Google+ To Φανάρι : Ψυχρολουσία και νέο αδιέξοδο (ξαφνικά) για την κυβέρνηση! Ο B. Σόιμπλε (στο Eurogroup) απειλεί για τις μεταρρυθμίσεις

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ψυχρολουσία και νέο αδιέξοδο (ξαφνικά) για την κυβέρνηση! Ο B. Σόιμπλε (στο Eurogroup) απειλεί για τις μεταρρυθμίσεις

Μία μέρα μετά το Eurogroup, όπου οι εταίροι στην ευρωζώνη άφησαν μεταξεσταστέο τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ήρθε νέα σφαλιάρα και πιο δυνατή. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χθες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του συνόλου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ακολουθεί πάντα το Eurogroup) ότι στην Ελλάδα...
η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν δεν έχει τελειώσει. Προειδοποίησε δε, ότι εάν δεν κλείσει το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, για οτιδήποτε ακολουθήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση χωρίς να γίνει καμία κουβέντα για ελάφρυνση του χρέους.

Η ελληνική πλευρά υπέστη συνεπώς τριπλή ψυχρολουσία, καθώς οι προτάσεις της για χαλαρή εποπτεία και περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ ναυάγησαν, επιβεβαιώνοντας τη σειρά δημοσιευμάτων της «δημοκρατίας» τις τελευταίες εβδομάδες. Η Αθήνα δεν κατάφερε να ορίσει ούτε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, μένοντας κυριολεκτικά στον αέρα.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του Eurogroup προβλημάτισε και τις αγορές, διότι επανήλθε η πολιτική αβεβαιότητα, διατηρώντας την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 8% και κοκκινίζοντας το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου οι απώλειες έφτασαν το 5,38% χθες.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Το ελληνικό αίτημα να μην ανοίξει ευρύτερο θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και να περιοριστούν στην παρούσα φάση οι παρεμβάσεις σε ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων δεν ικανοποίησε τους δανειστές μας, και ιδίως το ΔΝΤ. Το ίδιο ισχύει για την προσπάθεια να μετατεθεί η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο για το 2016 (αντί του 2015). Επιπλέον, «αγκάθια» παραμένουν το δημοσιονομικό κενό της προσεχούς χρονιάς, το οποίο η τρόικα εξακολουθεί να υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, και η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).


Το Eurogroup ξεκαθάρισε επίσης ότι η ένταξη στην αυστηρή γραμμή προληπτικής στήριξης ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι μονόδρομος και ότι το ΔΝΤ θα έχει ανάμειξη στο νέο πρόγραμμα στήριξης. Πρόβλημα αποτελεί και η εξεύρεση των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν την ECCL, δεδομένου ότι μόνο περί τα 8 δισ. ευρώ από τα 11,4 δισ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να μετατραπούν σε προληπτική γραμμή, καθώς το υπόλοιπο ποσό εκτιμάται ότι πιθανόν να χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση συνεταιριστικών τραπεζών.

 Μάριος Ροζάκος

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου