Google+ To Φανάρι : Υποτίμηση-σοκ κατά 69% του μπολιβάρ στη Βενεζουέλα

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Υποτίμηση-σοκ κατά 69% του μπολιβάρ στη Βενεζουέλα

Ακόμη: Συγκρούσεις στη Βενεζουέλα για την επέτειο των αναταραχών του 2014 (video)
Σε αποδέσμευση της ισοτιμίας του μπολιβάρ από το δολάριο προχώρησε χθες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προκαλώντας υποτίμηση 69% στο νόμισμα ως προς το δολάριο.
 Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η απόφαση αυτή συμπίπτει με την εγκαθίδρυση νέου συστήματος συναλλαγματικών συναλλαγών (Simadi foreign exchange platform) και εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, να τονώσει τα έσοδα των κρατικών ταμείων. ...
Η Βενεζουέλα είναι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, η οποία πλήττεται από την πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Με τα νέα δεδομένα το νόμισμα της Βενεζουέλας διαμορφώθηκε στα 170 μπολιβάρ προς το δολάριο έναντι των 52 μπολιβάρ με το προηγούμενο σύστημα ισοτιμιών . Στη «μαύρη αγορά» η ισοτιμία έχει εκτιναχθεί στα 190 μπολιβάρ προς ένα δολάριο. Η νέα αγορά Simadi αποτελεί και την πέμπτη προσπάθεια της κυβέρνησης τα τελευταία δώδεκα χρόνια να ανταποκριθεί στη διογκούμενη ζήτηση για δολάρια, η οποία υπάρχει εξαιτίας των ελέγχων στην κίνηση ξένου νομίσματος. Επιπλέον, θέλει και να χαλιναγωγήσει την παράνομη χρηματαγορά, διαμέσου της οποίας παρακάμπτονται οι έλεγχοι στη ροή συναλλάγματος.

Πτώση πετρελαίου

Η δραματική πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει επιτείνει την αποδυνάμωση του μπολιβάρ. Το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας έχει απολέσει το 90% της αξίας του έναντι του δολαρίου στη «μαύρη αγορά», από το 2013, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Νικολάς Μαδούρο. Το νέο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών Simadi επιτρέπει σε τράπεζες και χρηματιστηριακούς οίκους να συναλλάσσονται σε ρευστό και να ανταλλάσσουν ομόλογα σε ισοτιμία συμπεφωνημένη μεταξύ τους σε ένα σύστημα ισοτιμιών υπό τον κρατικό έλεγχο.

Ο Μαδούρο είδε πραξικόπημα...

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε στην τηλεόραση λίγο μετά την ενεργοποίηση της νέας αγοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών και την κατακρήμνιση του μπολιβάρ στα 170 μπολιβάρ προς το δολάριο. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε αυτήν. Αντιθέτως έκανε λόγο για τον εντοπισμό επίδοξων πραξικοπηματιών.

 Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευσε σκεί δριμεία κριτική.

Επισημαίνουν ότι το μόνο πραγματικό πραξικόπημα έχει να κάνει με την περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής τους δύναμης σε συνθήκες πληθωρισμού 65% και μιας οικονομίας, που συρρικνώθηκε 4,4% το 2014. «Το μοναδικό πραξικόπημα που συνέβη ήταν η επίθεση κατά του μπολιβάρ μας», σημείωσε στο Twitter ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

Οικονομολόγοι επί χρόνια χαρακτήριζαν τους ελέγχους στην κίνηση συναλλάγματος ως την πρωταρχική αιτία της νοσούσης οικονομίας της Βενεζουέλας. «Οι άνθρωποι σταδιακά θα αντιληφθούν πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα συναλλαγματικών συναλλαγών, το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας θα αποκλιμακωθεί και το μπολιβάρ θα ενισχυθεί», παρατηρούν παράγοντες των χρηματοπιστωτικών οίκων.

Η υποτίμηση του μπολιβάρ ενδεχομένως να επηρεάσει τα έσοδα πολυεθνικών με δραστηριότητες στη Βενεζουέλα, οι οποίες επί χρόνια δυσκολεύονταν να επαναπατρίσουν τα έσοδά τους εξαιτίας των συναλλαγματικών ελέγχων.

KATHIMERINI

Συγκρούσεις στη Βενεζουέλα<
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε συγκέντρωση για την επέτειο των αναταραχών του 2014
Στους δρόμους της Βενεζουέλας βγήκαν και διαδηλωτές αλλά και υποστηρικτές του Νικολά Μαδούρο. Το Καράκας και το Σαν Κριστομπάλ έγιναν πεδία μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στην επέτειο των περσινών αναταραχών κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 43 άτομα. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών θέλησε να κατευθυνθεί προς μια εκκλησία για να προσευχηθεί για τη μνήμη των νεκρών.
Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, σωλήνες και βόμβες μολότωφ στους αστυνομικούς αλλά και στην Εθνοφρουρά που κλήθηκε για να τους αντιμετωπίσει. Με δακρυγόνα επιχείρησαν να τους σταματήσουν οι αστυνομικοί. Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν στο Σαν Κριστομπάλ ενώ υπήρχαν τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου