Google+ To Φανάρι : Το μαχαίρι στον λαιμό

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Το μαχαίρι στον λαιμό

Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας και το οριστικό τέλος κάθε συζήτησης για «κούρεμα» του χρέους είναι το ακριβό αντίτιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Λίγο αργότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε:
«πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο αίσθημα ευθύνης αναφορικά με τις υποχρεώσεις της», επανέλαβε ότι «όλα όσα κάνουμε πολιτικά έχουν ως στόχο την παραμονή της στην ευρωζώνη» και εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μετεκλογικό τοπίο, λέγοντας: «Πάντα βρίσκουμε μια ευρωπαϊκή λύση». Θετική αντίδραση είχαμε και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απέκλεισε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (GRexit) διά στόματος του εκπροσώπου του, Γουίλιαμ Μάρεϊ.

60 δισ. ευρώ
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 1,08 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη, προβλέπει την αγορά ομολόγων έως 60 δισ. ευρώ μηνιαίως από τη δευτερογενή αγορά, αρχής γενομένης από τον προσεχή Μάρτιο και με ορίζοντα έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, ενώ θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση ώσπου να υπάρξει διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2% μακροπρόθεσμα.



Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι στο πρόγραμμα θα μπορούν να μετάσχουν και χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα, αλλά υπό ορισμένες πρόσθετες προϋποθέσεις:

1. Να παραμένει η χώρα υπό ευρωπαϊκή στήριξη, κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει έως τις 28 Φεβρουαρίου με τα σημερινά δεδομένα. Συνεπώς, μετά τις εκλογές θα πρέπει να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας υπό ευρωπαϊκή «ομπρέλα», είτε αυτή έχει τη μορφή ενός νέου Μνημονίου είτε μιας αυστηρής πιστοληπτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

2. Να έχει κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος της τρόικας. Στη διάρκεια των αξιολογήσεων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης, η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα αναστέλλεται και θα συνεχίζεται μόνο εφόσον υπάρχει θετική έκβαση της αξιολόγησης. Αρα, απαιτούνται επανέναρξη των συνομιλιών με την τρόικα (σε πείσμα των διακηρύξεων του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα συζητήσει με τους τεχνοκράτες της τριμερούς, παρά μόνο με τους επικεφαλής Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ), αλλά και τελική συμφωνία για όλα τα μεγάλα «αγκάθια» της αξιολόγησης, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.


Οι ανακοινώσεις Ντράγκι οδήγησαν σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων όλων των ομολόγων της ευρωζώνης και των ελληνικών, με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 9% ύστερα από πολλές εβδομάδες. Πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε με ανακοίνωσή του να πανηγυρίσει, υποστηρίζοντας ότι «διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό» και ότι η σημαντική αυτή απόφαση θα αξιοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση «προς όφελος της χώρας», χωρίς να αναφέρει το παραμικρό για τις αυστηρές προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΚΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου