Google+ To Φανάρι : Τα μυστικά του νέου «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Τα μυστικά του νέου «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακαίνισης ενεργειακής - αναβάθμισης των οικιών τους
Ρεπορτάζ Β. Παπακωνσταντόπουλος
Ταχύτητα, πληρότητα, νομιμότητα. Στις τρεις αυτές λέξεις κρύβονται τα μυστικά του νέου «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», που παρέχει επιδοτήσεις έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. ...
Ταχύτητα, γιατί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ανά περιφέρεια θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που της αναλογούν, κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν. 

Πληρότητα, γιατί, αν οι φάκελοι που κατατεθούν έχουν ελλείψεις, το σύστημα θα απορρίπτει την αίτηση και θα εξετάζουν την επόμενη. Και, τέλος, νομιμότητα, αφού για να κάνει κάποιος χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του προγράμματος θα πρέπει το ακίνητό του είτε να υφίσταται νόμιμα είτε να έχει νομιμοποιηθεί οποιαδήποτε πολεοδομική παράβαση, με αποπληρωμένο ολόκληρο το πρόστιμο. Μία άλλη σημαντική παράμετρος του προγράμματος έγκειται στο ότι όλες οι επεμβάσεις ανακαίνισης - ενεργειακής αναβάθμισης και όλες οι επιθεωρήσεις από ενεργειακό επιθεωρητή θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις 27 Νοεμβρίου 2017.
Η προϋπόθεση
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος είχε εκδώσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης πριν από τις 26 Νοεμβρίου 2017 πρέπει να το επανεκδώσει. Η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα / αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση. Προκαταβολή προβλέπεται μόνο για όσους κάνουν χρήση τραπεζικού δανεισμού. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης.

Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα δύνανται να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία τους, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική ικανότητά τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του ενεργειακού επιθεωρητή θα καλύπτεται από το πρόγραμμα, εφόσον βέβαια η αίτηση έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Τα έργα των ωφελουμένων θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε εννέα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.
Για ποιες εργασίες καλύπτονται οι δαπάνες
Το «Εξοικονομώ ΙΙ» καλύπτει δαπάνες για: α) αντικατάσταση κουφωμάτων, εξαιρουμένων των «ανοιγμάτων» προς εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος), β) τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως παντζούρια και ρολά, γ) εγκατάσταση θερμομόνωσης εντός του κτιρίου, χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα, καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.). Για να καλυφθούν οι εν λόγω δαπάνες, όπως λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές, πρέπει να πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι πληρούνται τα κριτήρια ως προς την ανάλυση και την εκπομπή καυσαερίων, δ) αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού (π.χ. ηλιακός θερμοσίφωνας).
Οι (κρίσιμες) ημερομηνίες για υποβολή αίτησης ανάλογα με τον τόπο κατοικίας
Το ενδιαφέρον των πολιτών για να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα είναι τεράστιο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την πρώτη μέρα λειτουργίας της ειδικής ιστοσελίδας (exoikonomisi.ypen.gr) έγιναν από ενδιαφερόμενους 1.500.000 προσπάθειες εισόδου από όλη την Ελλάδα, με συνέπεια η πλατφόρμα να καταρρεύσει.

Ετσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία σε τρεις δόσεις, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα.
Σήμερα λοιπόν, πάντα εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα θα ανοίξει μόνο για την ανατολική Μακεδονία - Θράκη, την κεντρική Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη δυτική Ελλάδα.
Μία εβδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου δηλαδή, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι που κατοικούν σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.
Τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα για τους κατοίκους της Αττικής και του νότιου Αιγαίου.

Τα στοιχεία που πρόλαβαν να καταχωριστούν θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια, χωρίς πάντως κάποιος να έχει ολοκληρώσει την υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, που έγινε μετά την κατάρευση του συστήματος, συνολικά οι πόροι του προγράμματος επαρκούν για τη χρηματοδότηση μόνο 40.000 ωφελουμένων.
Τα κριτήρια και οι κατηγορίες για την επιδότηση που δεν θα ξεπερνά το 70%
Το ποσοστό της επιδότησης υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας επτά κατηγορίες.

Δύνανται να συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα, που έχουν δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας σε κατοικία, με ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 40.000 ή τα 50.000 ευρώ αντίστοιχα.
Αν δεν ξεπερνά αυτό το πλαφόν, τότε το ποσοστό της επιδότησής του θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται και το οποίο είναι 60% για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και 40% για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 20.000 ευρώ.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεπεράσει το 70%.

Το ανώτατο ποσό επιδότησης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι για μία παρέμβαση συνολικού ύψους 25.000 ευρώ είναι 17.500 ευρώ.
Το ύψος των δανείων
Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατ’ ανώτερο), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από τέσσερα έως έξι χρόνια.
Ο τελικός ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.
Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου