Google+ To Φανάρι : Φυσική και φυλετική ανθρωπολογία

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Φυσική και φυλετική ανθρωπολογία

Η φυσική ανθρωπολογία μελετά την ποικιλομορφία και την εξέλιξη στον άνθρωπο. Μέσω μετρήσεων και παρατηρήσεων εξάγονται συμπεράσματα για την μορφή και την συμπεριφορά των ανθρώπων. Είναι η επιστήμη που μελετά τις φυλές του ανθρώπου, όμως το αντικείμενό της είναι ευρύτερο. Η φυσική ανθρωπολογία για παράδειγμα μελετά την ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος βάσει ηλικίας, παθολογικής κατάστασης ή άλλων παραγόντων.
Μελετά το σχήμα και τις διαστάσεις όλων των εξωτερικών ή ακόμα και εσωτερικών οργάνων του σώματος, σε κανονικές ή τεχνητές συνθήκες για μελέτες εργονομίας, σχεδίασης ρούχων, κτλ. Ακόμα βοηθά στην εγκληματολογία με την ανακατασκευή του ανθρώπινου σώματος ή του προσώπου από λείψανα για να γίνει αναγνώριση του θύματος. Μελετά τον άνθρωπο στην ζώσα και την σκελετική μορφή του.

Βέβαια η σημαντικότερη συνεισφορά της φυσικής ανθρωπολογίας είναι στη μελέτη των ανθρωπίνων φυλών. Η φυλετική ανθρωπολογία είναι ο κλάδος της φυσικής ανθρωπολογίας που μελετά τις φυλές του ανθρώπου. Οι μετρήσεις και οι τεχνικές που είναι απαραίτητες για την φυλετική ανθρωπολογία είναι ένα υποσύνολο αυτών της φυσικής ανθρωπολογίας. Η φυλετική ανθρωπολογία βασίζεται κυρίως στις κρανιοπροσωπικές μετρήσεις και λιγότερο στις μετρήσεις του υπόλοιπου σώματος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η μεγάλη ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών του προσώπου, η ευκρίνεια των γνωρισμάτων και η ευκολία μέτρησης. Οι κυριότερες κρανιοπροσωπικές μετρήσεις που χρειάζονται για τις φυλετικές μελέτες είναι ο κεφαλικός δείκτης, ο προσωπικός δείκτης, ο ρινικός δείκτης, η διζυγωματική διάμετρος, η διάμετρος του σαγονιού, ενώ αυτές του σώματος είναι το ύψος και ο κορμικός δείκτης.

Από κει και πέρα γίνονται παρατηρήσεις σχετικά με τα γνωρίσματα που είναι μη μετρήσιμα, καθώς και για την συμπεριφορά.

Εδώ ασχολούμαστε μόνο με τον κλάδο της φυλετικής ανθρωπολογίας, αναφέροντας μόνο ακροθιγώς τις υπόλοιπες ανθρωπολογικές μετρήσεις και τεχνικές της φυσικής ανθρωπολογίας. Επίσης, η φυλετική ανθρωπολογία συνεργάζεται με την αρχαιολογία για να βγουν φυλετικά συμπεράσματα από αρχαιολογικά ευρήματα, συνεπώς είναι απαραίτητες κάποιες γνώσεις οστεολογίας και παλαιοανθρωπολογίας. Εν γένει το πεδίο της φυλετικής ανθρωπολογίας είναι συγκεκριμένο και οι τεχνικές της τυποποιημένες, όμως το σημαντικότερο εχέγγυο για την φυλετική μελέτη και την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων είναι η εμβάθυνση στην θεωρία της εξέλιξης, που αποτελεί την θεμέλιο λίθο όλης της ανθρωπολογίας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου