ΤΟ ΠΕΤΣΙΝΟ SUCCESS STORY ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Aρκούσε
μια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού του Eurogroup και νυν υποψήφιου του
Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλoντ
Γιούνκερ, ο οποίος ανακάλυψε πρόσφατα ότι δεν αποκλείεται εντελώς ένα
«κούρεμα» του ελληνικού χρέους, για να εκραγούν οι Γερμανοί
φορολογούμενοι.
Η ιδέα του κουρέματος του ελληνικού χρέους-που σημαίνει ότι οι Γερμανοί πολίτες θα πληρώναν από την τσέπη τους-είναι τόσο «δημοφιλής» που θα προτιμούσαν να βομβαρδίσουν την Ελλάδα, όπως γράφουν κάποια γερμανικά blogs.
«Είμαι σίγουρος ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε στο «Βήμα» ο επικεφαλής του τμήματος Συγκυρίας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου Χένινγκ Κλοτ. «Τυχόν κούρεμα θα την έφερνε σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των γερμανών φορολογουμένων».
Ποια ήταν όμως τα κίνητρα της δήλωσης του κ. Γιούνκερ; Το γεγονός ότι – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις – δεν πιστεύει πραγματικά στο «success story» του Αντώνη Σαμαρά και θέλει να πάρει τα μέτρα του για το μέλλον; Η δίψα του για εκδίκηση κατά της Ανγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι το όνομά του δεν αναφέρεται καθόλου στα προεκλογικά πλακάτ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών; Ή ο ψυχρός υπολογισμός ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να γίνει ποτέ από μόνο του βιώσιμο;
«Ξεχάστε την εκδίκηση!» λέει κυβερνητικό στέλεχος στο Βερολίνο που θέλει να μείνει ανώνυμο. «Αν έκανε κάτι τέτοιο θα έβλαπτε κατ” αρχάς τον εαυτό του. Το πιθανότερο είναι ότι εκφράζει την άποψη ορισμένων κύκλων των Βρυξελλών, που εκτιμούν, όπως άλλωστε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι το κούρεμα είναι αναπότρεπτο και ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να γίνει».
Αυτό το «σχίσμα» στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα επηρεάσει όχι μόνο την τρέχουσα αντιπαράθεση για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, αλλά και την περίοδο «μετά», ιδίως εφόσον ο κ. Γιούνκερ εκλεγεί όντως πρόεδρος της Κομισιόν. «Η σύγκρουση είναι προγραμματισμένη» λέει. «Το ελληνικό χρέος θα προκαλέσει και μελλοντικά ισχυρές αναταράξεις στην ευρωζώνη».
Το αν και πότε θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα είναι βέβαια άδηλο. «Αυτή μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές» λέει ο κ. Κλοτ. «Μία εξ αυτών είναι το κούρεμα, που είναι όμως πολιτικά ανέφικτο. Μια άλλη είναι, όπως συμβαίνει σήμερα, η διατήρηση των τόκων σε μηδενικό περίπου επίπεδο. Σε τέτοια περίπτωση είναι αδιάφορο πόσο μεγάλο είναι το χρέος ή αν συνεχίζει να αυξάνει. Χωρίς την εξυπηρέτησή του δεν κοστίζει τίποτε». Η ανησυχία του κ. Γιούνκερ, εικάζει, θα οφείλεται στην υποψία ότι ορισμένες χώρες θα πάψουν αργά ή γρήγορα να αποδέχονται τους μηδενικούς τόκους – οπότε το δίλημμα «χρεοκοπία ή κούρεμα» θα επανέλθει με οξύτερη μορφή.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου