Google+ To Φανάρι : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Χαράτσι στα ανθυγιεινά

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Χαράτσι στα ανθυγιεινά

Σελίδα εκτύπωσης
Της Νικολέττας Μπούκα 
nikolettabouka@yahoo.gr
 
Μαχαίρι στο κάπνισμα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας με τη μελλοντική επιβολή ειδικού φόρου στα τσιγάρα και σε άλλα επιβλαβή για την υγεία προϊόντα, όπως τα οινοπνευματώδη ποτά, το κόκκινο κρέας και οι τροφές οι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά. 
Την ίδια στιγμή η αυξημένη τιμή των τσιγάρων συμβάλλει στη μείωση του καπνίσματος και του αριθμού των καπνιστών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι προσφάτως εισηγήθηκαν στο υπουργείο την επιβολή ειδικού φόρου στον καπνό, η επιστημονική βιβλιογραφία και η διεθνής εμπειρία έχουν δείξει ότι η αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού συνεπάγεται σημαντική μείωση των πωλήσεων και της κατανάλωσης τσιγάρων, καθώς και σημαντικά δημόσια έσοδα. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι η εμπειρία αυτή έχει επιβεβαιωθεί και στην Ελλάδα, όπου η αύξηση της τιμής των τσιγάρων την περίοδο 2009-2010 επέφερε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης καπνού και των καπνιστών μεταξύ του 2006 και του 2011. 
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος. Μάλιστα παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Kapa Research και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία το 73,3% των γιατρών θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ειδική φορολογία στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ και το 53% ότι πρέπει να φορολογηθούν υπέρ του Οργανισμού προϊόντα αποδεδειγμένης βλαπτικής επίδρασης -τα τσιγάρα κατέχουν την πρώτη θέση. 
Στην ίδια έρευνα περιλαμβάνονται και σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας εξαιτίας της τσιμπημένης τιμής των τσιγάρων. Ειδικότερα το 2006 το ποσοστό των καπνιστών ήταν 46,8% και το 2011 μειώθηκε στο 36%, το ποσοστό των μη καπνιστών ήταν 46,3% το 2006 και αυξήθηκε στο 50% το 2011, ενώ το 2006 μόλις το 6,9% των ερωτηθέντων είχε κόψει το κάπνισμα και το 2011 το ποσοστό έφτασε το 14%. Ο μέσος όρος των τσιγάρων που κάπνιζε ένας καπνιστής ημερησίως ήταν 24 το 2006 και μειώθηκε στα 18,7 το 2011. 
 
Στα χαρτιά ο αντικαπνιστικός νόμος 
Στο μεταξύ στα χαρτιά έμειναν τα μέτρα κατά του καπνίσματος, τα οποία ψηφίστηκαν, αλλά στην ουσία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Οι έλεγχοι των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας ατόνησαν, οι καταγγελίες στη γραμμή «1142» κατά του καπνίσματος μειώθηκαν αισθητά, ενώ το 2011 στο δημόσιο ταμείο μπήκαν μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ από την είσπραξη του περίφημου «τσιγαρόσημου» αντί για 40 εκατ. που προσδοκούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, «επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία για την εφαρμογή ενός νόμου που είναι επιθυμητός από τα 2/3 των Ελλήνων. Μία σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη σύγκρουση με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα του καπνεμπορίου καλύφθηκε με το μανδύα της οικονομικής κρίσης». 
Παράλληλα μίλησε για «τάσεις παρόξυνσης» στο πρόβλημα του καπνίσματος στη χώρα μας, φέροντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα την υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2011 πραγματοποιήθηκαν 94.140 έλεγχοι σε όλη τη χώρα, αλλά επιβλήθηκαν μόνον 2.842 πρόστιμα, εκ των οποίων εισπράχθηκαν λιγότερα από τα μισά. 
Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου, υπό την εποπτεία του οποίου θα λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Επίσης ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για τους κανόνες, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς στη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου