Google+ To Φανάρι : Ρώσικη ρουλέτα στο Παρίσι!

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ρώσικη ρουλέτα στο Παρίσι!

Με μεγάλες φιλοδοξίες, που δεν δικαιολογούνται όμως ούτε από την έως τώρα έκβαση των συζητήσεων ούτε από τα σχόλια αξιωματούχων των Βρυξελλών, αντιπροσωπία της κυβέρνησης αναχωρεί σήμερα το πρωί για το Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα και αύριο με τους επικεφαλής της τρόικας, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, με φόντο το δάσος της Βουλόνης....



«Πάμε στο Παρίσι για να κλείσουμε την αναθεώρηση και να συμφωνήσουμε για την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του Μνημονίου» υποστήριζαν χθες πηγές της οδού Νίκης, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών σε σύγκριση με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που ανέφερε ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξεταστεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας». Ωστόσο, αξιωματούχοι της Κομισιόν και κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κρατά μικρό καλάθι, καθώς το τετ α τετ στην πόλη του φωτός πραγματοποιείται προκειμένου να αναζητηθούν συγκλίσεις, να αρθούν παρεξηγήσεις και να καταστεί έτσι εφικτή η επάνοδος της τριμερούς στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ελέγχου επί ελληνικού εδάφους. Αλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο του Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνηση έφυγε με άδεια χέρια από το πολυδιαφημισμένο τότε πρώτο ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι.

Η σύνθεση

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως και τον Σεπτέμβριο, στη Βίλα Σάιντ, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπίας στον ΟΟΣΑ. Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα.


Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η πρωτοβουλία για τις διήμερες συζητήσεις επί γαλλικού εδάφους ελήφθη από κοινού από την κυβέρνηση και την τρόικα το βράδυ της Κυριακής.


Σταθμίζουν όλα τα δεδομένα για πιθανή ευρεία επικύρωση από 180 βουλευτές


Το ενδεχόμενο η νέα συμφωνία με την τρόικα να πρέπει να επικυρωθεί από 180 και όχι από 151 βουλευτές εξετάζει η κυβέρνηση. Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις και, στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών, να επισπευσθούν οι πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο. Αυξημένη πλειοψηφία ούτως ή άλλως προβλέπεται από το Σύνταγμα και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έρθουν προς ψήφιση ως πακέτο η συμφωνία με την τρόικα (με πρόβλεψη για την επόμενη μέρα) και η εκλογή του Προέδρου.


Εφόσον η συμφωνία δεν γίνει δεκτή από 180 τουλάχιστον βουλευτές, τότε θα παραπεμφθεί στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, την ευθύνη των οποίων θα έχει η αντιπολίτευση.
Το σενάριο ενισχυμένης πλειοψηφίας είχε συζητηθεί έντονα και κατά την ψηφοφορία του πρώτου Μνημονίου, ωστόσο τελικά επικράτησε η επιλογή της απλής πλειοψηφίας, δηλαδή των 151 βουλευτών. Το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για εκχώρηση αρμοδιοτήτων, δηλαδή εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο να περάσει η συμφωνία με την τρόικα από τη Βουλή με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του Κοινοβουλίου εμφανίστηκε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης με άρθρο του σε καθημερινή εφημερίδα.


Η Κομισιόν προσγείωσε την ελληνική αποστολή!

Σε συνάντηση «προπαρασκευαστικού χαρακτήρα» υποβάθμισε χθες η Κομισιόν το νέο τετ α τετ της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, προσγειώνοντας ανώμαλα τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Οπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, στόχος των ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα δεν είναι η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, αλλά η άρση των εμποδίων ώστε να επανέλθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας σύντομα στην Αθήνα.
 


 Η επιστροφή

«Οι συζητήσεις στο Παρίσι γίνονται για να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» ανέφερε η κυρία Αντρέεβα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, και πρόσθεσε ότι η συνάντηση στην πόλη του φωτός κανονίστηκε με κοινή απόφαση της κυβέρνησης και της τριμερούς. «Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική κατάστασή της και την οικονομική ανάπτυξή της» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.


Μάριος Ροζάκος
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου