Google+ To Φανάρι : Ρουκέτα! Κόβεται και το ΕΚΑΣ

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ρουκέτα! Κόβεται και το ΕΚΑΣ

Πρώτα πέταξαν τη βόμβα και ύστερα έφυγαν. Ο λόγος για την τρόικα, η οποία με τις απαιτήσεις της προκαλεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες δικαιούχους. Κατά τις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η τρόικα άσκησε έντονη κριτική για το γεγονός ότι διαπιστώθηκε υπέρβαση στη χρηματοδότηση του ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος και ζητήθηκε άμεσα να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο και το 2015. Ακόμα χειρότερα, η τρόικα όχι μόνο δεν αποδέχτηκε την πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπίας για αλλαγή των όρων που διέπουν τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών προς τα Ταμεία, αλλά αντίθετα απέρριψε όλο το σχέδιο Βρούτση, δημιουργώντας επί της ουσίας τεράστιο θέμα στη διαπραγμάτευση.

 Ξεχωριστές αντιδράσεις προέκυψαν από την τρόικα για την προώθηση των φοροελαφρύνσεων αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και στον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, η τρόικα εμφανίστηκε στη διαπραγμάτευση «διαβασμένη», αφού παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι έχει πραγματοποιηθεί υπέρβαση από τις αρχικές εκτιμήσεις. Για το τρέχον έτος, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) πρόκειται να λάβουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 195.897 δικαιούχοι. Από αυτούς οι 167.831 δικαιούχοι το λαμβάνουν από προηγούμενα έτη, ενώ δίνεται για πρώτη φορά σε 12.571 συνταξιούχους και επαναχορηγείται σε 15.495 συνταξιούχους.
Αναφορικά με τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών, η ελληνική πλευρά προσήλθε στον διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες είχαν τρία σκέλη, που όμως απορρίφθηκαν συνολικά από την τρόικα.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης φέρεται ότι ζήτησε:
*Αύξηση των δόσεων της ρύθμισης από 36 που είναι σήμερα σε 72.
*Ειδική αντιμετώπιση των οφειλετών από ένα ποσό και άνω, με αύξηση των δόσεων για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
*Να επιτρέπεται στο εξής να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλες οι εισφορές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ακόμα και από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης (Ιούλιος 2013) και μετά.
Η τρόικα όμως φάνηκε αμετάπειστη και επέμεινε να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στο καθεστώς που διέπει τη ρύθμιση της «νέας αρχής». Ετσι το θέμα παραπέμφθηκε στην αξιολόγηση που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
και θα περιλαμβάνει έως 10 δήμους από δύο περιφέρειες της χώρας, το πολύ. Το αργότερο έως τα τέλη Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα όρια που αφορούν τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει έως τα 400 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Το εισοδηματικό όριο μένει ακόμα να καθοριστεί, καθώς οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή θέλουν να κυμαίνεται από 3.600 ευρώ έως 4.800 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.
Η τρόικα εμμένει στη θέση της για περικοπή όλων των άλλων προνοιακών επιδομάτων σε όσους θα λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Για το φλέγον θέμα της προώθησης φοροελαφρύνσεων, το οικονομικό επιτελείο δείχνει τον Σεπτέμβριο, με την τρόικα για την ώρα να εμφανίζεται αρνητική και να περιμένει οριστικά στοιχεία για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα. Οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να «ανεβάσει ταχύτητα» στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ φέτος. Ο συγκεκριμένος στόχος είναι αποτέλεσμα δραστικού «κουρέματος», καθώς αρχικά προβλέπονταν 3,56 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2014. Διαφορετικά, τα ποσά που ανέμεναν από τις αποκρατικοποιήσεις προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να βρεθούν από αλλού... 
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου