξει κανείς κάποιον, αλλά το να διορθώσει το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο. Ελπίζω η δική μας διόρθωση να είναι πιο εύκολη απ' ό,τι έλεγε ο Πλούταρχος» κατέληξε ο κ. Tusk.

Juncker (Κομισιόν): Δεν προτείναμε ποτέ μείωση των συντάξεων ή μισθών - Εγώ επέβαλλα να πληρώνουν φόρους οι πλοιοκτήτες

Εχουν δίκιο εκείνοι που είπαν ότι πρέπει να γυρίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ηταν σφάλμα που το εγκαταλείψαμε, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. C. Juncker, στην παρέμβαση του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Ούτε κι εγώ δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό, πρόσθεσε.

Ο Juncker επανέλαβε ότι δεν προτάθηκε ποτέ μείωση των συντάξεων ή μισθών απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ γνωστοποίησε ότι ίδιος επέβαλλε να πληρώνουν φόρους οι πλοιοκτήτες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη αλλά δεν επαρκεί, χρειάζεται και πολιτική.

Ο Juncker αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική για πραγματική ανάπτυξη.

«Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τα κονδύλια για αυτήν την ανάκαμψη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου