Google+ To Φανάρι : «Σάρωσε» την Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία – Καταστροφές σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Πρέβεζα

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

«Σάρωσε» την Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία – Καταστροφές σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Πρέβεζα

Δεκάδες νοικοκυριά στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και την Πρέβεζα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία που έπληξε την Δυτική Ελλάδα, με τις ευρύτερες περιοχές των τριών πόλεων να έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα της, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις.  ...

Oι δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, μετά από απόφαση του συντονιστικού οργάνου που συνεδρίασε το Σάββατο στο Μεσολόγγι, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα.
Στην περιοχή του Αγρινίου πλημμύρισε μεγάλος αριθμός υπογείων σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα, Παραβόλα και Παπαδάτες.
Σύμφωνα με το agriniopress.gr, παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες νοικοκυριά στις παραπάνω κοινότητες, δύσκολα οι πληγέντες άφησαν τις περιούσιες τους, για να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο του Αγρινίου, μετά από κάλεσμα του Δήμου. Συγκεκριμένα, οι πλημμυροπαθείς προτιμούν να κοιμηθούν με βάρδιες ή σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων, παρά να απομακρυνθούν από τις περιουσίες τους.
Εκτεταμένες είναι, σύμφωνα με τον απολογισμό του δήμου Μεσολογγίου, οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών, κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου.
Ειδικότερα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, Άγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι.
Τα μηχανήματα του δήμου καταβάλλουν προσπάθειες διάνοιξης κοινοτικών δρόμων των τοπικών κοινοτήτων Χρυσοβεργίου, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνάς, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τα σπίτια τους, τους αγροτικούς και αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές και τους στάβλουν στους οποίους βρίσκονται τα ζώα τους.
Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης αποκαθιστούν το δίκτυο υδροδότησης στους οικισμούς Μαγούλες και Χαλίκι, ενώ τα προβλήματα στην ύδρευση συνεχίζονται στην κοινότητα των Φραγκουλέικων, καθώς οι κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του φαραγγιού της Κλεισούρας, και η υποχώρηση του οδοστρώματος, δεν επιτρέπουν την διέλευση των μηχανημάτων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή θα παραμείνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου η νέα εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου, έως το κόμβο Συκιάς, λόγω της καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα από την έντονη βροχόπτωση.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται, είτε μέσω της Ιόνιας Οδού, είτε μέσω του παράπλευρου επαρχιακού οδικού δικτύου, ανάλογα με τον προορισμό των οχημάτων. Επίσης, κλειστή είναι στο 10ο χιλιόμετρο η επαρχιακή οδός Χάνι Μπάγια προς Μάστρο και κυκλοφορία γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού. Ακόμη, κλειστή είναι στο έκτο χιλιόμετρο η επαρχιακή οδός Παραβόλα – Καλλιθέα – Προυσού και η κυκλοφορία γίνεται μέσω Θέρμου – Λευκού, ενώ κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός Καλλιθέα -Λαμπίρι έως τα όρια του νομού, όπως επίσης και η οδός Φραγκουλέικα – Ελληνικά.
Από τη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε πάνω από 350 κλήσεις στο τηλεφωνικό της κέντρο, ενώ αντλήσεις υδάτων από καταστήματα, οικίες, υπόγεια κλπ, ξεπέρασαν τις 100 και συνεχίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, η Πυροσβεστική επενέβη σε 25 περιπτώσεις για τον απεγκλωβισμό και την  απομάκρυνση ατόμων που αδυνατούσαν να φύγουν από πλημμυρισμένες περιοχές.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου