Google+ To Φανάρι : Τα μυστικά του μοναδικού ψηφιδωτού της Αμφίπολης (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τα μυστικά του μοναδικού ψηφιδωτού της Αμφίπολης (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ψηφιδωτό στον τύμβο της Αμφίπολης, που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης, φέρνει στο φως μια χαμένη εποχή της αρχαίας ζωγραφικής, τονίζει ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ, ο καθηγητής τονίζει πως το συγκεκριμένο ψηφιδωτό αποτελεί τις απαρχές της μεγάλης ευρωπαϊκής ζωγραφικής που κορυφώνεται στην πρώιμη αναγέννηση, εκτιμώντας πως το φιλοτέχνησε κάποιος μαθητής ή συνεχιστής του Νικόδημου.
«Η αποτύπωση της κίνησης των αλόγων δείχνει πως ο καλλιτέχνης του ψηφιδωτού έχει παγώσει το δευτερόλεπτο στην αιωνιότητα. Είναι το ίδιο πράγμα που κάνει ο Μιχαήλ Άγγελος στην Καπέλα Σιξτίνα, όπου το χέρι του Θεού απέχει ελάχιστα από το να αγγίξει το χέρι του ανθρώπου», λέει.

Σε ό,τι αφορά το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στο ψηφιδωτό, ο κ. Στεφανίδης εκτιμάει πως το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί μάλλον είναι ο ημιπολύτιμος λίθος λαζουλίτης (lapis lazuli), ένα υλικό ακριβό και δυσεύρετο στην αρχαιότητα, στο οποίο όμως είχε πρόσβαση οι στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον καθηγητή, πως ο νεκρός που έχει ταφεί βρίσκεται στον βασιλικό κύκλο.

«Είναι μία μοναδική συνύπαρξη θερμών και ψυχρών, μία αναπαράσταση της διαμάχης πάνω και κάτω κόσμου, ημέρας και νύχτας»

Ο κ. Στεφανίδης κάνει ακόμη λόγο για «επικοινωνία» του ψηφιδωτού με την τοιχογραφία που έχει την ίδια αναπαράσταση και βρέθηκε στη Βεργίνα, στους τάφους του Φιλίππου Β'.

«Ο καλλιτέχνης έχει καταφέρει να μεταφέρει την ατμοσφαιρική και άκρως αισθητική ζωγραφική που υπάρχει στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Όμως ο καλλιτέχνης παίρνει πρωτοβουλίες και το εξελίσσει σε αυτή τη μνημιακή διάσταση», σημειώνει.


ΒΙΝΤΕΟ-Ο καλλιτέχνης έχει παγώσει το... από Enikos_gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου