Η εθνική μας ταυτότητα αμφισβητείται από τους αποδομητές Ελλάδας και Σκοπίων
Από τον Κωνσταντίνο ΧολέβαΔύο κυβερνητικές ανακοινώσεις μέσα σε ένα 48ωρο στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα. Η Ιστορία του Ελληνισμού θα βρεθεί συμπιεσμένη μεταξύ της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αποδομητικής σχολής.
Συγκεκριμένα:
Η πρώτη είδηση έρχεται από τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην «Καθημερινή» της Κυριακής 9/9/2018. Εκεί αναφέρει ότι θα αναθέσει τη διαμόρφωση της ύλης και των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας στην ομάδα των 10 επιστημόνων, οι οποίοι ήδη έχουν αναρτήσει την πρότασή τους εδώ και 15 μήνες στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η δεύτερη είδηση προκύπτει από μία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στις 10/9/2018. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι βάσει του άρθρου 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών -η οποία δεν έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο- θα συσταθεί μεικτή διεπιστημονική επιτροπή Ελλήνων και Σκοπιανών ειδικών, η οποία θα εξετάσει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας και εκπαίδευσης. Με απλά λόγια, αντί να περιορίσουμε τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό των ψευδομακεδόνων, τώρα αποδεχόμαστε ότι και εμείς είμαστε ύποπτοι για αλυτρωτισμό και διαστρέβλωση της Ιστορίας! Η ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου προκαλεί διάφορα ερωτήματα:
Αποδέχεται την πρόταση των 10 επιστημόνων, οι οποίοι αρνούνται τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού; Συμφωνεί μαζί τους ότι δεν πρέπει να προβάλλονται οι ήρωες, αλλά τα κοινωνικά προβλήματα; Δέχεται τη φιλοσοφία τους, η οποία αθωώνει τους Οθωμανούς και μιλά για αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων;
Εχει διαβάσει την αυστηρή κριτική που έχει δεχθεί η πρόταση των 10 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, τις Ενώσεις Φιλολόγων, το Σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» και άλλους; Θεωρεί ορθή τη συρρίκνωση του ιστορικού ρόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Καταθέτω προς το παρόν τα ερωτήματα. Αναλυτική κριτική θα γίνει όταν δούμε την τελική απόφαση του υπουργείου για την Ιστορία.
Οσον αφορά την επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών, προξενεί εντύπωση η βιασύνη. Γιατί ενεργοποιούν το άρθρο 8, αφού ακόμη δεν έχει διεξαχθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και δεν έχει γίνει η απαιτούμενη αναθεώρηση του Συντάγματός τους; Γιατί επιδεικνύεται ασέβεια προς τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία είναι αρμόδια για την κύρωση ή την απόρριψη της συμφωνίας;
Προσωπικά δεν θεωρώ τυχαία τη σύμπτωση των δύο ανακοινώσεων. Η Ιστορία μας και η εθνική ταυτότητά μας βρίσκονται μεταξύ πολλών πυρών. Αμφισβητούνται και από τους Σκοπιανούς και από τους εν Ελλάδι αποδομητές. Η επιτροπή του άρθρου 8 θα δώσει το δικαίωμα σε επιστήμονες των Σκοπίων να παρεμβαίνουν στις ανασκαφές της Αμφίπολης, να ζητούν τη μετονομασία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος, να περικόπτουν τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο από τα σχολικά βιβλία μας. Με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο ας προστατεύσουμε την Ιστορία μας.
*Πολιτικός επιστήμων
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου