Google+ To Φανάρι : Τι είπαν με κλειστές τις κάμερες Έλληνες και Γάλλοι επιχειρηματίες

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Τι είπαν με κλειστές τις κάμερες Έλληνες και Γάλλοι επιχειρηματίες

 Επαφές μπροστά στις κάμερες, ζυμώσεις και networking στο κέντρο Νιάρχος αλλά και συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με φόντο τις υφιστάμενες αλλά και τις κυοφορούμενες συνεργασίες ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, περιλάμβανε το μενού των ελληνογαλλικών συναντήσεων...
Στο κέντρο πολιτισμού Σ. Νιάρχος, το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ έδωσε την αφορμή όχι μόνο για τυπικές επαφές δημοσίων σχέσεων αλλά και για ουσιαστικές συζητήσεις. Κάποιες εξ αυτών, όπως για παράδειγμα η κλειστή συνάντηση των υπουργών οικονομικών με τη συμμετοχή ενός επιλεγμένου γκρουπ επιχειρηματιών από τους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας, του κατασκευαστικού κλάδου και των μεταφορών, έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στην κλειστή αυτή συνάντηση σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr συμμετείχαν οι κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ευτύχης Βασιλάκης και Πολυχρόνης Συγγελίδης.

Όπως ήταν φυσικό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η προβεβλημένη επικοινωνιακά συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ξεκίνησε μάλιστα με ανοιχτές τις τηλεοπτικές κάμερες με τους χαιρετισμούς του Α. Τσίπρα και του Ε. Μακρόν.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν και οι οποίες έγιναν στο κλειστό μέρος της εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι ο Ε. Μακρόν, λόγω προγραμματισμού χρειάστηκε να αποχωρήσει πριν την τελευταία ερώτηση.

Το γενικότερο θετικό κλίμα της συνάντησης αποτυπώνεται από τη φράση που αποδίδεται στον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα ο οποίος ανέφερε ότι "τα όσα ακούσαμε ήχησαν σα μουσική στα αυτιά μας”.

Τι ρώτησαν 
Στο κλειστό κομμάτι των ερωτοαπαντήσεων, η αρχή έγινε από τον επκεφαλής της Ελληνικής 'Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρο της Eurobank Ν. Καραμούζη, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα ρευστότητας και κόκκινων δανείων.

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Total, Patrick Pouyanne, o οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις της εταιρείας του με την Ελλάδα (έρευνες υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο, σχέσεις με ναυτιλία) και εξέφρασε την πίστη ότι υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν επενδύσεις. Εκτός από το κύριο κομμάτι των υδρογονανθράκων ο κ. Poyanne αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικός κόμβος αλλά και στις ευκαιρίες για τις ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας αναφέρθηκε στην πρόκληση της καταπολέμησης της ανεργίας και ζήτησε από τον κ. Μακρόν να αναφερθεί στο παράδειγμα της γαλλικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις.

Ο επικεφαλής της κατασκευαστικής Vinci αναφέρθηκε στα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει η γαλλική εταιρεία στην Ελλάδα ενώ εκδήλωσε την πρόθεση να αξιοποιηθούν οι νέες συμβάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε ενεργειακά θέματα αναφέρθηκε τέλος στην ερώτησή του ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Ελλάκτωρ Σ. Καλλιτσάντσης.

Δηλώσεις των γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων Total και  Suez

Εν τω μεταξύ το ΑΠΕ – ΜΠΕ φιλοξένησε δηλώσεις εκπροσώπων των γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων Total και  Suez. 

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, ο κ.Patrick Pouyanne, CEO της TOTAL, "το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στην διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. υδρογονανθράκων)". Όπως πρόσθεσε, "έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα".

Αναφερόμενος σε ζητήματα ερευνών, ο επικεφαλής της TOTAL δήλωσε ότι "η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Δραστηριοποιούμεθα σε κάθε χώρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Εάν η Κύπρος επιθυμεί να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Κύπρο. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Ελλάδα. Είμαστε μία δημόσια (εισηγμένη) εταιρία, μία εμπορική εταιρία και όχι μία διπλωματική εταιρία. Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό (υδρογονανθράκων) της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας νέας βιομηχανίας", σημείωσε και πρόσθεσε: "Έχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα). Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Αιολικής και ηλιακής.

Ο τέταρτος λόγος αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από την Ρωσία, από την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα, κατέληξε.

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του επιχειρηματικού ομίλου SUEZ.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι "αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, (την διαχείριση) αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε.

Είναι κάτι που είναι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε".

Συμπέρασμα: Το "θέλω το νερό σας", τώρα λέγεται "θέλω να βελτιώσω την ποιότητα του μάνατζμεντ" και επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα τους το κάνει δώρο...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου