Google+ To Φανάρι : Ο ΣΑΛΒΙΝΙ ΚΗΡΥΞΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Ο ΣΑΛΒΙΝΙ ΚΗΡΥΞΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο ηγέτης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απτόητος από τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έβγαλε ένα κυριολεκτικά πύρινο λόγο στις Βρυξέλλες κηρύσσοντας στην πραγματικότητα τον πόλεμο κατά αυτής της Ευρώπης που… μάλλον πνέει τα λοίσθια...



Την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την επίσημη έκθεσή της με την οποία εκτιμά ότι η Ιταλία πληροί τα κριτήρια ώστε να υπαχθεί στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος με βάση το άρθρο 126 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Με βάση τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο για το έλλειμμα είναι το 3% του ΑΕΠ και για το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ.

Ως προς το έλλειμμα η ιταλική κυβέρνηση έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό με έλλειμμα 2,4%. Το ποσοστό αυτό το αμφισβητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποστηρίζει ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 2,9% το 2019 και το 2020 θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, ξεπερνώντας το όριο του 3% που θέτουν οι συνθήκες και κατά συνέπεια φέρνοντας την Ιταλία σε συνθήκη υπερβολικού ελλείμματος.
Ως προς το χρέος, όπου ούτως ή άλλως η Ιταλία ήταν πάνω από το όριο, η Επιτροπή εκτιμά υπάρχει μια αργή αποκλιμάκωση, καθώς οι πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης ως προς τα ελλείμματα δεν βοηθούν την επιτάχυνση της μείωσης. Εκτιμά έτσι ότι το 2018 το χρέος θα είναι στο 131,1% του ΑΕΠ και το 2019 στο 131% διαφωνώντας με την εκτίμηση της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα πέσει κάτω από το 130%.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι συνολικά οι αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης σε σχέση με τον προϋπολογισμό δεν συμβάλουν στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, στη μείωση των ελλειμμάτων και στην επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης του χρέους.

Η Επιτροπή δεν εκτιμά ότι άμεσα η Ιταλία διατρέχει κάποιο κίνδυνο ως προς τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, όμως επισημαίνει ότι γίνεται όλο και πιο ευάλωτη.

Ως προς τον προϋπολογισμό, η Επιτροπή στέκεται ιδιαίτερα σε δύο μέτρα που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο και την πέτρα του σκανδάλου στην όλη αντιπαράθεση: το «εισόδημα των πολιτών», δηλαδή την πρόβλεψη για καθολικά εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ για όλους και το σχέδιο για το «κατώφλι 100», δηλαδή για πλήρη σύνταξη στα 62 έτη με 38 έτη εργασίας. Η εκτίμηση της επιτροπής είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια οπισθοχώρηση σε σχέση με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν κάνει περισσότερα βήματα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας.

Η τελική εκτίμηση είναι ότι αντί η Ιταλία να προχωρήσει στα μέτρα που είχε συστήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επέλεξε να συμπεριλάβει μέτρα στον φετινό προϋπολογισμό που επιδεινώνουν τη δομική δημοσιονομική της ισορροπία.
In
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου