«Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκος...
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω της γρίπης απέχει πολύ από εκείνον που δηλώνεται στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Κι αυτό διότι όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, τα στοιχεία που ανακοινώνονται (έχουν αναφερθεί 38 θάνατοι μέχρι και την περασμένη Κυριακή) αφορούν τους νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
«Σε πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές νοσοκομείων από επιπλοκές της γρίπης δεν γίνονται τα rapid test ή δεν αποστέλλονται δείγματα για μοριακό έλεγχο στα Κέντρα Αναφοράς. Ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η γρίπη. Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ περιλαμβάνει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 65 άτομα, με την πλειονότητα αυτών να έχει εκδηλώσει βαριά γρίπη, αντιλαμβάνεται ότι για πολλούς η διαδρομή έχει μοιραία κατάληξη πριν καν μπουν στη ΜΕΘ και συνεπώς υποβληθούν σε σχετικό έλεγχο για τη γρίπη. Μπορεί πχ να δηλώνεται ως θάνατος από αναπνευστική ανεπάρκεια.
Θολά είναι τα στοιχεία και για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στηλιτεύοντας παράλληλα το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού παραμένει στην Ελλάδα προαιρετικός, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, είχε διαθέσει δωρεάν 20.000 αντιγριπικά εμβόλια για το προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.
«Τα Νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της γρίπης για το προσωπικό που φθάνουν στο 25% του αριθμού που υπηρετεί. Τα εμβόλια που διέθεσαν στη Δημόσια Υγεία είναι 20.000. Το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί είναι 90.000» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το Υπουργείο Υγείας έθεσε την τρέχουσα περίοδο ως στόχο ο εμβολιασμός του προσωπικού να κινηθεί στα ίδια ποσοστά με την περίοδο 2017 – 2018 που ήταν 24,90% για τα Νοσοκομεία και 40,20% για τα Κέντρα Υγείας. Ωστόσο, καταλογίζει η ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας πως διαθέτει τον ακριβή αριθμό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν και το κρύβει, διότι είναι χαμηλός. Γι΄αυτό μάλιστα καλεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας να δώσει στη δημοσιότητα το ποσοστό των εμβολιασθέντων εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις αιτίες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνει συμπληρωμένη φόρμα από τα νοσοκομεία κάθε μήνα για τον αριθμό των εργαζομένων που εμβολιάστηκαν και τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων που υπηρετούν. Μάλιστα για να προτρέψει περισσότερο τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν έχει στείλει και φόρμα άρνησης, η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και τους λόγους που αρνούνται. Η φόρμα αυτή παραμένει στα αρχεία των νοσοκομείων και το ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνει τον αριθμό των υπαλλήλων που συμπλήρωσαν την φόρμα άρνησης» επισημαίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου