Google+ To Φανάρι : Παγκόσμιος συναγερμός για την ελευθερία του Τύπου

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμιος συναγερμός για την ελευθερία του Τύπου

Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο έχει περιοριστεί στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει ο βρετανικός Guardian και δείχνει ότι οι δημοσιογράφοι απειλούνται από τη λογοκρισία των κυβερνήσεων, το οργανωμένο έγκλημα και τις εμπορικές πιέσεις που προκαλεί η ανάπτυξη του διαδικτύου....

Η Τουρκία είναι η χώρα που εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση της ελευθερίας του λόγου την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Πολωνία, η Βενεζουέλα και το Μπαγκλαντές, εμφανίζουν επίσης ανησυχητικά στοιχεία σε ότι αφορά την ποικιλομορφία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

«Για πρώτη φορά έχουμε μία συνολική εικόνα για την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Thomas Hughes, διευθυντικό στέλεχος του Article 19, της ομάδας που τρέχει την εκστρατεία για την ελευθερία της έκφρασης. «Δυστυχώς, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ελευθερία της έκφρασης απειλείται τόσο στις δημοκρατίες όσο και στα αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε.

Η έρευνα εξετάζει την ελευθερία της έκφρασης σε 172 χώρες από το 2006 έως το 2016 μέσω ενός δείκτη τον οποίο περιγράφουν ως «Ατζέντα Έκφρασης». Ο δείκτης βασίζεται σε 32 κοινωνικούς και πολιτικούς υποδείκτες όπως η προκατάληψη και η διαφθορά των μέσων ενημέρωσης, η λογοκρισία στο ίντερνετ, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η παρενόχληση δημοσιογράφων και η ισότητα μεταξύ κοινωνικών τάξεων.

«Η παγκόσμια ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του αιώνα», αναφέρει η έρευνα. Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη μέση της κλίμακας.

Όπως τονίζει ο Hughes, οι δημοσιογράφοι απειλούνται από εκφοβισμό, διώξεις, ακόμη και φόνους σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Μόνο στο Μεξικό σημειώθηκαν 426 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων το 2016. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Μ. Βρετανία ευθύνεται για έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους, που δίνει παράδειγμα στα αυταρχικά καθεστώτα και υπονομεύει τα δικαιώματα των πολιτών στην ιδιωτικότητα και στην ελευθερία της έκφρασης.

Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, απειλείται από την ανάπτυξη του διαδικτύου διότι το περιεχόμενο στο διαδίκτυο ελέγχεται από λίγες εταιρείες των οποίων οι διαδικασίες υστερούν σε διαφάνεια. Απειλείται επίσης από την απαγόρευσης πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα ιστοσελίδων σε πολλές χώρες, όπως η Κίνα. Σύμφωνα με την έρευνα 259 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και 79 δολοφονήθηκαν το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου