Google+ To Φανάρι : Ποιος ελέγχει τα εμβάσματα των μεταναστών;

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ποιος ελέγχει τα εμβάσματα των μεταναστών;

Ματαίως αναζητώ να βρω τα πραγματικά στοιχεία, όχι μόνον ως προς τον αριθμό μεταναστών (με δικαίωμα διαμονής αλλά και λαθραίων), αλλά πολύ περισσότερο...
... για τα ακριβή ποσά που αποστέλλονται εξ Ελλάδος στις χώρες προέλευσης, ποσά τα οποία κυρίως είναι αδήλωτα στις δημόσιες Αρχές. Αφορμή παίρνω από προχθεσινό δημοσίευμα της voria.gr., στην στήλη του Καλλισθένους, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων: «Προκλητικός πάλι κατά της Ελλάδας εμφανίσθηκε ο Ίντριζι, αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής, αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων. Μήπως πρέπει να τον πληροφορήσουμε ότι σημαντικό μέρος του αλβανικού προϋπολογισμού καλύπτεται από τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών -νομίμων και λαθραίων- στην Ελλάδα;

» Και μήπως πρέπει η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει και στους λαθρομετανάστες το πόθεν έσχες; Και αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα; Δισεκατομμύρια φεύγουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα στις χώρες τους, με εμβάσματα. Μαύρα κατά κανόνα. Θα είναι και ευκαιρία να παταχθεί η μαύρη εργασία. Άσε που αυτό έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή».

Κατ’ αρχάς έχουμε τον «νόμιμο» τρόπο αποστολής μικροεμβασμάτων μέσω του οποίου στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, συμφώνως προς τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ενδεικτικώς αναφέρω στοιχεία που αφορούν το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2012, οι οποίες εκροές ανέρχονται στο ποσό των 194.018.838 ευρώ.

Αυτό το ποσόν προκύπτει από έγγραφο του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με τα εμβάσματα οικονομικών μεταναστών στο εξωτερικό, με την σημείωση ότι η εκροή χρημάτων από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες αφορά κυρίως τις ασιατικές (Ιράκ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κ.λπ.) και τις αφρικανικές.

Οι εκροές γίνονται είτε με παράνομο τρόπο (κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές κ.λπ.) είτε με νόμιμο, δηλαδή με αποστολές εμβασμάτων μέσω επιχειρήσεων διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων (τύπου Western Union),

Από αυτό το έγγραφο συμπεραίνεται, ότι η πολιτεία γνωρίζει μεν ότι τεράστια ποσά, παρανόμως αποκτηθέντα, εξάγονται από την χώρα, αλλά δεν ενημέρωσε κάποιος σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι αρμόδιες Αρχές, ώστε αφενός να εξαλείψουν ή έστω να περιορίσουν το φαινόμενο, αφετέρου να προβούν σε κολασμό των παρανομούντων.

Όμως, αυτά τα ποσά είναι ελάχιστα, εμπρός σε αυτά που κατευθύνονται προς Αλβανία. Συμφώνως προς την εφημερίδα Shqip των Τιράνων, η οποία επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, στο επίπεδο των 115 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα εμβάσματα που έστειλαν οι Αλβανοί μετανάστες στις οικογένειές τους στην Αλβανία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 το ποσό αυτό ήταν 159 εκατ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το 2007 τα εμβάσματα, που ισοδυναμούσαν με το 13% του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί κατά 33% ή κατά 430 εκατ. ευρώ.

Συμφώνως προς την Τράπεζα της Αλβανίας, η μείωση των εμβασμάτων προήλθε από την κρίση σε αρκετές χώρες όπου εργάζονται οι μετανάστες και από την επιστροφή μεγάλου μέρους εξ αυτών στην Αλβανία, γεγονός που, όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, έχει αναγκάσει την αλβανική κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της προς άλλους τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανία εξόρυξης, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.

Προσέξτε τώρα. Τα περισσότερα εμβάσματα προέρχονται από την Ελλάδα (42%) και ακολουθούν η Ιταλία (38,5%) και οι ΗΠΑ (8,1%), λέγει το δημοσίευμα. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν, ότι -με δεδομένο, από αλβανικά δημοσιεύματα- ότι τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών προσφέρουν στον προϋπολογισμό της Αλβανίας το 30% περίπου των εσόδων, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που μεταφέρουν οι Αλβανοί οδικώς, κατά τις επισκέψεις τους στην Αλβανία, είναι ποσόν τεράστιο, αφορολόγητο και «μαύρο».

Κοντά, επομένως, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσποριστεί τα αναγκαία ποσά για την λειτουργία του κράτους, δεν είναι καιρός να εξαλειφτεί κι αυτό το φαινόμενο;

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου