Google+ To Φανάρι : Φωτογραφία που έχει υποστεί photoshop δείχνει την "πραγματική εικόνα" των βλέψεων του Ισραήλ και τον τρίτο Ναό του Σολομώντα

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Φωτογραφία που έχει υποστεί photoshop δείχνει την "πραγματική εικόνα" των βλέψεων του Ισραήλ και τον τρίτο Ναό του Σολομώντα


Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, φωτογραφήθηκε χθες δίπλα σε έναν άνδρα που κρατούσε μια αεροφωτογραφία της Ιερουσαλήμ, η οποία όμως είχε υποστεί photoshop. 
Στη φωτογραφία αυτή, ο Θόλος του Βράχου και το τέμενος αλ-Άκσα, στην Πλατεία των Τεμενών, έχουν εξαφανιστεί αφήνοντας τη θέση τους σε έναν εβραϊκό ναό που έχει αποκατασταθεί, προφανώς τον τρίτο Ναό του Σολομώντα....
Η αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε την αποδοκιμασία της και δήλωσε πως όλα αυτά έγιναν "εν αγνοία του διπλωμάτη".

Το μοντάζ ξεπερνά κάθε πρόκληση. Η Πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ, αλλά είναι επίσης ένας ιερός τόπος για τους Εβραίους –υπό την επωνυμία Όρος του Ναού– καθώς στο σημείο αυτό υψωνόταν ο ναός τον οποίο κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το έτος 70.

Το θέμα είναι ακόμη πιο ευαίσθητο καθώς το σημείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο παλαιστινιακό τμήμα της πόλης που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, και βρίσκεται στην καρδιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Για ιστορικούς λόγους, είναι υπό την κηδεμονία της Ιορδανίας, όμως όλες οι είσοδοι ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ενώ το σημείο είναι για τους μουσουλμάνους τόπος λατρείας όπου έρχονται για να προσευχηθούν χιλιάδες πιστοί κάθε εβδομάδα, οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να το επισκέπτονται μόνο συγκεκριμένες ώρες, αλλά απαγορεύεται να προσεύχονται εκεί.

Κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί αυτό το στάτους κβο κινδυνεύει να πυροδοτήσει την οργή των μουσουλμάνων. Μια όχι και τόσο μικρή ομάδα Εβραίων διεκδικεί την κυριαρχία του σημείου και δραστηριοποιούνται υπέρ της ανακατασκευής του ναού, και της καταστροφής του Θόλου του Βράχου. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, το όρος Μοριά (Mount Moriah), που βρίσκεται τώρα κάτω από τον Θόλο του Βράχου, είναι ο τόπος που υπήρχε ο αρχικός Ναός του Σολομώντα.

​Στο Ισραήλ σήμερα πραγματοποιούνται συνεχώς ανασκαφές στο χώρο γύρω από το τέμενος του Ομάρ εξοργίζοντας τους Άραβες που κατηγορούν τους Εβραίους ότι προσπαθούν να «γκρεμίσουν» το τέμενος για να κατασκευασθεί στην θέση του ο Τρίτος Ναός. Οι θρησκευόμενοι Ιουδαίοι συνδέουν την οικοδόμηση του Τρίτου Ναού με την έλευση του «Μεσσία», (που ακόμα περιμένουν)

Ενδεχόμενη αμερικανική υποστήριξη θα είχε έναν εκρηκτικό χαρακτήρα

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις, καθώς... "δεν γνώριζε"!

«Ο πρεσβευτής Φρίντμαν δεν γνώριζε τι έδειχνε η εικόνα που παρουσιάστηκε μπροστά του όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, «είναι πολύ απογοητευμένος». «Η αμερικανική πολιτική είναι απολύτως ξεκάθαρη: υποστηρίζουμε το στάτους κβο».

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην οργάνωση Ahiya στην πόλη Μπνέι Μπρακ, που βοηθά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. «Ζητάμε συγγνώμη από τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ και την πρεσβεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ahiya, μια εξαιρετικά ορθόδοξη μη κερδοσκοπική εταιρεία που εργάζεται για την ενδυνάμωση και την ένταξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και... υποστηρίζεται από την αμερικανική πρεσβεία!

«Ένα μέλος του προσωπικού της οργάνωσης παρουσίασε τη φωτογραφία στον πρεσβευτή εν "αγνοία της οργάνωσης", της πρεσβείας και του πρεσβευτή. Λυπούμαστε που μια ευτελής πολιτική χειρονομία αμαύρωσε αυτό το γεγονός», ανέφερε.

Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από δέκα ημέρες μετά τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Στο περιστατικό εμπλέκεται επίσης ένα πρόσωπο που δεν είναι καθόλου αρεστό στην παλαιστινιακή διοίκηση, ο πρεσβευτής Φρίντμαν, Εβραίος στο θρήσκευμα, τον οποίο κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι υποστηρίζει τον εποικισμό και ότι είναι ένθερμος συνήγορος των ισραηλινών συμφερόντων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου