Google+ To Φανάρι : Η Ακατανόητη Πρόσκληση στον Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η Ακατανόητη Πρόσκληση στον Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα

Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε ο ήρωας των Κυπρίων όταν αναφώνησε το αυτονόητο: «όχι στρατεύματα κατοχής και όχι εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο ». Τώρα, βέβαια, οι Κύπριοι μούδιασαν όταν στην επίσκεψή του στην Άγκυρα παρέδωσε στον Ερντογάν την πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφτεί την Αθήνα. ...Η πρόσκληση, βέβαια, ήταν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι Κύπριοι είχαν άγνοια για αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και φαίνεται ότι και οι Αμερικανοί δεν είχαν ενημερωθεί.
Εκτός βέβαια εάν ένας βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης έχει δίκιο, όταν μου εξήγησε ότι μπορεί να ήταν και πρωτοβουλία των ΗΠΑ, διότι θέλουν να φέρουν πάλι στο προσκήνιο το αγαπημένο τους θέμα, της «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και όχι μόνο. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά σκέφτονται να συμπεριλάβουν και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Έτσι θα μοιράσουν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Οι πρωτοβουλίες του Κοτζιά δείχνουν μια Βαρουφάκεια συμπεριφορά και οι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ έχουν παντελή άγνοια των κινήσεών του. Έχει προσλάβει άτομα από την «Ομάδα Σημίτη», που αντιπαθεί ιδιαίτερα την ΑΟΖ, δεν γνωρίζει την Αμερική και είναι φιλικά προσκείμενη στην Τουρκία.
Ο πιο αριστερός υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν γνωρίζει καθόλου την Αμερική και έχει έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με δυο στελέχη της κυβέρνησης,  που γνωρίζουν άριστα τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σίγουρα, ο Ερντογάν θα βγει πολύ κερδισμένος από την επίσκεψή του στην πατρίδα μας. Έρχεται για να πάρει και όχι για να δώσει.
Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσφατα, προσπάθησε να μειώσει, σωστά, τη σημασία της παρουσίας του Τούρκου Αντιπροέδρου στην Αθήνα. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας δεν δέχτηκε τον Χακάν Τσαβούσογλου, αλλά τον παρέπεμψε στον Αντιπρόεδρο Δραγασάκη, που έχει μεσάνυχτα από εξωτερική πολιτική. Βέβαια, ο Αλέξης θα τρέξει μετά βαΐων και κλάδων να υποδεχτεί τον Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
Οι πρωτοβουλίες του Κοτζιά δείχνουν μια Βαρουφάκεια συμπεριφορά και οι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ έχουν παντελή άγνοια των κινήσεών του. κυβέρνησης, που γνωρίζουν άριστα τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σίγουρα, ο Ερντογάν θα βγει πολύ κερδισμένος από την επίσκεψή του στην πατρίδα μας. Έρχεται για να πάρει και όχι για να δώσει.
Όταν έγινε πρόσφατα η διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5», οι Τούρκοι, με αμέριστο θράσος, διαμαρτυρήθηκαν  ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη  και επικαλούνται την συμφωνία των Παρισίων του 1947 «για απαγόρευση οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας στη Ρόδο. Βέβαια, η Ελλάδα αντέδρασε σωστά, εξηγώντας στην Τουρκία ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής.
Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών διαδίδουν την ύπαρξη «Δόγματος Κοτζιά». Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, γνώστης των Ελληνοτουρκικών θεμάτων:
«Το δόγμα του Κοτζιά είναι ότι τα προβλήματα και στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων και στις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων έχουν μεν τη σημασία τους, αλλά δεν απειλούν την εθνική ασφάλεια. Αντιθέτως, η ελληνοτουρκική διένεξη έχει γεωστρατηγικό χαρακτήρα και την απειλεί. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να επιδιωχθεί το κλείσιμο των βαλκανικών μετώπων με έντιμους συμβιβασμούς, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το τουρκικό πρόβλημα.» 
Σίγουρα ο έντιμος συμβιβασμός, όσον αφορά στα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε στην επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον,  όταν οι Αμερικανοί μας πρότειναν μόνο δυο επιλογές, «Νέα Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία». Όσον αφορά την Αλβανία ο Κοτζιάς δεν ενδιαφέρεται να επαναφέρει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών, που είχε πραγματοποιηθεί επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη και αργότερα φάνηκε ότι δεν άρεσε ούτε στους Ιταλούς.
Όπως έγραψε ένας ειδικός συνεργάτης στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου:
«Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει υιοθετήσει την στάση της τίμιας κόρης των παλαιών ασπρόμαυρων ταινιών που αδικείται από τον εκάστοτε κακό αλλά τελικά, με τη βοήθεια του από μηχανής θεού, διασώζεται και νυμφεύεται το καλό παλικάρι, στο τέλος. ……….. Στρατιωτικά επίσης η Ελλάδα έχει, δυστυχώς, αφεθεί να παρακμάσει. Με τρομακτικό, καθημερινό, αγώνα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χύνουν αίμα, όχι ιδρώτα, για να συντηρήσουν και να κρατήσουν επιχειρησιακά τα οπλικά συστήματα, τα πλοία, τα αεροσκάφη. Η Τουρκία των «μπουνταλάδων» όμως έχει αλλάξει. Κάποτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ορισμένοι επαΐοντες πανηγύριζαν την άνοδο Ερντογάν στην εξουσία διότι θα περιόριζε τους «κακούς» στρατιωτικούς που προκαλούσαν τις κρίσεις με την Ελλάδα, τις οποίες δεν θέλει ο τουρκικός λαός και οι πολιτικοί και άλλα συναφή…ευχάριστα. Στην πραγματικότητα η Τουρκία ακολουθεί, με αξιοθαύμαστη μάλιστα συνέπεια, παρά τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις, την ίδια εξωτερική πολιτική από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και μετά.»

Η Συνεκμετάλλευση των Θαλασσών μας

Εάν πραγματικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σκέφτονται να συζητήσουν συνεκμετάλλευση, θα πρόκειται για ένα μεγάλο ατόπημα. Πολλοί αναφέρουν ότι οι Τούρκοι απαιτούν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μαζί μας. Αυτό δεν είναι ακριβές. Οι πρώτοι διδάξαντες ήταν οι Αμερικανοί οι οποίοι δεν έχουν αλλάξει τακτική και φαίνεται ότι με τον Τραμπ Πρόεδρο επανέρχονται δριμύτεροι. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την λέξη «συνεκμετάλλευση» για πρώτη φορά το 1975. Οι ΗΠΑ ζήτησαν τότε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να ξεκινήσει συνομιλίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αλλά αυτός αρνήθηκε , κάτι που ενόχλησε πολύ τους Αμερικανούς. Αργότερα, οι Αμερικανοί ζήτησαν το ίδιο από τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και αυτός αρνήθηκε.  Είναι προφανές ότι ορισμένα σενάρια επανέρχονται. Κάτι τέτοιο ίσως να ήταν δυνατόν μόνο μετά από οριοθέτηση και μόνο σε περιοχές που συνορεύουν. Αυτό ακριβώς έχουν κάνει η Κύπρος και το Ισραήλ στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Οι Αμερικανοί δεν ζητούν συνεκμετάλλευση σε περιοχές που οι ΑΟΖ των δύο κρατών συνορεύουν, κάτι που θα ήταν λογικό, αλλά ζητούν να υπάρξει συνεκμετάλλευση σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος κάτι που αποτελεί, για να μη χρησιμοποιήσω κάποια άλλη λέξη, παγκόσμια πρωτοτυπία.

Γιατί αρνούμαστε την ανακήρυξη ΑΟΖ;

Πρέπει να πάμε πολύ πίσω για να καταλάβουμε αυτή την ελληνική άρνηση.
Την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε μια συνάντηση του τότε Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Τζούνη με τον Βρετανό Πρέσβη στην Αθήνα I.J.M. Sutherland . Σε αυτό το εμπιστευτικό έγγραφο, ο Βρετανός Πρέσβης περιγράφει την συνομιλία που είχε με τον Τζούνη στο γραφείο του στις 23 Ιανουαρίου 1979. Εξηγεί ότι την συνάντηση την ζήτησε ο Έλλην Πρέσβης για να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε με τους Τούρκους στην Βιέννη μεταξύ 9 και 12 Ιανουαρίου. Ο Τζούνης εξηγεί ότι σε μια συνάντηση στο Παρίσι τον Δεκέμβρη, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και να ανταλλάξουν χάρτες που θα δείχνουν που θα είναι η γραμμή οριοθέτησης της κάθε πλευράς,  χωρίς να προβάλουν τις μέγιστες θέσεις τους. Στην συνέχει αναφέρει ότι στις δυο πρώτες ημέρες στην Βιέννη δεν έγινε απολύτως τίποτα λόγω ενός σοβαρού καβγά, διότι οι Τούρκοι δεν ήθελαν να καταθέσουν τον χάρτη και αργότερα επέμειναν ότι θα δώσουν τον χάρτη σε μια μυστική συνάντηση με ελάχιστους παρόντες και από τις δύο πλευρές.
Φαίνεται ότι ο Τζούνης έδωσε στον Sutherland τον γνωστό σήμερα τουρκικό χάρτη , που μοιράζει στα δύο το Αιγαίο Πέλαγος με τον 38Ο παράλληλο. Η ελληνική πλευρά τα έχασε, γιατί δεν περίμενε έναν τέτοιον χάρτη που δεν έδινε δικαιώματα υφαλοκρηπίδας σε κανένα ελληνικό νησί. Ο χάρτης αντιπροσώπευε, για τους Τούρκους, την θεωρητική μέση γραμμή του Αιγαίου και δεν μετρούσε ούτε καν την Εύβοια και δεν έδινε υφαλοκρηπίδα ούτε στην Κρήτη. Απ’ ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, το ίδιο ζήτησε ο Τούρκος εκπρόσωπος σε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Μανώλη Γούναρη, εκπρόσωπο της Ελλάδας στην σύνοδο του CIESM στη Μασσαλία το 2013.
Ξαφνικά όμως όλα πάγωσαν και η Κυπριακή κυβέρνηση ξέχασε να στείλει στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Ίσως, όταν ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αθήνα, ο Αλέξης με τον Νίκο να τα βρούνε με τον Σουλτάνο αφήνοντας σύξυλους τους Κυπρίους, που τους θαυμάζουν.
Η πρόταση των Ελλήνων ήταν μια οριοθετημένη γραμμή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την τουρκική ακτή, αλλά τροποποίησαν τον χάρτη για να λάβουν υπόψη την φόρμουλα της «φυσικής προέκτασης».
Έτσι προτάθηκαν τρία «δάκτυλα»: μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, Λέσβου και Χίου και Χίου και Ικαρίας. Σε ερώτηση του Βρετανού Πρέσβη, ο Τζούνης απάντησε  ότι αυτή η διευθέτηση με τα «δάκτυλα» ήταν μικρή σε έκταση , αλλά ήταν η αρχική θέση της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθούσε. Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει και άλλη φόρμουλα,  όπου θα αναφερόταν το μέγεθος των «δακτύλων». Από την άλλη πλευρά φάνηκε ότι οι Τούρκοι δεν έδειχναν καμία διάθεση να  προσφέρουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Τέλος, ο Γιάννης Τζούνης εξήγησε στον Sutherland ότι η Ελλάδα προσφερόταν να αναλάβει δεσμεύσεις που θα περιλάμβαναν την εγγύηση της ελεύθερης κίνησης για τα τουρκικά πλοία από περιοχές που ανήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ότι κανένα μέρος δεν θα ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο (έμφαση δική μου), και ότι κανένα κράτος δεν θα τοποθετήσει επιθετικά όπλα στο βυθό της δικής του υφαλοκρηπίδας. Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει , για 37 χρόνια τώρα, την υπόσχεσή της να μην ανακηρύξει ΑΟΖ!
Πρόσφατα οι Κύπριοι έκαναν μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα, για να κάνουν σωστή οριοθέτηση με την Τουρκία δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να κάνουν οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα, μια και το νότιο σημείο οριοθέτησης τους με την Τουρκία είναι η Στρογγύλη.
Ξαφνικά όμως όλα πάγωσαν και η Κυπριακή κυβέρνηση ξέχασε να στείλει στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Ίσως, όταν  ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αθήνα, ο Αλέξης με τον Νίκο να τα βρούνε με τον Σουλτάνο αφήνοντας σύξυλους τους Κυπρίους, που τους θαυμάζουν.
Πηγή: Απόψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου