Google+ To Φανάρι : Ολοταχώς πάλι προς ναυάγιο στο Eurogroup

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ολοταχώς πάλι προς ναυάγιο στο Eurogroup

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκδηλώνουν ανοιχτά πλέον αξιωματούχοι της ευρωζώνης επειδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη (ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές και δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) μία επαρκή λίστα με κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.
 Αν και όλοι κάνουν ότι μιλούν με όλους και αναζητούν λύσεις,....
υψηλόβαθμοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε η Αθήνα την Πέμπτη το πρωί στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή απουσιάζουν μέτρα «άμεσης απόδοσης».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα καμία συμφωνία για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε χρηματοπιστωτική ασφυξία οι πιέσεις από τους εταίρους εντείνονται ολοένα και περισσότερο. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να γίνει εκ μέρους του Eurogroup αποδεκτό το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ως ένδειξη προόδου και υλοποίησης της συμφωνίας που έγινε στις 28 Φεβρουαρίου, και έτσι να ανοίξει ο δρόμος είτε για αποδέσμευση μέρους της δόσης των 7,2δις ευρώ, είτε για αποφάσεις από την ΕΚΤ που θα διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας. Σ' αυτή την κατεύθυνση, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν πως επιθυμούν μία "αμοιβαία και επωφελής λύση με πλαίσιο τη συμφωνία της 28ης Φεβρουαρίου" και εξηγούν πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Αυτό βέβαια, δεν θα σημαίνει πως είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας.

Το δημοψήφισμα, οι εκλογές και η παραπομπή στους θεσμούς από τον Ντάισελμπλουμ
Με φόντο τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τα σενάρια που φούντωσαν τα τελευταία 24ωρα περί εκλογών ή δημοψηφίσματος από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν πως "η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή" και παραπέμπουν στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα πρέπει να ελεγχθούν απαντά στον Γιάνη Βαρουφάκη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και δείχνει τους θεσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν συνολική εικόνα για όλα τα πεδία πολιτικής και ότι εκτός από Βρυξέλλες τεχνικές συζητήσεις πρέπει να γίνουν στην Αθήνα.
O επικεφαλής του Eurogroup απάντησε στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης την Παρασκευή, η οποία περιελάμβανε επτά μεταρρυθμίσεις. «Αυτό το έγγραφο θα είναι βοηθητικό για την διαδικασία εξειδίκευσης της πρώτης λίστας μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς», διευκρίνισε ο ίδιος. Επιτρέψτε μου ακόμη να διευκρινίσω ότι στην πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρύτερη άποψη που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής. Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι τεχνικές εργασίες που θα συνδράμουν αυτές τις συζητήσεις θα γίνουν στην Αθήνα, σημείωσε. «Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε στενά με τους θεσμούς με στόχο την γρήγορη και πετυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης«, τονίζει ο Ντάισελμπλουμ.

Οι τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα
Ενδεικτικό επιπλέον των προσπαθειών που καταβάλλονται για να κρατηθεί η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο υπήρξαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ'όλη την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο σημερινό Eurogroup, συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ έπονται οι συναντήσεις που θα έχει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ιδιαίτερης σημασίας για την κυβέρνηση είναι και η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Τσίπρα την Πέμπτη στο Παρίσι, όπου και θα δει το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία με απώτερο σκοπό να εμπλουτιστεί το πακέτο Βαρουφάκη, προκειμένου ο "κατάλογος" των επτά μεταρρυθμίσεων να αποτελέσει τη βάση των τεχνικών συζητήσεων αλλά και μιας πρώτης συμφωνίας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου