Google+ To Φανάρι : ΦΙΕΣΤΑ και κέρδη στην Coca Cola με ... 2.500 απολύσεις!

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΦΙΕΣΤΑ και κέρδη στην Coca Cola με ... 2.500 απολύσεις!

Της Δανάης Στρατή 

Α. Δαυίδ (Coca Cola HBC): Η οικογένεια -με κέρδη 436 εκατ.- που έκλεισε 
4 εργοστάσια και απέλυσε 2.500 εργαζόμενους
Περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις στη φιέστα που έστησε προχθές η Coca Cola HBC στο Σχηματάρι για να γιορτάσει την αναβάθμιση του εργοστασίου της, σε mega-plant....

Στη φιέστα εκτός από πλήθος συνεργατών και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έδωσε το παρών και ο Αναστάσης Δαυίδ, πρόεδρος και μέλος της πανίσχυρης οικογένειας που ελέγχει την εταιρεία. Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, ο διοικητικός ηγέτης της πολυεθνικής δήλωσε χαρούμενος και υπερήφανος για την πορεία της 3E στην Ελλάδα, λέγοντας πως «ακόμη και μέσα στα χρόνια της κρίσης και των προκλήσεων για την χώρα τους πολίτες αλλά και την επιχειρηματικότητα, η εταιρεία μπορεί και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα» και πως «στηρίζει έμπρακτα την χώρα». 

Το εορταστικό κλίμα και ειδικότερα οι παραπάνω δηλώσεις θα φαίνονται τουλάχιστον ειρωνικές στους περίπου 2.500 εργαζομένων που «είδαν την πόρτα της εξόδου» από την εταιρεία (σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις εργαζομένων που έχουν καταγραφεί σε δελτία τύπου), θύματα της πολιτικής των δραστικών περικοπών που εμπνεύστηκε ο κ. Δαυίδ και η διοικητική ομάδα της Coca Cola HBC. Και ολα αυτα όταν στην περσινή της χρήση η Coca Cola HBC, που είναι κορυφαίος εμφιαλωτής προϊόντων της αμερικανικής Coca Cola Company, έδειξε καθαρά κέρδη 426,5 εκατ. ευρώ, ανεβασμένα κατά 24% σε σύγκριση με τις επιδόσεις του 2016.
Τα άτομα αυτά είναι βέβαιο πως δεν συμμερίζονται τη χαρά του. Πολλώ δε μάλλον τον ισχυρισμό του ότι στηρίζει έμπρακτα τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Το αντίθετο μάλλον. 
Είναι άνθρωποι που είδαν να χάνεται ο κόσμος κάτω από τα πόδια τους, όταν έμαθαν ότι αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο που δούλευαν για χρόνια και πως απολύονται προκειμένου να σωθεί η εταιρεία. 

Όλοι αυτοί θα προτιμούσαν να είχαν διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τους, αντί ο κ. Δαυίδ σήμερα να εξαντλεί την κοινωνική ευαισθησία του σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για νέους ανέργους και σε ανακαινίσεις σχολικών κτηρίων. 
Όπως τότε που πρωτοπήραν το χαρτί της απόλυσης, έτσι και σήμερα δεν μπορούν να πιστέψουν πως μια πολυεθνική, με το μέγεθος και την παρουσία της Coca Cola HBC έδειξε τόσο απάνθρωπο πρόσωπο. Μια εταιρεία, στην οποία όπως έλεγαν, έδωσαν την ψυχή τους.

Η χθεσινή φιέστα για όσους δεν έχουν βραχύβια μνήμη δεν αρκεί για να καλύψει τις σκληρές περικοπές που υπέγραψε ο κ. Δαυίδ τα προηγούμενα χρόνια. Όσες επενδύσεις και αν ακολουθήσουν, οι οποίες είναι καλοδεχούμενες, δεν μπορούν να ωραιοποιήσουν το «αμαρτωλό παρελθόν». 
Τότε που οι απολύσεις και τα λουκέτα στα εργοστάσια του ομίλου, σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και εν μέρει στο Ηράκλειο απασχολούσαν την επικαιρότητα σε καθημερινή σχεδόν βάση. 
Και ο επικοινωνιακός στρατός που είχε επιστρατεύσει η πανίσχυρη εταιρεία, προσπαθούσε να πείσει την κοινή γνώμη πως γίνονταν για καλό…
Εξάλλου, όπως λένε έμπειρα στελέχη της αγοράς η επένδυση που έκανε πρόσφατα η Coca Cola HBC και οι προηγούμενες, όπως αυτή των 57 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων του ομίλου για 19 χώρες «έχουν επιχειρηματική λογική, δεν γίνονται από φιλανθρωπία». 

Η μεταφορά της έδρας στην Ελβετία 
Η δήλωση του Αναστάσιου Δαυίδ περί στήριξης της χώρας στις δύσκολες στιγμές δύσκολα γίνεται αποδεκτή. 
Ο κ. Γιώργος Δαυίδ, πατέρας του κ. Αναστάση Δαυίδ, ήταν αυτός που αποφάσισε το 2012 -2013 όταν η χώρα βρίσκονταν στο χείλος της καταστροφής να την εγκαταλείψει, μεταφέροντας την έδρα του ομίλου του στην Ελβετία! 
Στη χειρότερη στιγμή, αυτός επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στη χώρα… βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον της πατρίδας. 
Αντιμετώπισε την κατάσταση με τον ίδιο κυνισμό, όπως και άλλοι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία απολύτως συναισθηματικό δέσιμο με την χώρα μας. 
Ήταν μάλιστα, η πρώτη ελληνική εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς που τόλμησε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, συμβάλλοντας στις αρνητικές εντυπώσεις για την ικανότητα της χώρας να κρατήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Βέβαια οι αναλυτές θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή, η πολυεθνική εταιρεία πέτυχε να έχει καλύτερα δανειακά επιτόκια, καθώς απομακρύνθηκε από το ελληνικό ρίσκο, που πριν από πέντε χρόνια ήταν σαφώς υψηλότερο.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί υποστηρίζουν πως ήταν μια κίνηση που πλήρωσε πολύ ακριβά, καθώς ακόμη και σήμερα την ακολουθεί αυτό το στίγμα… ότι εγκατέλειψε την χώρα, όταν εκείνη χρειάζονταν όλους και ειδικά τα δυνατά της χαρτιά. 
Δεν έχουν περάσει εξάλλου πολλά χρόνια από τότε, που οι εργαζόμενοι και αρκετοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης καλούσαν σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου στην συμπρωτεύουσα. 
Δεν είναι επίσης τυχαίο πως αρκετοί καταναλωτές συνειδητά προτιμούν ολοένα και περισσότερο τους Έλληνες εμφιαλωτές, όπως η Λουξ, η ΕΨΑ, η Green Cola, η Βίκος, οι οποίοι προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. 

Ο πόλεμος με τον Ιβάν για τη «Σουρωτή» 
Ενδεικτικό του πλήγματος που υπέστη η φήμη και το όνομα της εταιρείας από την πρακτική των μπαράζ των λουκέτων ήταν η στάση που κράτησαν οι εργαζόμενοι της Σουρωτής, όταν η πολυεθνική επιχείρησε να την εξαγοράσει το 2017 . Τρόμαξαν και μόνο στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να περάσουν στον έλεγχό της. Και αυτό γιατί φοβούνταν πως η διοίκησή της δεν θα διστάσει να τους θυσιάσει όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καλά. Έτσι, στράφηκαν στον Ιβάν Σαββίδη, παρακαλώντας τον κυριολεκτικά να πάρει την εταιρεία και να τους γλιτώσει από τα χειρότερα. Όπως και έγινε. Ο Αναστάσης Δαυίδ έχασε την μάχη απο τον Ιβάν Σαββίδη καθώς οι περισσοτεροι μικρομέτοχοι προτίμησαν το ασφαλές καταφύγιο του Ελληνορώσου επιχειρηματία. Σήμερα ο Κ. Σαββιδης κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Σουρωτής. 
Φράσεις όπως «η καρδιά μας βρίσκεται και χτυπά πάντα στην Ελλάδα… οι ρίζες, το όραμα, οι αξίες μας, ξεκίνησαν εδώ και συνεχίζουν να αποτελούν οδηγό ότι κάνουμε στο μέλλον», που χρησιμοποίησε στην ομιλία του χθες, ειναι μαλλον δημιούργημα δημοσίων σχέσεων παρά πραγματικής αλήθειας. 
Να σημειωθεί ότι παρόν στην εκδήλωση της Coca Cola HBC ήταν και ο αδελφός του, Χάρης Δαυίδ, ο οποίος ως επικεφαλής της Frigoglass προχώρησε και αυτός σε αιματηρές περικοπές, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρείας στην Πάτρα. 

Ο Ελύτης , ο Αναστάσης Δαυίδ και η Coca Cola 
Δεν είναι γνωστό αν ο νομπελίστας έλληνας ποιητής συνήθιζε να πίνει Coca Cola. Άγνωστο είναι επίσης και το αν έχει εντρυφήσει στον Ελύτη ο κυπριακής καταγωγής, βρετανικής υπηκοότητας και ουσιαστικά ελληνοποιημένος Γιώργος Δαυίδ και ο γιος του Αναστάσης Γ. Δαυίδ. Στα επιχειρηματικά συμφέροντα των οποίων ανήκει κατά κύριο λόγο ο πολυεθνικός γίγαντας της εμφιάλωσης Coca Cola HBC που εδώ και έξι χρόνια εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Zug, διάσημο για τις ελαστικές φορολογικές του απαιτήσεις. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από τους αναλυτές έδειξαν να είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που κατάγραψε στην περσινή, ετήσια χρήση η Coca Cola HBC η οποία δραστηριοποιείται σε 28 χώρες. Τα θετικά της μεγέθη θεωρήθηκαν καρπός των κινήσεων αναδιοργάνωσης και εξορθολογισμού που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Μέσα μάλιστα στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής ήταν και η απόφαση του ιστορικού της ηγέτη Γιώργου Δαυίδ, 81 ετών σήμερα, να οδηγήσει την Coca Cola (3Ε) εκτός Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2012. Διατηρώντας όμως την παραγωγική οντότητα που εξακολουθεί να έχει στη χώρα μας.

Η μεγάλη αλήθεια στα ψιλά γράμματα 
Σε όλα αυτά βεβαίως κρύβεται και μια άλλη μεγάλη αλήθεια που διακρίνεται μόνο στα «ψιλά» γράμματα των ισολογισμών. Εκεί πιστοποιείται ότι ο εξορθολογισμός στα λειτουργικά κόστη έχει προέλθει από μια πραγματική αιματοχυσία στις θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του 2013 η Coca Cola HBC είχε 38.122 εργαζομένους σε ολόκληρο τον όμιλο.
Στα τέλη της περσινής χρονιάς ο αριθμός των εργαζομένων βρέθηκε να είναι στα 29.427 άτομα. Δηλαδή σε χρονικό διάστημα πενταετίας το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 8.695 άτομα, χωρίς να υπάρχουν αναλυτικές λεπτομέρειες για τις ανά χώρα απολύσεις εργαζομένων.
Κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι εργάζονται περί τα 1.500 άτομα, με βάση το κοινωνικό αποτύπωμα που έχει δημοσιοποιήσει προ διετίας η ίδια η εταιρεία. Κρίνοντας πάντως από τα επίσημα δεδομένα των δημοσιευμένων ισολογισμών η Coca ColaHBC έχει απομειώσει το προσωπικό της κατά 22,8% την τελευταία πενταετία. Δείχνοντας την έξοδο σε σχεδόν έναν στους τέσσερις εργαζομένους…
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι που έφυγαν ήταν πωλητές, σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ως επί το πλείστον. Και τούτο γιατί διαφοροποιήθηκε το μίγμα της διάθεσης των προϊόντων που στο παρελθόν έδινε μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία άμεσων χρήσεων (όπως είναι τα καταστήματα εστίασης και τα κάθε είδους άλλα μικροκαταστήματα ή τα κιόσκια) και συγκριτικά μικρότερη στο δίκτυο των αλυσίδων της λιανικής. Μεταβολές στις εργασιακές θέσεις υπήρξαν και στο πλαίσιο των διαφοροποιήσεων στις γραμμές παραγωγής.

Η μετοχή που αποτιμάται με βάση τα κέρδη σε… 26,3 χρόνια
Στην περσινή της χρήση η Coca Cola HBC, που είναι κορυφαίος εμφιαλωτής προϊόντων της αμερικανικής Coca Cola Company, έδειξε καθαρά κέρδη 426,5 εκατ. ευρώ, ανεβασμένα κατά 24% σε σύγκριση με τις επιδόσεις του 2016.
Με βάση τον υφιστάμενο αριθμό των μετοχών, τα περσινά κέρδη διαμορφώνονται στα 1,148 ευρώ. Μετά από τη φυγή της από την Ελλάδα, η εταιρεία έχει ως βασική αγορά διαπραγμάτευσης το χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά παράλληλα διαπραγματεύεται και στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται στα 11,215 δις. ευρώ, καθώς η τιμή της μετοχής είναι στα επίπεδα των 30,20 ευρώ. Ισοδυναμεί δηλαδή με 26,3 φορές τα περσινά της κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να περάσουν 26,3 χρόνια για φτάσουν αθροιζόμενα τα ανά μετοχή κέρδη στο σημερινό επίπεδο που τώρα τιμολογεί το «χαρτί» η αγορά…
Με την προϋπόθεση βεβαίως να παράγει κάθε χρονιά η εταιρεία τα ίδια περσινά κέρδη. Αν και με όρους p/e (τιμή προς κέρδη) η μετοχή είναι καταφανώς ακριβή, εν τούτοις η… αλήθεια που πιστεύουν οι αναλυτές είναι ότι ο πολυεθνικός χαρακτήρας της και οι μελλοντικές προοπτικές της δικαιολογούν και ακόμη ψηλότερα επίπεδα αποτίμησης.
Aπό τη δική τους πλευρά τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι «υπάρχει καλή δυναμική στην εταιρεία και είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία μας. Το 2018 θα είναι μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά».
Όμως, στις λογιστικές καταστάσεις, η αλήθεια για το τι μέλλει γενέσθαι έχει και μια άλλη… θεώρηση. Διότι όπως τονίζεται επί λέξει: «Τα πραγματικά αποτελέσματα της Εταιρείας ενδέχεται να διαφέρουν σε ουσιώδη βαθμό από τις δηλώσεις για το μέλλον.
Αν και πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες που αντικατοπτρίζονται στις εν λόγω δηλώσεις για το μέλλον είναι εύλογες, δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα μελλοντικά μας αποτελέσματα, το επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι επιδόσεις ή τα επιτεύγματά μας θα ικανοποιήσουν αυτές τις προσδοκίες.
Επιπλέον, κανένας από εμάς, τα στελέχη, τους υπαλλήλους, τους συμβούλους ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ακρίβεια και την πληρότητα δηλώσεων που αφορούν το μέλλον…».
Στην Coca Cola HBC το 23,3% ελέγχεται από εταιρεία στην οποία εκφράζονται συμφέροντα του Γιώργου Δαυίδ κατά κύριο λόγο, αλλά και της πλευράς της οικογενείας Λεβέντη. Ποσοστό 23,2% κατέχει η αμερικανή Coca Cola Company και το υπόλοιπο είναι στην ελεύθερη διασπορά.
ΠΗΓΗ: Από δύο άρθρα στο Mononews


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου