Google+ To Φανάρι : Κομισιόν για συντάξεις: Ό,τι συμφωνήθηκε, πρέπει να εφαρμοστεί

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Κομισιόν για συντάξεις: Ό,τι συμφωνήθηκε, πρέπει να εφαρμοστεί

Την απάντησή της στις εικασίες για το θέμα των συντάξεων έδωσε η Κομισιόν στη σημερινή προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Alexander Winterstein, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη συμφωνίας για τη μη μείωση των συντάξεων και για το ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι "βιώσιμο" (τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου), τόνισε πως "αναφερθήκατε σε πηγές..
Όταν πρόκειται για τον Επίτροπο, υπάρχει μία πηγή. Η θέση του είναι ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα από την Τετάρτη: pacta sunt servanda. Αυτή είναι η μόνη θέση στην οποία πρέπει να δίνετε σημασία και μπορείτε να αγνοήσετε όλες τις άλλες".
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη πως "ό,τι συμφωνήθηκε, πρέπει να εφαρμοστεί", ενώ σε ό,τι αφορά την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί και θα εκδοθεί ανακοίνωση για αυτό.
Reuters: Δεν υπάρχει συμφωνία θεσμών-Ελλάδας για τις συντάξεις
Στο μεταξύ, νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Reuters σημείωνε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές για το ζήτημα των συντάξεων. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο, φαίνεται πως οι δανειστές δεν θα δώσουν σήμερα την έγκρισή τους στο σχέδιο των ελληνικών αρχών να μπουν "στον πάγο" οι προγραμματισμένες περικοπές στις συντάξεις. 
Οι εικασίες ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας είναι πρόωρες, είπε στο Reuters πηγή των δανειστών. Πρόσθεσε πως "χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά".
Άλλη πηγή ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα. 
Νωρίτερα, το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές μετέδωσε πως οι δανειστές θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας και δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι μειώσεις στις συντάξεις να μην εφαρμοστούν. 
Σημειώνεται ότι το ζήτημα προέκυψε όταν  νωρίτερα, το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές μετέδωσε πως οι δανειστές θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας (δηλαδή δεν θεωρούν διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο την περικοπή των συντάξεων το 2019) και δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι μειώσεις στις συντάξεις να μην εφαρμοστούν. Το τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ μάλιστα ανέφερε ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το τηλεγράφημα προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των κομμάτων. Σε ανακοίνωσή της, η Ν.Δ. υπενθύμισε ότι δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων, ότι κατέθεσε προ διμήνου και σχετική τροπολογία,  διαψεύδει σχετική ενημέρωση από θεσμούς ενώ καλεί "τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης".
Σε ανάλογη ανακοίνωση προχώρησε και το ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρει: "Το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί "ενημέρωσης των κομμάτων" από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής.  
Κυβερνητική πηγή: Διαπραγμάτευση έως τον.... Νοέμβριο
Σημειώνεται ότι κυβερνητική πηγή την Τετάρτη, μετά την πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων "κορυφής" μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των θεσμών έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις για τα κρίσιμα μέτωπα των συντάξεων, των εξαγγελιών της ΔΕΘ για την προσεχή τριετία, αλλά και για το μέρισμα του 2018 θα ληφθούν πολύ αργότερα, πιθανόν τον Νοέμβριο
Αυτό που αναζητείται είναι συγκλίσεις στις ολοήμερες συναντήσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν εξ αποστάσεως, με επόμενο βήμα την ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν τον Νοέμβριο, η οποία θα οδεύσει προς πολιτική συμφωνία στο Eurogroup (του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου). 
Την Τετάρτη, κυβερνητική πηγή, ενημερώνοντας για τις διαβουλεύσεις έκανε σαφές ότι μόλις δόθηκαν στοιχεία στους θεσμούς για την ελληνική θέση, που είναι η ακύρωση του Νόμου Κατρούγκαλου.
Παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, ότι θα είναι πολιτική η τελική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup αλλά και ότι για τις παροχές που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ οι θεσμοί προς το παρόν δεν δέχονται "δημοσιονομικό χώρο" υπολογίζοντας σε μικρή υπέρβαση του 3,5% του ΑΕΠ... 
Η ελληνική πλευρά έδωσε στοιχεία που στηρίζουν την θέση ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, καθώς αφορά σε "παλαιούς" συνταξιούχους (κατάργηση προσωπικής διαφοράς). Δηλαδή η θέση είναι ότι δεν θα "χτυπούν" δημοσιονομικά στο μέλλον λόγω του κύκλου ζωής των συνταξιούχων ώριμης ηλικίας (σ.σ. και άρα δεν θα επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και του χρέους).  Δόθηκε σχετικός πίνακας με τη δημοσιονομική επίδραση ανά 10ετία, αλλά και στοιχεία για την κοινωνική επίδραση της μείωσης.
Σε ερώτημα για το αν οι θεσμοί βλέπουν το συνταξιοδοτικό ως "διαρθρωτικό" μέτρο, η κυβερνητική πηγή είπε ότι "δεν τους είδα να το αμφισβητούν, δεν ξέρω αν το πιστεύουν και ακόμη δεν μας το είπαν, αλλά δεν ακούστηκε". Εξήγησε ότι αναμένεται η εκτίμηση των θεσμών και το θέμα θα πάει στο Eurogroup προς απόφαση.  
Γι' αυτό και εξήγησε ότι στο Προσχέδιο του Οκτωβρίου είναι πιθανό να υπάρχει - όπως και στο Μεσοπρόθεσμο - η περικοπή των συντάξεων και η τελική θέση να φανεί στο σχέδιο Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20-21 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου