Νέο «μαχαίρι» 10% θα υποστούν στις
αποδοχές τους 300.000 εργαζομένοι από το τέλος του μήνα, που αμείβονται
με τον κατώτατο μισθό λόγω της λήξης της μετενέργειας στην οποία
περιήλθε από σήμερα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Οι κατώτατοι μισθοί θα χάσουν το οικογενειακό επίδομα, εξαιτίας
της μετενέργειας από την οποία προς το παρόν γλιτώνουν 22 κλαδικές
συμβάσεις που αφορούν 600.000 εργαζομένους.
Σήμερα ξεκινά μεγάλη οδύσσεια αλλαγών και πιέσεων των κατώτατων και των κλαδικών μισθών, καθώς με βάση το 3ο Μνημόνιο θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μειώσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, μέσα στο α' τετράμηνο του 2014. Δηλαδή, κατά πόσο οι μειώσεις αυτές είχαν θετικό πρόσημο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στη μείωση της ανεργίας, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Επομένως, νέες περικοπές.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εκτιμά ότι οι κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν «παγωμένοι» για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το 2017, παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών από την εκάστοτε κυβέρνηση έχουν δοθεί στην τρόικα και θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2014.
Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του 3ου Μνημονίου, που ψηφίστηκε το προηγούμενο φθινόπωρο, το επίδομα γάμου δεν υφίσταται στα κατώτατα όρια των αμοιβών, εκτός και αν συμφωνήσουν να καταβάλλεται η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή η συμφωνία για την καταβολή του θα δεσμεύει τους εργοδότες που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ.
Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Βρούτσης, θα δώσει στη δημοσιότητα τον νέο τρόπο καθορισμού των κατώτατων αμοιβών, που θα ισχύσει από φέτος.
Κοινωνικοί εταίροι
Της κυβερνητικής απόφασης θα προηγείται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και θα αξιολογούνται μια σειρά από παράγοντες. Ορισμένοι από τους παράγοντες που θα λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών είναι: το όριο της ελάχιστης διαβίωσης, οι κοινωνικές παροχές προς ευάλωτες ομάδες, ο αριθμός εργαζομένων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, το ποσοστό της ανεργίας, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, η συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η πορεία αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας κ.ά.
Το νέο σύστημα θα κυρωθεί με την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης νομοθετικά των κατώτατων αμοιβών. Κατά τη διαμόρφωση θα λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας, η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς.
Στη διαβούλευση θα παίρνουν μέρος η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ, ενώ θα υποβάλλονται προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς.
Πέραν όλων αυτών, τις κατώτατες αμοιβές επηρεάζουν ακόμη δύο διατάξεις εφαρμοστικών νόμων που έχει υπογράψει η χώρα μας:
1 Η κατάργηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εφεξής οι όποιες συμφωνίες μεταξύ των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο θα δεσμεύουν μόνο τους εργοδότες-μέλη των οργανώσεων που υπέγραψαν τις συμβάσεις. Ως εκ τούτου, τυχόν επαναφορά του επιδόματος γάμου, με συμφωνία των δύο μερών, θα εφαρμοστεί μόνο στα μέλη των οργανώσεων και όχι στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.
2 Το πάγωμα των τριετιών. Οι τριετίες που προβλέπονται για τις κατώτατες αποδοχές στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα παραμείνουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Δηλαδή, για πολλά χρόνια ακόμη.
Μπορεί η κυβέρνηση να δεσμεύεται για διατήρηση του ύψους του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, ωστόσο το Μνημόνιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων, εντός του επόμενου έτους.
Το Μνημόνιο ζητά από τη χώρα μας να επαναξιολογήσει τις κατώτατες αμοιβές σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και να τις προσαρμόσει στα επίπεδα της Πορτογαλίας και των χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται οι μισθοί πολλών κλάδων παραγωγής, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν στις 14 Φεβρουαρίου και η μετενέργειά τους ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου. Εάν μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν ανανεωθούν οι κλαδικές συμβάσεις, τότε 600.000 εργαζόμενοι «κινδυνεύουν» να υποστούν μειώσεις των κλαδικών αμοιβών τους μέχρι και 30% . Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ακόμα και αν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν δεσμεύει τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης, η οποία υπέγραψε την σύμβαση. Ετσι, στις περιπτώσεις αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούν με ατομικές συμβάσεις να περιορίσουν τους μισθούς μέχρι τα επίπεδα των κατώτατων αμοιβών (δηλαδή, στα 586 ευρώ).
* Εντονη είναι η αντίδραση του Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος επισημαίνει ότι, εκτός από την κατάργηση του επιδόματος γάμου, ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα μπορεί να μειώνει τον κατώτερο μισθό, οποτεδήποτε, μονομερώς και ανεξέλεγκτα, με στόχο να τον φτάσει, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις από το Μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), δηλ. στα 150 ευρώ μηνιαία.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου