Google+ To Φανάρι : Ντ. Τραμπ: Δεν θα πουλήσουμε τα F-35 στην Τουρκία

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Ντ. Τραμπ: Δεν θα πουλήσουμε τα F-35 στην Τουρκία

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΟΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου....

Ειδικότερα, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ο Ντ. Τραμπ ανέφερε:
«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται (σ.σ η Τουρκία) και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά ωστόσο, δουλεύουμε πάνω σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά πραγματικά δεν είναι δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία... δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».
Ερωτηθείς σχετικά ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ απέφυγε να απαντήσει αν οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στις ΗΠΑ. 
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν η Τουρκία αναπτύξει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν θα πάρει τα F-35.
«Η πολιτική μας, για την οποία ενημέρωσα τον Τούρκο ομόλογο μου, είναι ότι μπορείς να έχεις είτε τους S-400 είτε τα F-35, δεν μπορείς να έχεις και τα δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έσπερ ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας για τα ζητήματα των ενόπλων δυνάμεων.
«Η απόκτηση του συστήματος των S-400 υπονομεύει θεμελιωδώς τις δυνατότητες των F-35 και την ικανότητα μας να διατηρήσουμε την στρατιωτική μας υπεροχή στον αέρα», πρόσθεσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτική» και «λανθασμένη» την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει τη συγκεκριμένη συναλλαγή με τη Μόσχα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου