Google+ To Φανάρι : Παρελθόν η κυβέρνηση του Ραχόι στην Ισπανία - Νέος πρωθυπουργός ο Π. Σάντσεθ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Παρελθόν η κυβέρνηση του Ραχόι στην Ισπανία - Νέος πρωθυπουργός ο Π. Σάντσεθ

Με 180 ψήφους υπέρ, 169 κατά και μία αποχή εγκρίθηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι....
Μετά από έξι χρόνια η Ισπανία αλλάζει σελίδα και την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο ηγέτης του Σασιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του δίνοντας συγχαρητήρια στον Πέδρο Σάντσεθ, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησής του.
«Ο κ. Σάντσεθ πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός. Θέλω να είμαι ο πρώτος που θα τον συγχαρώ. Θα αποδεχθώ ως δημοκράτης το αποτέλεσμα της ψήφου. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που αφήνω μια Ισπανία καλύτερη από αυτήν που ανέλαβα», δήλωσε, μιλώντας νωρίτερα στο κοινοβούλιο της χώρας.
Σημειώνεται πως με τον Σάντσεθ να έχει ουσιαστικά την έγκριση του Σώματος, ο βασιλιάς έχει τη δυνατότητα να υπογράψει τον διορισμό του ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, χωρίς να χρειάζεται να διεξαχθούν άμεσα εκλογές.
Είναι η πρώτη φορά που υπερψηφίζεται πρόταση μομφής στην Ισπανία στη σύγχρονη δημοκρατική εποχή, δηλαδή μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο το 1975. Επίσης, όπως αναφέρει η El Pais, είναι η πρώτη φορά που ηγέτης κόμματος καλείται να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη, αφού εκτός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, την πρόταση μομφής στήριξαν οι Ποδέμος, το Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα, το Βασκικό Ενωτικό Κόμμα, οι Βάσκοι εθνικιστές και το Αριστερό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Καταλωνίας.
Διάσταση απόψεων στο Λαϊκό Κόμμα περί της παραίτησης Ραχόι
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, όπως του ζητούσαν, προ της ψηφοφορίας, διάφοροι παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Πολιτών (Ciudadanos) Άλμπερτ Ριβέρα, προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές.
Πλέον, το ενδεχόμενο ενός "εσωτερικού εμφυλίου" είναι ανοιχτό σε περίπτωση που ο Ραχόι θελήσει να παραμείνει στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος. (P.P.).
Αυτό επιθυμούν, λίγα αλλά ειδικό εσωκομματικό βάρος, στελέχη που ζητούν να ανοίξει ο κύκλος των εσωκομματικών διαβουλεύσεων για να αλλαγή ηγεσίας.
Στην ισπανική πολιτική ιστορία σπάνια συνηθίζεται ηγέτης κόμματος να διατηρεί τα ηνία έπειτα από μια πολιτική ήττα. Αν και, όπως επισημαίνει η El Mundo, η περίπτωση Ραχόι είναι ιδιάζουσα, καθώς ποτέ πριν δεν είχε υπερψηφιστεί πρόταση μομφής.
Με την άποψη αυτή συγκρούεται η εθνική επιτροπή του Λαϊκού κόμματος, που υποστηρίζει πως ο Ραχόι εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ενότητά του, εκτιμώντας πως η παραίτησή του απλώς και μόνο θα διευκόλυνε την εκλογή του Σάντσεθ, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο, καθώς στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή χρειάζεται απλώς μία απλή πλειοψηφία.
Bloomberg: Ο Ραχόι πέφτει πληρώνοντας διαφθορά ετών στην Ισπανία
Εκλεγμένος το 2011 εν μέσω σφοδρής κρίσης για την ισπανική οικονομία, ο Μαριάνο Ραχόι ανέλαβε να την σώσει από την καταστροφή στην οποία την οδηγούσε η ραγδαία πτώση της αγοράς ακινήτων. Χάρη στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης που παρασχέθηκε στην Ισπανία ο Ραχόι κατάφερε να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και να θέσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη που συνεχίζεται τώρα για πέμπτη χρονιά.
Αλλά οι σπόροι της αποχώρησής του βρίσκονταν εκεί από την αρχή, σχολιάζει το Bloomberg. Οι νέες εξουσίες που παραχωρήθηκαν στην κυβέρνηση της Καταλωνίας προκάλεσαν την αναζωπύρωση των αποσχιστικών τάσεων, που θα έπλητταν θανάσιμα την εξουσία του επτά χρόνια αργότερα, όταν η περιοχή προσπάθησε να απομακρυνθεί από την Ισπανία.
Το τελειωτικό χτύπημα στο Λαϊκό Κόμμα έδωσε η καταδίκη για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 29 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται πρώην στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η υπόθεση αυτή είναι που οδήγησε στην κατάθεση πρότασης μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην αποχώρηση του Μαριάνο Ραχόι από την πρωθυπουργία.
AP Photo/Francisco Seco
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου