Περίπου έξι στους 10 εργαζομένους δηλώνουν από ελάχιστα έως καθόλου ικανοποιημένοι από τις δουλειές τους
Ρεπορτάζ Νάσος ΧατζητσάκοςΑπό λίγο έως εντελώς απογοητευμένο από τη ζωή τους λόγω των οικονομικών δυσκολιών και των προβλημάτων στέγασης, είναι το 50,2% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ της σχετικής έρευνας που έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Αντιθέτως, πλήρως ικανοποιημένο είναι -σε ποσοστό επί του συνόλου- μόλις το 5,6% των πολιτών....
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας για τους δείκτες ευημερίας του πληθυσμού στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2018 (σε τελικό δείγμα 24.305 νοικοκυριών και 56.660 μελών τους), με έτος αναφοράς εισοδήματος το 2017 και με τους πολίτες που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο να βαθμολογούν από το 1 έως το 9, ανάλογα με τον βαθμό ικανοποίησης -ή μη- που νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, από «πολύ» έως «αρκετά ικανοποιημένο» (με βαθμούς από 7 έως 9) είναι το 43,8% του συνόλου.
Ελάχιστα ικανοποιημένοι (με βαθμό 6) δηλώνουν σε ποσοστό 23,4% και επί της ουσίας από «λίγο έως πάρα πολύ απογοητευμένοι» (βαθμοί 5 έως 1) είναι το 24,7%, με ένα επιπλέον 2,1% να απαντά ότι δεν είναι «καθόλου ικανοποιημένο».
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., από «ελάχιστα ικανοποιημένο» (με βαθμό 6) έως «καθόλου» από την εργασία του (συνθήκες και αμοιβές) είναι το 57,2% του πληθυσμού των απασχολουμένων. Αντιθέτως, από «αρκετά» έως «πολύ ικανοποιημένο» δηλώνει το 37,5% και «πλήρως» μόλις το 4,8% (συνολικά θετικά αντιμετωπίζει τους μισθούς και τους όρους απασχόλησής του το 42,3%).
Οσοι ανήκουν στο ποσοστό του πληθυσμού που δεν είναι ικανοποιημένο από την καθημερινότητά του, λόγω των οικονομικών δυσκολιών και των προβλημάτων στέγασης, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι λαμβάνουν βοήθεια υλική από κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο ή από γείτονες. Συγκεκριμένα, το 85,3% του πληθυσμού, ηλικίας 16 ετών και άνω, απάντησε ότι «έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει υλική βοήθεια».
Επίσης, όσοι από τους πολίτες αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης ήταν εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και ανεπαρκούς εισοδήματος (51,9%), και ο δεύτερος κατά σειρά λόγος ήταν η ανεργία (ποσοστό 18,1%).
Σημειώνεται ότι η εν λόγω έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τους δείκτες ευημερίας του πληθυσμού αποτελεί μέρος ενός κοινοτικού στατιστικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Βασικός στόχος της έρευνας είναι η μελέτη, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών σε σχέση κυρίως με το εισόδημά τους. Η έρευνα καλύπτει όλα τα ιδιωτικά νοικοκυριά κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε., ανεξάρτητα από το μέγεθος ή οποιαδήποτε οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Από το πεδίο της έρευνας εξαιρούνται α) οι συλλογικές κατοικίες, όπως τα ξενοδοχεία, οι πανσιόν, τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, και β) τα νοικοκυριά με μέλη ξένους υπηκόους που υπηρετούν σε ξένες διπλωματικές αποστολές.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου