Google+ To Φανάρι : Η "τιμωρία" της Ελλάδας - Έτσι «τελείωσαν» έναν ολόκληρο λαό

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Η "τιμωρία" της Ελλάδας - Έτσι «τελείωσαν» έναν ολόκληρο λαό

Του Άρη Δημόπουλου
Εδώ και 9 περίπου χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες μίας βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, μέτρων λιτότητας που εκτός του ότι δεν έχουν αντίκρισμα, πάντοτε περιβάλλονταν από την δήθεν "θυσία" του ελληνικού λαού για τη διάσωση της χώρας...

Η "τιμωρία" των Ελλήνων μέσω από εξοντωτικά μνημόνια που βαπτίστηκαν "προγράμματα ή συμφωνίες", πέρασε αποκλειστικά και μόνο μέσα από την σταδιακή φτωχοποίησή τους, την διάλυσή τους και μοιραία στην ταπείνωσή τους. 
Εν έτει 2018, και ενώ ήδη από το 2010 (στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου) θα έπρεπε να είχαμε ορθοποδήσει αρκετές φορές, μία ολόκληρη κοινωνία υποχρεούται να καταβάλει τους μεγαλύτερους φόρους που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που «τελειώνει» αυτομάτως οποιαδήποτε υγιή προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η "Καθημερινή" επικαλούμενη τον ΟΟΣΑ είναι ενδεικτικά:
- Η Ελλάδα για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχει τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή φυσικών προσώπων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο ανώτατος συντελεστής μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται στο 55%. Σε υψηλότερη θέση είναι η Σουηδία με τον συντελεστή να διαμορφώνεται στο 57,1%, η Δανία με 55,8% και η Πορτογαλία με 56,2%. Αντίθετα, η Βουλγαρία από το 2008 μέχρι και σήμερα διατηρεί σταθερό τον συντελεστή στο 10%. Στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων αυξάνεται σταδιακά και συγκεκριμένα από 40% που ήταν το 2008 έχει φθάσει στο 55%.
Από το 2017 ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής έχει φθάσει στο 45% και για τα εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 10%.
- Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η φορολογία για τις οικογένειες με παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ένα ζευγάρι με μέσο μισθό (ο οποίος με βάση τα στοιχεία της Ε.Ε. ανέρχεται περίπου στα 850-800 ευρώ) και δύο παιδιά πληρώνει το 38,2% του εισοδήματός του στην εφορία. Αντίθετα, στην Ιρλανδία οι φορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο 13,6%, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν ξεπερνά το 30%.

Το "εκρηκτικό κοκτέιλ" 
Δυστυχώς δεν είναι μόνο η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια αυτό συντελείται ταυτόχρονα με την ραγδαία μείωση των αποδοχών (μισθών), κάτι που καθιστά την χώρα μας πρωταθλήτρια στην μείωση των μισθών.
Πιο συγκεκριμένα στις εννέα χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς στην Ε.Ε., στα χρόνια της κρίσης, περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία μάλιστα έχει σημειώσει τη σημαντικότερη υποχώρηση κατά την τελευταία επταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).
Με τις μειώσεις των αποδοχών να υφίστανται από κοινού με την παράλογα υψηλή (ακόμη και στην μνημονιακή Ελλάδα) φορολογία, είναι φυσικό και επόμενο η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να έχει πέσει στα τάρταρα, κάτι που βεβαίως έχει με την σειρά του αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα μία σειρά από υπερβολικές αυξήσεις έμμεσων φόρων κατά τα τελευταία έτη, δημιούργησε μία σοβιετ οικονομία, ένα "άγονο" οικονομικά περιβάλλον, μη φιλικό σε οποιονδήποτε ήθελε να ανοίξει έστω και μία επιχείρηση. 
Η ταπείνωση λοιπόν των Ελλήνων μοιάζει σήμερα σαν ένα "βαρέλι δίχως πάτο", την ώρα που ετοιμάζονται ήδη νέα "φρέσκα" μέτρα λιτότητας για το 2019.
Και όλα αυτά μετά από 8 χρόνια αυστηρής λιτότητας και 3 χρόνων της "πρώτης φοράς αριστεράς":



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου