Google+ To Φανάρι : ΑΦΩΝΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Γιγάντια τρύπα ανοίξε στην Ανταρκτική

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

ΑΦΩΝΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Γιγάντια τρύπα ανοίξε στην Ανταρκτική

Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι καθώς μια τεράστια τρύπα στο μέγεθος της πολιτείας του Maine (δείτε εδώ το μέγεθος) άνοιξε στην Ανταρκτική στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η μυστηριώδης τρύπα περιγραφάφεται ως ‘ιδιαίτερα μεγάλη’ από τον ατμοσφαιρικό φυσικό Kent Moore, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος λέει: ‘Φαίνεται σαν να άνοιξε μια τεράστια τρύπα στον πάγο.’...


Οι περιοχές νερού που περιβάλλονται από πάγο, είναι γνωστά ως polynia και βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τον επιστήμονα. Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι αυτή η polynia είναι ‘βαθιά μέσα στον πάγο’, και πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέσω άλλων διαδικασιών που δεν είναι κατανοητές σε εμάς. Αν δεν είχαμε δορυφόρους, δεν θα γνωρίζαμε ότι υπήρχε.

Ένα τέτοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην ίδια τοποθεσία, στη θάλασσα Weddell της Ανταρκτικής, στη δεκαετία του ’70, σύμφωνα με τον Moore, ο οποίος συνεργάζεται με τον όμιλο SOCCOM του Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modeling (SOCCOM), με έδρα το Πανεπιστήμιο του Princeton, για να αναλύσει τι συμβαίνει . Τότε, τα εργαλεία παρατήρησης των επιστημόνων δεν ήταν τόσο εξελιγμένα όσο σήμερα, έτσι εκείνη η τρύπα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Δεν ξαναεμφανίστηκε για τέσσερις δεκαετίες, μέχρι πέρυσι, όταν ξανάνοιξε.
‘Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ανοίγει μετά από 40 χρόνια’, ανέφερε ο Moore. (Άνοιξε γύρω στις 9 Σεπτεμβρίου). ‘Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.’
Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσούμε αυτή την περίεργη τρύπα για την αλλαγή του κλίματος, η οποία επηρεάζει μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής, αλλά είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Οι επιστήμονες μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η πολυνία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ωκεανούς.

‘Μόλις λιώσει ο πάγος, θα υπάρχει μια τεράστια διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας’ εξηγεί ο Moore. Το ψυχρότερο νερό, βυθίζεται στον πυθμένα του ωκεανού, ενώ το θερμότερο νερό έρχεται στην επιφάνεια »

Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από τους δορυφόρους και τα ρομπότ βαθέων υδάτων, ο Moore και οι συνεργάτες του εργάζονται σε μια ακόμη αδημοσίευτη έρευνα που στοχεύει να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. ‘Σε σύγκριση με τα προηγούμενα 40 χρόνια, τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι εκπληκτικά περισσότερα’.

Η Ανταρκτική υφίσταται μαζικές αλλαγές αυτή τη στιγμή, και οι απαντήσεις του γιατί μια τρύπα ανοίγει έτσι ξαφνικά θα είναι το κλειδί για την κατανόηση μεγαλύτερων συστημάτων.
Hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου