Google+ To Φανάρι : Δίνουν πίσω τα κλεμμένα των συνταξιούχων • ΑΦΟΡΑ 1.000.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Δίνουν πίσω τα κλεμμένα των συνταξιούχων • ΑΦΟΡΑ 1.000.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Ο Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και έδωσε ήδη εντολή στις υπηρεσίες να υπολογίσουν πόσα χρήματα πρέπει να πάρει καθένας και με ποιον τρόπο • Θα επιστραφούν οι παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ που είχαν υπολογιστεί με λάθος τρόπο ...

Από την Αγγελική Μαρίνου
Στην αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας, που συντελέστηκε σε βάρος ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων, προχωρά η κυβέρνηση, επιστρέφοντας σε αυτούς παράνομες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 250.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, θα επιστραφούν μέσα στο 2018 τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων.
Το θέμα είχε αναδείξει η «δημοκρατία» στο φύλλο της 29ης Ιουνίου, όταν αποκάλυψε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, παρερμηνεύοντας μια ασάφεια του ν. 2084/1992 για το πώς πρέπει να γίνεται η παρακράτηση 4% (αργότερα 6%) στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ, παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ό,τι έπρεπε.

Συγκεκριμένα, η εισφορά υπολογιζόταν (για 4,5 χρόνια) επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού (δηλαδή, των συντάξεων μετά τις περικοπές του Μνημονίου), όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Αυτό σήμαινε μεγάλες απώλειες για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνονται από 1.000 έως 3.000 ευρώ.
Υστερα από χιλιάδες προσφυγές συνταξιούχων μέσω των συλλόγων τους όλο αυτό το διάστημα και με αφορμή χθεσινή κινητοποίηση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για μια δίκαιη λύση στο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέθεσε στην ΗΔΙΚΑ να υπολογίσει πόσα χρήματα κρατήθηκαν παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια και πόσα είναι τα οφειλόμενα για κάθε συνταξιούχο, και να του παραδώσει το πόρισμα στις αρχές του 2018, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία των επιστροφών.

Φυσικά, για μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι -ως είθισται- αντιδρούν σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με εκροές χρημάτων, και ειδικά υπέρ των συνταξιούχων. Το ζήτημα θα τεθεί στο ραντεβού με το κουαρτέτο τον Οκτώβριο, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και, εφόσον αποσπάσει το «πράσινο φως», τότε το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σενάριο επιστροφής τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο τα ποσά να επιστραφούν σε δόσεις, αφού συμψηφιστούν με παλαιά χρέη ή μελλοντικές υποχρεώσεις των δικαιούχων τους.

«Ο αγώνας μας έφερε αποτέλεσμα, καθώς ο υπουργός αναγνώρισε ότι τα χρήματα κρατήθηκαν παράνομα. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για την καταβολή τους, οπότε κι εμείς αναμένουμε τις ενέργειές του για να πράξουμε αναλόγως» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Λεφτά υπάρχουν;
Κάποτε ήταν τα περήφανα γηρατειά. Τα μνημονιακά χρόνια, όμως, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει σε μια νύχτα (όπως και των περισσότερων Ελλήνων) και πλέον οι συντάξεις που λαμβάνουν έχουν καταντήσει επιδόματα επιβίωσης. Χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα γυρίσει πίσω τα κλεμμένα από τις λάθος εισφορές χρήματα στους συνταξιούχους. Το ποσό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ξεπερνά τα 250.000.000 ευρώ και αφορά περίπου 1.000.000 συνταξιούχους.

Πρόκειται για τη διόρθωση μιας αδικίας, που, αν πράγματι γίνει πράξη, θα δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους το αίσθημα ενός κράτους δικαίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα λεφτά που υποσχέθηκε ο κ. Πετρόπουλος υπάρχουν. Και, κυρίως, ότι οι θεσμοί δεν θα τα κόψουν, όπως έγινε στο παρελθόν. Σε αυτήν την περίπτωση η οργή των συνταξιούχων θα είναι μεγάλη, γι’ αυτό ρωτάμε ξανά: Τα λεφτά υπάρχουν;



Πορεία διαμαρτυρίας για «να σταματήσει η λεηλασία»

Στους δρόμους βγήκαν χτες οι συνταξιούχοι διεκδικώντας την επιστροφή των χρημάτων τους, που καταγγέλλουν πως τους έχουν παρακρατηθεί παρανόμως. Μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού έξω από τα γραφεία τους, που βρίσκονται επί της οδού Αξαρλιάν, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν δυναμική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Οι συνταξιούχοι, φωνάζοντας το σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και κρατώντας πανό που έγραφε «Να σταματήσει η λεηλασία των συντάξεων τώρα», έφτασαν στον προθάλαμο του υπουργείου και ζήτησαν, αρχικά, συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Τελικά, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ήταν εκείνος που κάλεσε την πενταμελή αντιπροσωπία των συνταξιούχων για συζητήσεις σχετικά με το ζήτημα.

Το Δίκτυο Συνταξιούχων αναμένεται να καταθέσει σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων σχετικά με την παράνομη παρακράτηση εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας των συνταξιούχων πλέον του ποσοστού που ορίζεται από τον νόμο.
----
Διαδήλωση από τους εποχικούς πυροσβέστες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν χτες το πρωί συμβασιούχοι και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες, ζητώντας από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που αφορούν τον κλάδο. Κρατώντας πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Οχι άλλα ψέματα, τέρμα η κοροϊδία, νομιμοποίηση εδώ και τώρα», οι πυροσβέστες κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπία τους επέδωσε ψήφισμα στους υπουργούς Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών, και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Οι πυροσβέστες ζητούν ανανέωση της σύμβασης των 1.276 εποχικών - συμβασιούχων με 12 μήνες εργασία, πλήρη εναρμόνιση των καθηκόντων των εναπομεινάντων πενταετών με τους μόνιμους πυροσβέστες, ανανέωση της θητείας των πενταετών έως την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους και ένταξη του επαγγέλματος στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών.
«Το αίσθημα ευθύνης, ο ζήλος και η αυτοθυσία, την οποία επιδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν μας τα αναγνώρισε ποτέ η Πολιτεία, παρά το ότι είχαμε και 22 αδικοχαμένους συναδέλφους την ώρα του καθήκοντος με μισθό των 650 ευρώ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΠΥΣΥΠ).
----
Ανδ. Ξανθός: Ψυχικές διαταραχές και αυτοκτονίες λόγω των Μνημονίων
Τον επικίνδυνο φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης, που ξεκινά με τη φτωχοποίηση των πολιτών, συνεχίζει με την κοινωνική απομόνωση και την εκδήλωση ψυχικών διαταραχών και κάποιες φορές κλείνει με την αυτοκτονία, περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες στην 67η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Βουδαπέστη.

Ο υπουργός επισήμανε πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η ψυχική υγεία των ατόμων απειλείται, καθώς ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι ψυχικές αυτές διαταραχές συνδέονται στενά με το εισόδημα, την εργασία, την κοινωνική προστασία, τη δημόσια περίθαλψη.

«Οι ψυχικές αυτές διαταραχές συνδέονται στενά με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική προστασία, η δημόσια περίθαλψη και οι προνοιακές παροχές» επισήμανε ο υπουργός κ. Ξανθός. Εκτός όμως από τις σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών, υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας που επιβαρύνει τις οικογένειες των ασθενών αλλά και το σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «ο φαύλος κύκλος μεταξύ οικονομικής κρίσης, φτωχοποίησης και ψυχικής υγείας ενισχύει τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Η παρέμβαση σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, με την υλοποίηση πολιτικών στη βάση της στρατηγικής «Υγεία 2020» του ΠΟΥ, καθώς και της «Ατζέντας 2030» του ΟΗΕ, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως επισήμανε ο υπουργός. «Στην Ελλάδα η συζήτηση για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τη σταθερή υγειονομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ατόμων με ψυχική νόσο, άνοια ή νοητική υστέρηση προσκρούει διαρκώς τα τελευταία χρόνια στις σοβαρές δυσκολίες λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας» τόνισε.
Ρίτα Μελά
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου