Google+ To Φανάρι : Ακίνητα: Κοψοχρονιά (!) στα χέρια διεθνών funds

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ακίνητα: Κοψοχρονιά (!) στα χέρια διεθνών funds

Γιατί οι τράπεζες βάζουν τα «φιλέτα» σε μεγάλα «πακέτα» μαζί με προβληματικά κτίρια ή οικόπεδα
Από τον Φώτη Κόλλια
Οι αυστηρές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων θα οδηγήσουν σημαντικά ακίνητα στα χέρια διεθνών funds αντί πινακίου φακής. ...
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από όσα υποστήριζαν χθες, στο περιθώριο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στελέχη της αγοράς ακινήτων, που διοργανώθηκε με αφορμή το συνέδριο της Prodexpo, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος στις αρχές Νοεμβρίου.
Οπως εξήγησαν τα στελέχη της αγοράς real estate, από τα στοιχεία για τις πωλήσεις ακινήτων (που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια) που έκαναν οι τράπεζες μεμονωμένα, μέσω δικών τους ιστοσελίδων, προκύπτει ότι πέτυχαν τιμές κοντά στις αποτιμήσεις που είχαν λάβει από τους ειδικούς.

Τα ίδια στελέχη προβλέπουν ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με τα μεγάλα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, που έχουν ήδη ξεκινήσει να πωλούν οι τράπεζες σε ξένα funds. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, ότι μέσω του γνωστού σχεδίου Amoeba η Τράπεζα Πειραιώς πωλεί χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων περί τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, αλλά τα έσοδα που προσδοκά προσεγγίζουν τα 400.000.000 ευρώ.

Δηλαδή, οι τράπεζες πρέπει να είναι και ευχαριστημένες αν πάρουν 20 σεντ για κάθε ευρώ «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Γιατί οι τράπεζες δεν πωλούν μεμονωμένα τα καλά ακίνητα και τα βάζουν σε «πακέτα» μαζί με προβληματικά κτίρια ή οικόπεδα, με αποτέλεσμα να χαμηλώνουν οι τιμές; Διότι έχουν δεσμευτεί απέναντι στους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς ότι θα μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια τάχιστα μέσα στην επόμενη διετία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πωλήσεις μεγάλων πακέτων δανείων.

Κατά τα άλλα, χθες τα στελέχη της αγοράς υποστήριξαν ότι οι επενδύσεις των εταιριών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) θα φτάσουν φέτος τα 550.000.000 ευρώ. Θα κινηθούν δηλαδή στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως λίγο υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου