Google+ To Φανάρι : Στο καταστροφικό "ντόμινο" του ρουβλίου τα πρώην σοβιετικά κράτη

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Στο καταστροφικό "ντόμινο" του ρουβλίου τα πρώην σοβιετικά κράτη

Tου Martοn Εder
 Ένα σημείο-κλειδί στο όραμα του Vladimir Putin να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας είναι το σχέδιό του να εντάξει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες σε μία οικονομική ένωση.

Για την ώρα, ωστόσο, αυτό που έχει καταφέρει είναι να "εξουθενώσει" τα νομίσματά τους. Με τη χρηματοπιστωτική κρίση στη Ρωσία να δείχνει επιτέλους σημάδια υποχώρησης μετά και τη -γεμάτη εντάσεις- συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, ο απόηχος διαχέεται από τη Μόσχα προς τους πρώην "δορυφόρους" του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων της Λευκορωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Μολδαβίας....


Αυτές οι τρεις χώρες –μαζί με την ίδια την Ουκρανία- κστέχουν τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια λίστα των χωρών με τη χειρότερη επίδοση νομισμάτων φέτος. Και μόλις δύο θέσεις πιο κάτω, αμέσως μετά το βραζιλιάνικο ρεάλ, βρίσκεται ακόμη ένα νόμισμα της περιοχής, το λάρι της Γεωργίας. Όλα αυτά τα νομίσματα έχουν κάνει βουτιά άνω του 13% έναντι του δολαρίου, ενώ τρία από αυτά, με πρώτο το ρούβλι της Λευκορωσίας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 25%.

Η κατρακύλα αυτή είναι η αντίδραση στο 46% που έχασε πέρυσι το ρωσικό ρούβλι. Η πτώση απείλησε να πλημμυρίσει τις μικρότερες γειτονικές χώρες με τα φθηνότερα -ξαφνικά- ρωσικά αγαθά που υπονόμευσαν το εμπορικό τους ισοζύγιο. Η υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων, που βοηθά να αμβλυνθούν οι πιέσεις διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά των νομισμάτων σε σχέση με το ρούβλι, φέρνει νέα προβλήματα ωθώντας τον πληθωρισμό και καθιστώντας πιο ακριβή την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους.

«Υπάρχουν πολύ λίγα που μπορούν να κάνουν αυτές οι χώρες» για να ανακόψουν την κατρακύλα των νομισμάτων τους, σχολιάζει ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Θα χρειαστούν χρόνια για να χαλαρώσουν οι οικονομικοί δεσμοί με τη Μόσχα».

Η υποτίμηση της Λευκορωσίας

Στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, οι ρευστοποιήσεις στην τιμή του πετρελαίου ήταν επίσης ένας από τους καταλύτες για την πτώση του νομίσματος. Όπως και η Ρωσία, η χώρα αντλεί από το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μεγάλο μέρος των εσόδων της από εξαγωγές.

Η Λευκορωσία υποτίμησε το ρούβλι της τον Ιανουάριο, ενώ τον περασμένο μήνα ενίσχυσε τους ελέγχους κεφαλαίων μετά την πτώση του νομίσματος στο ιστορικό χαμηλό των 15,705 ρουβλίων ανά δολάριο.

Η Ουκρανία αύξησε το βασικό της επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα στο 30% -το υψηλότερο στον κόσμο- μετά την υποχώρηση της γρίβνας στο ιστορικό χαμηλό των 34,247 γριβνών ανά δολάριο το Φεβρουάριο. Η Γεωργία και η Αρμενία, τα νομίσματα των οποίων έχασαν 14% κατά το παρελθόν έτος έχουν επίσης αυξήσει τα επιτόκιά τους -και πάλι με μικρό αποτέλεσμα.

Φαινόμενο "λαστιχάκι"

«Είναι λίγο σαν λαστιχάκι: το τραβάς και τελικά έρχεται πίσω επιθετικά», λέει ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της SEB AB στη Στοκχόλμη. «Θα μπορέσουν να αντισταθούν για λίγο, αλλά θα έχεις αυτή την ξαφνική αντίδραση κάπου στο δρόμο».

Η οικονομική οδύνη που προκάλεσε η «μόλυνση» από το αδύναμο ρούβλι έρχεται την ώρα που ο Putin προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του στο παγκόσμιο στερέωμα, παρέχοντας τη φημολογούμενη στήριξη στους αυτονομιστές της Ουκρανίας ή δοκιμάζοντας την άμυνα του ΝΑΤΟ με το να στέλνει βομβαρδιστικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Βαλτικής.

Παρότι το ρούβλι έχει ανακάμψει φέτος καθώς αμβλύνθηκαν οι εντάσεις στην Ουκρανία και η τιμή του brent σταθεροποιήθηκε, η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να «ετοιμάζει» το νόμισμα για νέες απώλειες αντιστρέφοντας τις κινήσεις της μετά τις αυξήσεις στο επιτοκίων του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Με το ρούβλι να κερδίζει 11% από τα τέλη Ιανουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα στο 15%, ενώ αναμένονται νέες μειώσεις.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου