Google+ To Φανάρι : Δέσμες λέιζερ που θα πυροβολούν από τα μάτια σύντομα θα είναι μια πραγματικότητα

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Δέσμες λέιζερ που θα πυροβολούν από τα μάτια σύντομα θα είναι μια πραγματικότητα

Ο Σούπερμαν μπορούσε να πυροβολήσει με ακτίνες λέιζερ από τα μάτια του, όπως και ο μεταλλαγμένος Κύκλωπας στο X-Men, που διαθέτει τη δύναμη "οπτικών πυρών" που εκπέμπονται από τα μάτια του. Ερευνητές του πανεπιστημίου του St Andrews ετοιμάζουν αυτή την "υπερδύναμη"....
Λέιζερ στα μάτια - οφθαλμικά λέιζερ - μπορεί τώρα να είναι δυνατά με την ανάπτυξη μιας υπερβολικά λεπτής μεμβράνης λέιζερ χρησιμοποιώντας οργανικούς ημιαγωγούς. "Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για νέες εφαρμογές στον τομέα της ασφάλειας, της βιοφωτοτονίας και της φωτομεσικής", λέει η 'επιχρύσωση' της μελέτης.

Γράφοντας στο Nature Communications, οι ερευνητές εξηγούν ότι το όριο των μεμβρανών λέιζερ είναι συμβατό με τις απαιτήσεις για ασφαλή λειτουργία στο ανθρώπινο μάτι. Η ομάδα των Καθηγητών Malte Gather, Ifor Samuel και Graham Turnbull ήταν επίσης σε θέση να αποδείξουν το οφθαλμικό λέιζερ χρησιμοποιώντας το μάτι των αγελάδων ως μοντέλο συστήματος.
 
Το νέο λέιζερ προσεγγίζει το θεμελιώδες όριο συγκεκριμένου βάρους και πάχους, καθώς και την εξαιρετική μηχανική ευελιξία, που επιτρέπει την τοποθέτησή τους σε ένα φακό επαφής ή ένα χαρτονόμισμα.

Ο καθηγητής Malte Gather της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο δήλωσε: "Στην αρχαία Ελλάδα, ο Πλάτωνας πίστευε ότι η οπτική αντίληψη διαμεσολαβείται από «
οφθαλμικές ακτίνες» που εκπέμπονται ενεργά από τα μάτια για να ερευνήσουν το περιβάλλον.Η θεωρία των εκπομπών του Πλάτωνα έχει, φυσικά, μακρά διαψευσθεί, αλλά οι υπερήρωες με λέιζερ στα μάτια τους ζουν σε λαϊκό πολιτισμό και κόμικς. Η δουλειά μας αποτελεί ένα νέο ορόσημο στην ανάπτυξη λέιζερ και, ειδικότερα, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγγενώς μαλακά και εύπλαστα περιβάλλοντα, είτε σε αισθητήρες που μπορούν να φορεθούν είτε ως χαρακτηριστικό ελέγχου ταυτότητας σε χαρτονομίσματα".

​Ο καθηγητής Samuel δήλωσε: "Με τη βοήθεια μιας λεπτής πλαστικής μεμβράνης έχουμε κάνει μερικά από τα μικρότερα και ελαφρύτερα λέιζερ του κόσμου και τα βάζουμε σε φακούς επαφής και χαρτονομίσματα".

Η ομάδα απέδειξε επίσης ότι οι συσκευές ήταν εύκαμπτες και μηχανικά ανθεκτικές, ακόμα και όταν συνδέονται με άλλο αντικείμενο, και ότι οι οπτικές τους ιδιότητες δεν άλλαξαν κατά τη διάρκεια πολλών μηνών.


Το λέιζερ ενεργοποιείται όταν μια φωτεινή πηγή φωτίζεται επάνω σε αυτά, προκαλώντας την αλληλεπίδραση και φθορίζοντας, η ακτίνα της οποίας μπορεί στη συνέχεια να βγει έξω από το μάτι σε απόσταση περίπου 50cm.

Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications.

Μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι ο αιώνας μας εξελίσσεται ολοένα στον πιο παρανοϊκό και επικίνδυνο για την Ανθρωπότητα αιώνα που υπήρξε ποτέ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου