Google+ To Φανάρι : Ακαρδία: Δεν είναι σύμπτωμα κοινωνικής συμπεριφοράς, είναι πάθηση του νευρικού συστήματος με τάσεις επιδημικές

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ακαρδία: Δεν είναι σύμπτωμα κοινωνικής συμπεριφοράς, είναι πάθηση του νευρικού συστήματος με τάσεις επιδημικές

Ακαρδία είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν άκαρδο άνθρωπο:
​Μπορεί να σημαίνει την ολιγοψυχία, την έλλειψη θάρρους, αλλά συνήθως ως άκαρδος χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος δείχνει έλλειψη συμπόνοιας, ενσυναίσθησης, οίκτου, αγάπης, ακόμα και αδιαφορίας, ενώ η σκληρότητα και ο κυνισμός ίσως είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του
Σε γενικές γραμμές, ένας τέτοιος χαρακτήρας θα μπορούσε κανείς να πει ότι διαμορφώνεται από το στενό αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του και να αναλυθεί με κοινωνιολογικούς όρους. ..
Ωστόσο, είναι μόνο ιστορικοί, κοινωνιολογικοί, οικονομικοί, παιδαγωγικοί οι λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά ένα άτομο ή ένα κοινωνικό σύνολο;
Η απάντηση είναι ότι πέραν όλων αυτών των παραγόντων, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα νευρικό σύστημα καθορίζει και άμεσα τον χαρακτήρα. Και το νευρικό σύστημα ενός ατόμου, είναι ταυτόχρονα πομπός και δέκτης των νευρικών συστημάτων του στενού και ευρυτέρου κοινωνικού περιβάλλοντος του, αλλά και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η αλληλεπίδραση είναι συνεχής και διαρκώς μεταβαλλόμενη.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, εκτός από την ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αλλαγές και τον τρόπο σκέψης, δημιουργεί στο νευρικό σύστημα μια επικίνδυνη ανισορροπία, που ευνοεί τη διαμόρφωση ατόμων με χαρακτηριστικά ακαρδίας. Το φαινόμενο εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό και θα μπορούσε κανείς να του επιδώσει επιδημικό χαρακτήρα.

Ποιος ο ρόλος του νευρικού συστήματος

​Η γνώση για την ύπαρξη ενός ‘λεπτού ενεργειακού συστήματος’ του ανθρώπου είναι αρχέγονη και συναντάται σε πολλά κείμενα διαφορετικών πολιτισμών. Αποτελείται από επτά ενεργειακά κέντρα που είναι τοποθετημένα κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης και τρία ενεργειακά κανάλια, το αριστερό, το δεξί και το κεντρικό κανάλι.

​Τα τρία αυτά κανάλια αντιστοιχούν στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο διακρίνεται σε δυο συστήματα, το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, τα οποία έχουν ανταγωνιστική λειτουργία: το συμπαθητικό ετοιμάζει τον οργανισμό για μια οξεία κατάσταση όπου θα σπαταλήσει μεγάλη ενέργεια, ενώ το παρασυμπαθητικό έχει αντίθετη λειτουργία.
Το αριστερό και το δεξί κανάλι του ‘λεπτού ενεργειακού συστήματος’ αντιστοιχούν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενώ το κεντρικό κανάλι αντιστοιχεί στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, εκεί όπου λαμβάνει χώρα και ο διαλογισμός.
Το αριστερό κανάλι αντιστοιχεί στο αριστερό συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αρχίζει από το πρώτο ενεργειακό κέντρο και διασχίζει την αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης, διασταυρώνεται με το δεξί κανάλι στο οπτικό χίασμα και καταλήγει στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο Υπερεγώ.
Από το αριστερό κανάλι, γεννιούνται οι επιθυμίες μας, τα συναισθήματά μας και η διαίσθησή μας. Έχει σχέση με το παρελθόν, τις αναμνήσεις και αντιπροσωπεύει τη θηλυκή πλευρά της προσωπικότητάς μας, την πλευρά της μητέρας. Όταν το αριστερό κανάλι υπερλειτουργεί σε κάποιον άνθρωπο, αυτός θα είναι πολύ συναισθηματικός, κλαψιάρης,  ηττοπαθής και απαισιόδοξος και θα παραπονιέται συνεχώς. Προσκολλημένος στο παρελθόν, υιοθετεί συχνά το ρόλο του θύματος στη ζωή, αφήνοντας τους άλλους να τον καταπιέζουν. Είναι ληθαργικός, χωρίς ενέργεια για δράση και κατά συνέπεια τα όργανα του σώματος τους γίνονται επίσης ληθαργικά.
Το δεξί κανάλι αντιστοιχεί στο δεξιό συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ξεκινά από το δεύτερο ενεργειακό κέντρο, διασχίζει τη δεξιά πλευρά της σπονδυλικής στήλης διασταυρώνεται με το αριστερό κανάλι στο οπτικό χίασμα και καταλήγει στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο Εγώ.
Είναι το κανάλι της δράσης και του δυναμισμού. Έχει σχέση με το μέλλον, και με την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να πραγματοποιεί τις επιθυμίες που δημιουργούνται στην αριστερή πλευρά. Είναι η αρσενική πλευρά της προσωπικότητάς μας, η πλευρά του πατέρα. Όταν το δεξί κανάλι υπερλειτουργεί, οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του ανθρώπου, σωματική και νοητική. Η υπερβολική σκέψη, η οργάνωση, ο συνεχής προγραμματισμός και η ασυγκράτητη φιλοδοξία το εξαντλούν. Τα άτομα αυτά έχουν την τάση να επιβάλλουν το δικό τους  δίκιο ως εγωιστές και καταπιεστικοί. Θέλουν εξουσία και αρχηγικές θέσεις, αλλά και χρήμα. Βρίσκονται συχνά σε ένταση, νευρικότητα και θυμό. Τους λείπει η ενσυναίσθηση.
Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες 

Οι ρυθμοί του Δυτικού τρόπου ζωής, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, “σπρώχνουν” τους ανθρώπους προς το δεξί κανάλι. Πρέπει να τα προλάβουν όλα, να οργανώσουν τη μέρα. Η οργάνωση μάλιστα είναι πλέον απαίτηση όλων των επιχειρήσεων με χρονοδιαγράμματα και αξιολογήσεις.
Μια άλλη αιτία αλλοίωσης της ισορροπίας των ενεργειακών καναλιών είναι μέσω της εκπαίδευσης. Από την εποχή του Διαφωτισμού και μετά, ο ορθολογισμός και η επιστήμη τείνουν να καταργήσουν κάθε πνευματική προσέγγιση της ύπαρξης μας αλλά και της αντίληψης μας για το σύμπαν. Η ύλη θριαμβεύει ενάντια της αντιύλης, που είναι το Πνεύμα, κι ας είναι αντικείμενο μελέτης επιστημόνων.
Η αύξηση του Αθεϊσμού, ο ορθολογισμός και η εκλογίκευση των πάντων, σπιντάρουν συνεχώς το δεξί κανάλι. Είναι αξιοπερίεργο ότι το βασικό επιχείρημα των Αγνωστικιστών είναι η μη απόδειξη του Θείου μέσω των αισθήσεων μας, ενώ παράλληλα μπορούν να κάνουν χρήση της ασύρματης τεχνολογίας που βασίζεται σε μικροκύματα που επίσης δεν είναι αντιληπτά από τις αισθήσεις. Ωστόσο οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι είναι αντιληπτά από το λεπτό νευρικό μας σύστημα, μέσω των συχνοτήτων της, που δεν είναι καθόλου φιλικές προς εμάς και το περιβάλλον. Αϋπνία, νευρικότητα, ζάλη, ένταση που καταγράφονται ως συμπτώματα από την ακτινοβολία της ασύρματης τεχνολογίας είναι δείγματα υπερλειτουργίας του δεξιού καναλιού, ενώ η κατάθλιψη είναι το τελικό αποτέλεσμα που αφορά στο αριστερό κανάλι, το οποίο από ένα σημείο και μετά “στραγγίζει”, επίσης.
Τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα της σύγχρονης κοινωνίας συμβάλλουν επίσης στη διέγερση του δεξιού καναλιού. Η μουσική των διαφημίσεων συνήθως είναι δυνατή και επιθετική, οι ταινίες ως επί τo πλείστον βίαιες, περιέργως ακόμα κι όταν είναι ερωτικές γιατί προβάλλουν το σεξ αλλά όχι το συναίσθημα, ηλεκτρονική μουσική και heavy metal ρίχνουν εντελώς λάδι στη φωτιά του δεξιού καναλιού, οι ειδήσεις στην συντριπτική πλειοψηφία τους στρεσογόνες.
Η ζωή στους ήχους και την μόλυνση της πόλης, και η έλλειψη επαφής με τη Φύση, είναι μόνιμα στην “πρίζα”!

Άκαρδος όπως… τρελός!



το απόφθεγμα – σημάδι των καιρών μας…

Τα λεφτά ζητούν κι άλλα λεφτά. Η έλλειψή τους φέρνει επίσης άγχος. Η εξουσία στρεσάρεται στη σκέψη της απώλειας της. Η απόκτηση της αποζητά πολλές φορές μέσα που δεν επιδέχονται συναισθήματα και μαλακό χαρακτήρα. Η επιβίωση γίνεται αφορμή να ισχύει “ο θάνατος σου, η ζωή μου”.
Έτσι γεννιούνται στρατιές άκαρδων ανθρώπων, που εκφράζονται λίγο ως πολύ ανάλογα με τη θέση και την περίπτωση τους. Η συλλογική υπερλειτουργία του δεξιού καναλιού λόγω κοινωνικών και περιβαλλοτνικών παραγόντων, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του “μπαλονιού” του, που είναι το συλλογικό Εγώ. Το αριστερό κανάλι κουράζεται να ανταποκριθεί στις συνεχείς απαιτήσεις του δεξιού και η καρδιά κλείνει. Παγώνει.
Ο άκαρδος άνθρωπος είναι τις περισσότερες φορές κάτι σαν τον τρελό. Δεν έχει επίγνωση της κατάστασης του. Την θεωρεί απόλυτα φυσική, όπως και ο τρελός δεν καταλαβαίνει την τρέλα του. Δεν είναι να απορεί κανείς, αφού πρόκειται για τα δυο μπαλόνια -Εγώ & Υπερεγώ- που, όσο φουσκώνουν, τόσο πιο δύσκολο γίνονται αντιληπτά από το ίδιο το άτομο, και δύσκολα τα ξεφορτώνεται κανείς.

​Είναι σχεδόν αδύνατον να πείσεις έναν άκαρδο, κυνικό και ψυχρό άνθρωπο ότι θα πρέπει να αλλάξει στάση. Πόσο μάλλον να του την αλλάξει κανείς χωρίς να θέλει ο ίδιος. Η ίδια η ζωή, πολλές φορές, έχει τύχει να “ρίξει χαστούκια”, με αποτέλεσμα να φύγει κάποιος από το ατέρμονο ταξίδι του στο δεξί κανάλι, και… “να συνέλθει” μετά από κάποιο έντονο περιστατικό που ίσως τον ρίξει στην θλίψη, δηλαδή στο αριστερό κανάλι.
Ωστόσο αν κάποιος έχει ακόμα μια μικρή δόση αυτογνωσίας κι επιθυμεί να κάνει μέσα του την αλλαγή, η καλύτερη μέθοδος είναι ο διαλογισμός. Φυσικά, ένας ορθολογιστής και control freak άνθρωπος, θα δυσκολευτεί να ασπαστεί μια τέτοια μέθοδο.
Περίπατοι στη φύση, ενασχόληση με ένα κατοικίδιο, ανάγνωση ρομαντικών ιστοριών, ταινίες με τρυφερό περιεχόμενο, κλασσική μουσική, όμορφα ντοκιμαντέρ με φύση/ζώα, λιγότερη χρήση ασύρματης τεχνολογίας, διατροφή που δεν αρμόζει στην υπέρταση, λιγότερη σωματική και νοητική δραστηριότητα, ίσως είναι ένα καλό πακέτο για αρχή, για να κατέβει το δεξί κανάλι, να μαλακώσει η καρδιά και να αρχίσει να επαναλειτουργεί. Πριν πικράνει όσους την περιβάλλουν και πριν την βρει ένα τελικό μπλακ άουτ, που λέγεται έμφραγμα…
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου