Η πονηρή τροπολογία που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και αφήνει ανοιχτό παράθυρο στον αλυτρωτισμό
Την πρώτη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαμε και επισήμως από
τη FYROM....Παρά τις δεσμεύσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι θα αποκοπεί από την αναθεώρηση κάθε είδους «αλυτρωτισμός», κάτω από τις πιέσεις των «προθύμων» που προσχώρησαν στη συμμαχία του «ναι» ανοίγει και πάλι το παράθυρο του αλυτρωτισμού. Και αυτό διότι στις τροπολογίες που κατέθεσε χθες και εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιό του περιέχεται η παρακάτω:
«Πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται ότι η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους»! Να σημειώσουμε ότι οι πιο σκληροί πυρήνες του αλυτρωτισμού της FYROM βρίσκονται στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Αν αναλογιστούμε δε ότι ένα σημαντικό τμήμα της FYROM κατοικείται από Αλβανούς, τότε αυτή η αναφορά παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις για όσους θέλουν να εγείρουν ζητήματα με τη χώρα μας.
Παράλληλα, ενώ τα Σκόπια είχαν συμφωνήσει ότι παντού θα αναφέρονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αποφάσισαν να εξαιρέσουν (άρθρο 36) ακόμη ένα σημείο του αναθεωρημένου Συντάγματός τους για λόγους ιστορικότητας, όπου θα αναφέρονται ως «Μακεδονία»! Οπως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο: «Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους “Μακεδονικούς” εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους αναπήρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του “μακεδονικού λαού” και της “μακεδονικής” πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από τον νόμο»!
Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ.: Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Στην τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.
Τρικυμία Θεοδωράκη
Σε τρικυμία βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος από τη μια μεριά δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, από την άλλη όμως διευκρινίζει ότι δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού κατά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα λέει ότι θα υπερψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης! Με την τοποθέτησή του αυτή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τη διαλυτική κατάσταση του κόμματος, καθώς Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Σπύρος Δανέλλης είναι έτοιμος να δώσει ακόμη και ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς τάσσονται αναφανδόν με τη θέση της Ν.Δ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου