Google+ To Φανάρι : Ο South Stream έγινε ο εφιάλτης λαών

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ο South Stream έγινε ο εφιάλτης λαών

Οι προσδοκίες που υπήρξαν -και στην Ελλάδα- κατά την προηγούμενη δεκαετία ότι οι πολλοί αγωγοί που αναγγέλθηκαν θα έλυναν τα οικονομικά προβλήματα των λαών της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όχι μόνον αποδείχθηκαν φρούδες, αλλά κατάντησαν εφιάλτης για πολλούς λαούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αφόρητες πιέσεις.
Ως γνωστόν, οι πρώτοι που υπαναχώρησαν από την συμμετοχή, ήμασταν εμείς, με αποφάσεις των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά. Προτιμήθηκε ο ΤΑΡ, ο οποίος θα διέρχεται δωρεάν από την Ελλάδα (γιατί;) και ούτε καν θα καταστούμε ενεργειακός κόμβος αυτού, αφού υποκινούμενες αντιδράσεις άλλαξαν την διαδρομή και ο αγωγός θα καταλήγει -αντί της Θεσπρωτίας- στο Δυρράχιο.

Εν συνεχεία, μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας, ρωσικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Ε.Ε. σκέπτεται να επιβάλλει ως τιμωρία της Ρωσίας, την αναστολή κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream (Νότιο Ρεύμα) κάτω από τον Εύξεινο Πόντο.

Η Ε.Ε., αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα, επιβάλλει την αναστολή εργασιών στον αγωγό αξίας 50 δισ. δολ. ως την πρώτη σκληρή τιμωρία στην Ρωσία, μετά την ένταξη της Κριμαίας στην επικράτειά της.

Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τις συζητήσεις που είχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο με την βουλγαρική κυβέρνηση, από την οποία ζήτησε να εφαρμόσει την πολιτική της ΕΕ σχετικά με την κατασκευή του αγωγού. Βέβαια, δεν έγινε επίσημη διακήρυξη της απόφασης, αλλά οι επισκέψεις του κ. Μπαρόζο -αρχικώς στην Βουλγαρία- στις ενδιαφερόμενες χώρες είχαν το νόημα να «πείσουν» για την αναστολή των εργασιών, αν όχι την ματαίωση.

Και πρώτη η Βουλγαρία, αντιμετώπισε το πρόβλημα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση πείσθηκε από τα «επιχειρήματα» της Δύσης και ανακοίνωσε την υπαναχώρησή της. Όμως, σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση αντέδρασε δυναμικά, με αποτέλεσμα να κλονισθεί η εύθραυστη πλειοψηφία των συγκυβερνώντων κομμάτων στην Βουλγαρία και να ανακοινωθούν εκλογές για το φθινόπωρο.

Αλλά, προ ημερών, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών κ. Βιγκένιν, δήλωσε ότι το έργο είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης: «Είμαστε σε απευθείας, εποικοδομητικό διάλογο -είπε- με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους όρους υλοποίησης του έργου και τις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν διευκρινίσεις και θα συνεχίσουμε το έργο στην επικράτεια της Βουλγαρίας», επισήμανε ο κ. Βιγκένιν. Ο χρόνος θα δείξει, πού θα καταλήξει ο «εποικοδομητικός διάλογος» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι φυσικό να αλλάζει συνεχώς αποφάσεις η Βουλγαρία, αφού υποχρεώνεται να ματαιώσει ένα έργο που θα της προσδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μπορεί να αντέξει στις πιέσεις; Δεν έχουν όμως αμφιταλαντεύσεις δύο άλλες χώρες: Η Σερβία και η Ουγγαρία. Οι οποίες πήραν οριστικές αποφάσεις για συνέχιση του έργου, αδιαφορούσες για την «τιμωρία» από τους Ισχυρούς.

«Η Ουγγαρία θα συνεχίσει τα έργα που αφορούν την κατασκευή του αγωγού South Stream κι αν κάποιος θέλει να εμποδίσει το σχέδιο αυτό, πρέπει να προτείνει εναλλακτικό», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός κ. Βίκτορ Όρμπαν στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βελιγράδι, όπου είχε συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.

Ο κ. Όρμπαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του κ. Αλεξάνταρ Βούτσις είπε ότι πρότεινε οι δύο χώρες να συνδέσουν τα δίκτυα διανομής ενέργειας και υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία είναι ήδη έτοιμη γι’ αυτό το έργο. «Η Ουγγαρία θα κατασκευάσει τον αγωγό South Stream επειδή έτσι βελτιώνει την ασφάλεια τροφοδοσίας σε ενέργεια και δεν θα επιτρέψουμε να φθάσουμε σε κατάσταση, η χώρα μας να εξαρτάται από την Ουκρανία», δήλωσε.

Ανάλογη είναι και η θέση της Σερβίας, η οποία παρά τις πιέσεις υπέγραψε την συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού. Oυσιαστικώς, η Σερβία αποφάσισε -διαπιστώνοντας μετά από 15 χρόνια ότι είναι το παραπαίδι της Δύσης- να συνάψει σχέσεις με την Ρωσία. Αναγγέλθηκε ότι σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση πίστωσης για το σερβικό τμήμα του αγωγού, έχοντας διασφαλιστεί οι πόροι.

Ποια θα είναι η αντίδραση των Δυτικών; Παίρνουμε μια ιδέα από την συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μπρούνο Μασάις, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την ανάγκη εναρμόνισης της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας με αυτήν της ΕΕ, ανέφερε μεν ότι «κατ’ αρχήν, δεν είναι υποχρεωτική η απόλυτη συμφωνία όλων των χωρών-μελών στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής» (αυτό ήταν το καρώτο), πρόσθεσε όμως ότι, «υπάρχει κάτι που ονομάζεται Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, και ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν σημαίνει μόνο ενσωμάτωση σε μια οικονομική κοινότητα, αλλά προϋποθέτει και ότι η χώρα-μέλος συμμερίζεται την κοινή στάση έναντι ορισμένων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής (αυτό ήταν το μαστίγιο).

Είναι προφανές, ότι η Δύση -με τα σημερινά ισχύοντα- δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, έναντι των ανυπάκουων. Αυτό το γνωρίζουμε καλά εμείς οι Έλληνες.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου