Google+ To Φανάρι : Moody’s: Σκουπίδια “παρά κάτι” τα τουρκικά ομόλογα…

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Moody’s: Σκουπίδια “παρά κάτι” τα τουρκικά ομόλογα…

Στον σύγχρονο κόσμο δεν χρειάζεται να αντιδράσεις αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα, καθώς εάν έχεις την απαραίτητη πολυδιάστατη ισχύ, τότε τα πλήγματα σου μπορεί να είναι μη στρατιωτικά και να φέρουν ακόμα και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό θα συνειδητοποιήσει ταχέως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τείνει να πιστέψει ότι η χώρα του είναι άτρωτη, κάτι σαν υπερδύναμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης (rating agency) Moody’s, υποβάθμισε τα τουρκικά ομόλογα σε κατηγορία πολύ κοντά σε αυτή των «σκουπιδιών» (junk bonds) σε μια τραγική ειρωνεία της Ιστορίας...

Πριν λίγο καιρό η Ελλάδα γινόταν στόχος λοιδοριών από την πλευρά Τούρκων αξιωματούχων διότι βρισκόταν σε δυσμενή θέση, ενώ κάτι περίεργοι τύποι σαν τον πρώην υπουργό με αρμοδιότητα το χαρτοφυλάκιο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κόμπαζε λέγοντας ότι εάν οι Ευρωπαίοι εντάξουν τη χώρα του στην ΕΕ… υπόσχεται να τους μάθει το μυστικό της οικονομικής τους επιτυχίας!
Συγκεκριμένα, η τουρκική πιστοληπτική αξιοπιστία υποβαθμίστηκε στη βαθμίδα Ba2 από η Ba1, με σταθερή – προς το παρόν – προοπτική, με τη Moody’s όμως να εκφράζει ζωηρές ανησυχίες για την πολιτική αβεβαιότητα μέσα κι έξω από τη χώρα, συν την κατάρρευση των θεσμών σε μια ολοένα και πιο δεσποτική Τουρκία.
Επίσης ανησυχία προκύπτει και για τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, το εξωτερικό χρέος που αυξήθηκε, ενώ και η εσωτερική και εξωτερική κατάσταση, μπορεί μόνο μετριοπαθώς να αποκληθεί με τον συνήθη στις εκθέσεις αυτές όρο «αβεβαιότητα».
Ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια αιφνιδιαστική της τρέχουσας τάσης στον τομέα της εισροής ξένων κεφαλαίων, περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, αλλά και μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, ενώ οι παρεμβάσεις του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα παριστάνοντας και τον οικονομολόγο, υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης, η προεκλογική επί της ουσίας περίοδος που συνδέεται με παροχολογία με χρήματα που δεν υπάρχουν (σ.σ. τι θυμίζει, τι θυμίζει…) δεν επιτρέπει την εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ως γνωστόν και από την ελληνική εμπειρία, τα προβλήματα όταν τα κουκουλώνεις δεν τα εξαφανίζεις, απλά εξασφαλίζεις να τα βρεις μπροστά σου στο μέλλον σε χειρότερη μορφή.
Κι ας το ρίξει ο Ταΐπ ξανά στη συνωμοσιολογία ότι σκοτεινά κέντρα απεργάζονται την καταστροφή της Τουρκίας. Τα καταφέρνουν πολύ καλά και μόνοι τους, οπότε τα κέντρα παραμένουν παραηρητές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου