Google+ To Φανάρι : Λύση-ανάσα για δανειολήπτες του ΟΕΚ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Λύση-ανάσα για δανειολήπτες του ΟΕΚ

Προβλέπονται διαγραφή οφειλών, εκπτώσεις, παραγραφή τόκων και επιμήκυνση έως και 10 χρόνια
Της Αγγελικής Μαρίνου
Διαγραφή οφειλών, εκπτώσεις, παραγραφή τόκων και επιμήκυνση έως και 10 έτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η ευνοϊκή ρύθμιση δανείων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που αφορά περισσότερους από 80.000 δανειολήπτες....

Η απόφαση, που υπέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προβλέπει πρόσθετους ειδικούς όρους αποπληρωμής των δανείων για ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα ΑμεΑ, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι χήρες/οι με προστατευόμενα μέλη.

Με τη ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ 50.000 δανειολήπτες θα δουν την οφειλή τους (συνολικού ύψους 670.000.000 ευρώ) να μηδενίζεται, καθώς χρωστούν λιγότερα από 6.000 ευρώ στον οργανισμό ή έχουν πληρώσει το 60% του αρχικού δανείου. Με τον τρόπο αυτόν διαγράφεται ένα μεγάλο τμήμα του συνολικού χρέους του 1,46 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί από τους δανειολήπτες και επιβαρύνει εδώ και μια πενταετία τον ΟΑΕΔ, στον οποίο ενσωματώθηκε ο ΟΕΚ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», προωθείται και νέα ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ από τράπεζες, όπου ο οργανισμός επιδοτούσε το επιτόκιο στους δικαιούχους τους.

Ευνοϊκοί όροι
Με τη νέα ρύθμιση, όλοι οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τέως ΟΕΚ θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:
• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ. Αυτοί οι 35.000 δανειολήπτες, που το συνολικό χρέος τους (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο + τόκοι υπερημερίας) είναι μικρότερο των 6.000 ευρώ, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους.
• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του τελικού ποσού δανείου. Γι' αυτούς το δάνειο θεωρείται εξοφληθέν και καμία απαίτηση δεν υφίσταται έναντι του δανειολήπτη.
• Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.
• Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.
• Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
• Εκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.
• Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
• Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολυτέκνους.
• Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 έτη.
• Ειδικά μέτρα για τους ανέργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής. Οι άνεργοι οφειλέτες δύνανται με αίτησή τους να ζητούν από τον ΟΑΕΔ την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για έξι μήνες και συνολικά για τρία έτη, χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στον χρόνο εξόφλησης.
• Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής. Εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το 60% του τελικού ποσού δανείου εντός πέντε ετών, δικαιούται μείωση 40%, ενώ εφόσον καταβάλει το 80% εντός οκτώ ετών, δικαιούται μείωση 20% στο τελικό ποσό του δανείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεση των εργατικών κατοικιών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τα Ταμεία έως την αποπληρωμή του τιμήματος στον πρώην ΟΕΚ, που πλέον έχει μεταβιβαστεί στον ΟΑΕ∆.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου