Google+ To Φανάρι : Η παγκόσμια φούσκα του χρέους πιο ψηλά από ποτέ στα 164 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Η παγκόσμια φούσκα του χρέους πιο ψηλά από ποτέ στα 164 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Ο "κόσμος" είναι πλέον κατά 12% του ΑΕΠ πιο χρεωμένος από ό, τι ήταν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης το 2009, λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η Κίνα χαρακτηρίστηκε ως "κινητήρια δύναμη" πίσω από τα νέα επίπεδα χρέους....

Σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου, το παγκόσμιο χρέος είναι σε ιστορικά υψηλό, φθάνοντας το αντίστοιχο 225% του ΑΕΠ.

«Εκατόν εξήντα τέσσερα τρισεκατομμύρια είναι ένας τεράστιος αριθμός», δήλωσε ο Vitor Gaspar, επικεφαλής του τμήματος φορολογικών ​υποθέσεων του ΔΝΤ. «Όταν μιλάμε για τους κινδύνους που προκύπτουν στον ορίζοντα, ένας από τους κινδύνους έχει να κάνει με το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος».

Το χρέος θα μπορούσε να δυσκολέψει τις χώρες να ανταποκριθούν στην επόμενη ύφεση και να εξοφλήσουν τα χρέη, εάν οι όροι χρηματοδότησης σφίξουν, σύμφωνα με το ταμείο.
Είπε ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης του ιδιωτικού χρέους από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου χρέους.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο λόγος για τη συσσώρευση χρέους είναι η οικονομική κατάρρευση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και η πολιτική αντίδραση σε αυτή την κρίση.

Κατηγόρησε επίσης τις συνέπειες της συντριβής των τιμών των βασικών εμπορευμάτων το 2014, καθώς και την ταχεία αύξηση των δαπανών στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, είπε ότι «τα δημοσιονομικά κίνητρα συμβαίνουν όταν η οικονομία πλησιάζει την πλήρη απασχόληση, διατηρώντας τα συνολικά ελλείμματα πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (πέντε τοις εκατό του ΑΕΠ) τα επόμενα τρία χρόνια».

Η έκθεση ανέφερε τις ΗΠΑ ως τη μοναδική προηγμένη οικονομία που αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση του χρέους της αναλογικά με το ΑΕΠ της κατά την επόμενη πενταετία. Το ΔΝΤ έχει αποδώσει αυτό στις φορολογικές περικοπές του Προέδρου Donald Trump και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, 19 χώρες έχουν φτάσει ή υπερβαίνουν το ταβάνι των χρεών τους φέτος.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών τους αποθεμάτων. Κάλεσε τις ΗΠΑ, των οποίων το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 1 τρις ​​δολάρια μέχρι το 2020, να «επαναβαθμολογήσει» τη δημοσιονομική τους πολιτική, ώστε τα επίπεδα του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να μειωθούν μεσοπρόθεσμα.

Φυσικά όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί όταν διαβάζουμε σχετικά με το χρέος του "κόσμου", μας φαίνεται κάτι γενικό και αόριστο, κάτι σαν... την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή". Άλλος... "μπιπ", κι άλλος πληρώνει. Άλλος λερώνει, κι άλλος πληρώνει. Γιατί αυτές οι οικονομικές αναλύσεις δεν έχουν απολύτως καμία αξία αν δεν μπουν πλάι σε εκείνες που λένε: Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνουν, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.  

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου